9 Eylül 2011 Cuma

İran'dan Bir Tepki Daha: ''Türkiye Dikkat Etsin''

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Dost ve komşu ülkelerin gerilime yol açan ve bölgede durumu zorlaştıran politikalar izlememelerini bekleriz” dedi.

NATO’nun füze savunma kalkanı unsurlarının Türkiye’ye yerleştirilmesinin bölgenin güvenlik ve istikrarını kötüleştireceğini söyleyen Mihmanperest, Ankara’yı kararlarında daha dikkatli olmaya çağırdı. Sözcü, “İran, dünyada ve bölgede silahlanma yarışı yaratacak her türlü eylemi kınamaktadır” dedi.


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, dün Atina ziyaretinde yaptığı açıklamada da Türkiye’ye yerleştirilmesi planlanan NATO füze savunma sisteminin İran’a karşı yapılmadığını, bunun gerçek hedefinin aslında doğudaki başka bir ülke olduğunu söylemişti.


Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras’ın daveti üzerine ziyaret ettiği Atina’da Yunanlı gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Mihmanperest, “ABD’nin bölgedeki varlığını haklı göstermek için İran’ı bahane olarak kullandığını” söylemişti.


‘Ankara kuşkulu’


Öte yandan İran Meclisi Dışişlişkiler Komisyonu üyesi olan ülkedeki etkili isimlerden İsmail Kosari, Türkiyeínin geçmişteki pozisyonlarının Müslüman uluslar arasında umut yarattığını belirterek, NATO kararının ise “kuşku ve belirsizliğe” yol açtığı tepkisinde bulundu. Kosari, “Bölge ülkeleri böyle bir çelişkiyi kabul edemez” diye uyarırken, Ankara’yı kararını gözden geçirmeye çağırdı.

Hiç yorum yok: