27 Kasım 2012 Salı

Erdoğan Talimat Verdi, Dokunulmazlık Fezlekeleri Meclis'e Gönderildi

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazartesi günü yaptığı açıklama ardından BDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezlekelerin Meclis Başkanlığı’na gönderildiği bildirildi. BDP’liler hakkında sadece düşüncelerini açıkladıkları için bugüne kadar yüzlerce fezleke hazırlandı.

BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebi ile hazırlanan ve Adalet Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilen fezlekeler, bugün Başbakanlık'tan Meclis Başkanlığı'na gönderildi.

Alınan bilgilere göre BDP Eş Genel Başkanı ve Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, BDP Hakkari Milletvekilleri Adil Kurt ve Esat Canan, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan TCK ve TMK uyarınca soruşturma açılmasına izin verilmesi talebini içeren dokunulmazlık dosyası, evrak kaydı yapıldıktan sonra TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na sevk edilecek. Fezlekeler, komisyonda oylandıktan sonra Meclis Genel Kurulu'na gelebilecek.

TALİMAT ERDOĞAN’DAN

Erdoğan Pazartesi günü İspanya'ya hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. BDP'lilerin silahlı devlet güçlerine yönelik tutumuyla ilgili soruya yanıt veren Erdoğan hem hakarette bulundu hem de BDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılacağını söyledi.

Erdoğan, “Dokunulmazlık zırhına bürünen bu zevatla ilgili kararımızı dokunulmazlıklarını kaldırılmak suretiyle vereceğiz. Ondan sonrası artık yargıya ait” şeklinde yanıt verdi.

Erdoğan Eylül ayının ilk haftasında da yaptığı bir açıklamada BDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için “yargıya talimat verdiklerini” söylemişti. Erdoğan şöyle demişti: “Eğer kendilerine çok daha rahat yer arıyorlarsa kendilerine adres verdim, Kandil’e gitsinler, ama bu parlamentonun içinde mücadele edeceklerse anayasa ne emrediyorsa, hukuk neyi emrediyorsa o çerçevede hareket etmeye mecburdurlar. Yargıya zaten gerekenleri söyledik, yargı da gereğini yapıyor, biz de parlamentoda gereği neyse onu yapacağız.”

KAPLAN: DOKUNULMAZLIK ZATEN YOKTU

BDP'nin Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan dokunulmazlıklara ilişkin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Bize mecliste dokunmak isteyenin keşke hırsızlık, sahtekarlık, ihaleye fesat yolsuzluğundan fezlekesi olmasaydı, nerdesin ilahi adalet" dedi.

Kaplan, dokunulmazlıklarının; zaten olmadığını kaydederek, "Dokunulmazlığımız kalkacakmış, hayret, var mıydı ki? Seçilmişleri atanmışlara ezdiren bir düzen, yönetim, milletin iradesine saygı duymuyor ki. Arkamızda bizi seçen irade halkın gücü olmasa bir saniye nefes aldırmazlar, ama bize dokunanlar siyaseten hep yandılar, yok oldular " ifadelerini kullandı.

YA YOLSUZLUKLAR?

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ağustos ayında Twitter üzerinde hangi parti mensupları hakkında hangi gerekçelerle fezleke hazırlandığına ilişkin bilanço vermişti. “Meclis'te dokunulmazlıklar kime yarıyor, hangi suçları işleyenler korunuyor, bir kez daha hatırlatmakta fayda var" diyen Selahattin Demirtaş BDP'li milletvekillerinin fezlekelerini ise "Düşünce açıklamaya yönelik" diye belirt. Demirtaş'a göre fezlekelerin dağılımı şöyle:

İhaleye fesat karıştırma fezlekeleri: AKP yüzde 83, CHP- MHP yüzde 17, BDP yüzde 0.

Görevi kötüye kullanma fezlekeleri: AKP yüzde 72, CHP-MHP yüzde 28, BDP yüzde 0.

Sahtecilik, dolandırıcılık fezlekeleri: AKP yüzde 67, CHP-MHP yüzde 33, BDP yüzde 0.

Düşünce açıklamaya yönelik fezlekeler: (Çeşitli yerlerde yapılan konuşmalar) BDP yüzde 100, AKP, 0, CHP 0, MHP 0.

YÜZLERCE FEZLEKE HAZIRLANDI

BDP’li vekiller hakkında bugüne kadar yüzlerce fezleke hazırlandı. Hazırlanan 800’ü aşkın fezlekeden 600’e yakını BDP’li vekiller hakkında hazırlandı. Sadece 2012 yılının ilk beş ayında 180 fezleke BDP’li vekilleri hedef aldı.

En son 6 Kasım günü Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi'nin dokunulmazlığının kaldırılması yönünde fezleke düzenlenmesine karar verdi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde 17 Ağustos’ta gerillaların gerçekleştirdiği yol kontrolüne takılan 10 BDP’li vekil hakkında hazırladığı fezlekeyi 31 Ekim günü Adalet Bakanlığı’na gönderdi. 15 sayfalık fezlekede BDP Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak, Hakkari milletvekilleri Adil Kurt, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Van Milletvekili Nazmi Gür, Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Hakkari Milletvekili Esat Canan, Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, ''PKK ve KCK silahlı terör örgütüne yardım etmek'' iddiasıyla soruşturma açılmasına izin verilmesi talep edilmişti.

Diyarbakır'da geçen yıl yapılan genel seçim çalışmalarında yaptığı konuşmalardan dolayı hakkında dokunulmazlığının kaldırılması için 10 Ekim günü BDP milletvekilleri Altan Tan ve Nursel Aydoğan hakkında fezleke düzenlendi.

29 Ağustos günü Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce 5 BDP milletvekili hakkında hazırlanan fezlekeler TBMM Başkanlığı'na gönderildi. Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. Maddesi'yle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, kendi sorumluluk alanında katıldıkları faaliyetlerde konuşmalar yapan BDP Milletvekilleri Sabahat Tuncel, Gültan Kışanak, Özdal Üçer, Emine Ayna ve Nursel Aydoğan'la ilgili inceleme başlatmıştı. 

Tuncel: Dokunulmazlık gündemimizde değil 

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Başbakan Erdoğan'ın dokunulmazlık tehdidine "Bizim zaten dokunulmazlığımız yok" diyerek yanıt verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldıracaklarını belirtmişti. Erdoğan, "Alışılmışın dışında bir karar vereceğiz. Dokunulmazlık zırhına bürünenlerin dokunulmazlıklarını kaldıracağız. Sonrasına yargı karar verecek" demişti.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, dokunulmazlıkların BDP'nin gündeminde olmadığını belirtti ve şöyle konuştu. "Bizi dokunulmazlık tartışmaları ile sınamanın hiçbir anlamı yok. Zaten BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkları yok. Bunu bir tehdit olarak kullanmaktan vazgeçsinler. Başbakan'ın gündem saptırmak için söylediği sözlerden birisidir. Kendileri bilir. Derler ya; 'ölümden öte köy mü var', öyle yani... Biz dokunulmazlık için gelmedik parlamentoya. Halkımızın özgürlük mücadelesi, emek, ekoloji, kadın mücadelesini büyütmek için geldik. Biz doğru noktadayız. Bu politika karşısında zorlananların başvurdukları bir yöntem. Biz bunu gündeme dahi almıyoruz. Kendileri bilir, ister kaldırsınlar ister kaldırmasınlar."

BDP'li Sebahat Tuncel, geçtiğimiz Eylül ayında "PKK'ye üye olmak" iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Milletvekili seçilmesinden sonra dokunulmazlık kazanmasına rağmen devam eden dava sonucunda, Tuncel'e yurt dışına çıkış yasağı da konulmuştu. Karar Yargıtay tarafından onaylanırsa, meclise gönderilecek.

ESP: Fezleke saldırısından vazgeçilmeli 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için açıklaması ve fezlekelerin meclise getirilmesine tepki gösterdi. "AKP hükümetinin çözümden anladığı şeyin ez, çöz ve imha et politikasıdır" diyen ESP, iktidarı fezleke saldırısında vazgeçmeye çağırdı.

ESP, Başbakan Erdoğan’ın Pazartesi günü İspanya ziyaretinden önce düzenlediği basın toplantısında BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı açıklaması ve ardından fezlekelerin meclise gelmesine yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi.

ESP, “Erdoğan’ın bu söylemi kullanması ve fezlekelerin meclise gönderilmesi tesadüfü olmasa gerek. Erdoğan’a bu açıklamayı yapmaya zorlayan Kürt sorunu karşısında içine düştüğü çözümsüzlük sarmalıdır. AKP hükümetinin çözümden anladığı şeyin ez, çöz ve imha et politikasıdır” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “AKP, açlık grevleri sürecinde Kürt halkının ve özgürlükten yana güçlerin sokakta, mecliste, zindanlarda yürüttüğü mücadele karşısında çaresiz kalmanın intikamını alma peşindedir. Parlamentoda yürütülen mücadelenin sokağın gücüyle birleştiğinde neleri başarabileceğini görmüş olmanın tedirginliği içindedir. Erdoğan Kürt halkının sokaktaki iradesini Milletvekillerinin fezlekesini bir kılıç gibi sallayarak teslim almak istiyor. Fütursuz ve saldırgan olması bundandır. Bu nedenle Kürt siyasetçilerine yönelik yaygın tutuklama furyasını sürdürüyor. Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasından bahsediyor.

Mecliste bulunan BDP milletvekilleri düşüncelerinden ve siyasi faaliyetlerinden, kitle hareketinin en önünde bulunuyor olmalarından dolayı dokunulmazlıkları kaldırılmak isteniyor. Fakat BDP’li vekillere dokunulmadan önce Başbakan Erdoğan’ın yolsuzluk dosyası meclis raflarında tozlanmaya bırakıldı. Öncelikle kendisi ile ilgili yolsuzlukların hesabını vermelidir.

Erdoğan’ın vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırması karşısında Kürt halkının seçtiği temsilcilerine, siyasi iradesine sahip çıkacaktır. Kürt halkı sokakta elde ettiği siyasi iradesini kırma girişimlerini boşa çıkaracaktır. Böyle bir girişim karşısında özgürlük ve barış için mücadele edenlerin birleşik mücadelesini karşısında bulacaktır. AKP iktidarı fezleke saldırısından vazgeçmeli ve fezlekeleri geri iade etmelidir.”

ANF