23 Şubat 2011 Çarşamba

Şeyhler ve Tarikatlar AKP için Devrede

Camileri AKP'nin seçim bürosuna dönüştüren imamlar, AKP dışındaki partilere verilecek oyların caiz olmadığını söylüyorlar. BDP'nin yüksek oy aldığı köy ve ilçelerde tarikatlar AKP için seçim çalışmalarına başladılar.

AKP, BDP’nin yüksek oy aldığı Erzurum’un Karayazı, Karaçoban ve Tekman İlçeleri’nde şeyh, tarikat reisi ve camii imamları harekete geçirerek, camiiler de dini vecibeler yerine AKP propagandası yaptırarak oy toplamaya başladı.

Özelikle BDP'nin oylarının yoğun olduğu Tekman, Karayazı ve Karaçoban'a bağlı köylere giden şeyhler camilerde vaaz yerine AKP propagandası yapıyorlar. Karayazı ilçesine bağlı Aşağısöylemezler, Çakmaközü, Salyamaç ve Hacıbayram Köylerine Cuma günü giden şeyh ve tarikatçılar, camiler de AKP dışında başka partilere gidecek olan oyların günah ve caiz olmadığını söylüyorlar.

Şeyhlerin oy istediği Karayazı Köyü’ne bağlı Karasu (Avareş) Köyü sakini Çetin Gözmen, AKP tarafından benzer taktiklerin 29 Mart Yerel Seçimlerinde de uygulandığını belirterek, o zaman da askerler köylüleri köy meydanında toplayarak DTP'ye oy vermemesi yönünde tehditlerde bulunduğunu ifade etti. Gözmen, bu yıl ise farklı yöntemlerle BDP'ye verilecek olan oyların önünün kesilmeye çalışıldığını anlattı.

'AKP’NİN İMAMLARI İŞ BAŞINDA’


Hacıbayram köyü sakinlerinden M.S. ise geçtiğimiz Cuma günü namaz için gittiği camide Şeyh Muhamed adında bir kişinin AKP'ye oy istediğini belirtti. ANF’ye bilgi veren M.S. şöyle dedi: "Cuma namazı için camiye gittim. Camiye girdiğimde dediler ki, şeyh gelmiş bize bugün o namaz kıldırtacak. Namazımız bitti. Şeyh önce Allah ve ilim adına bazı konular anlattı. Daha sonra ise işi siyasette getirdi. Önce ülkenin durumuna değindi. Daha sonra yaklaşan seçimlerden bahsetti. Bu seçimlerde AKP'ye oy verilmesi gerektiğini, AKP'nin müslüman bir parti olduğunu ve onun islamiyette sahip çıktığını, diğer partilere verilen oyların caiz olmadığını söyledi. Köy imamı da yanında şeyhin söylediklerini tekrarladı" dedi.

'ŞEYH CAMİDEN ÖZEL ARAÇLA ALINDI’

AKP Karayazı İlçe Yöneticisi Cemal Şenol ile şeyhlerin birlikte köyleri dolaştığını aktaran M.S, şunları söyledi: "Camiden çıktığımızda, baktım kapıda bir araba şeyhi almaya gelmişti. Arabanın içinde hem Karayazı'da dükkanı olan hem de AKP ilçe yöneticisi olan Cemal Şenol'ü gördüm. Ondan sonraki gün Karayazı'ya gittim. Kahvede otururken, tanımadığım diğer köylülerde şeyhlerden bahsediyordu. Şeyhlerin sadece Karayazı köylerine değil de, Tekman ve Karaçoban köylerine de gittiğini ve buralarda da AKP için oy istediklerini söylediler. Karayazı'da gittiklerin köylerin hepside BDP oylarının olduğu köylerdir. Başta bizim köy, Aşağısöylemezler, Çakmaközü, Salyamaç köylerinin bütün oyları BDP'nin oylarıdır."