17 Mart 2012 Cumartesi

Diyarbakır Newroz'u 18 Mart'ta Kutlayacak


AMED - AKP rejiminin Newroz kutlamalarına karşı yasak kararını değerlendiren BDP, kutlama tarihlerine halkın karar vereceğini belirterek, kutlama tarihlerinde değişiklik olmayacağını duyurdu. Diyarbakır'da da kutlamanın 18 Mart günü yapılması kararı alınırken, BDP İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, "'Halk kararını verdi, Newroz'u 18 Mart'ta kutlayacak" dedi. Açıklamanın ardından halk BDP İl binası önünde kutlama yaptı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), İçişleri Bakanlığı tarafından yayınladığı gizli Newroz genelgesi ile valiliklerin 18 Mart'ta yapılacak kutlamalara izin vermemesi kararını değerlendirerek, tutumunu açıkladı. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığında Diyarbakır'da toplanan BDP'li seçilmişler, Diyarbakır Newroz'u ve diğer iller dahil olmak üzere 18'inde ve diğer tarihlerde yapılacak kutlama tarihlerinin değiştirilmeyeceği yönünde karar aldı.

‘HALK CEVABINI 18 MART’TA VERECEK’


Diyarbakır'da yapılacak kutlama tarihinde bir değişiklik olmadığını, kutlamanın 18 Mart günü yapılacağını duyuran BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, hazırlıklarının devam ettiğini söyledi. Zümrüt, "Devlet, AKP şunu çok iyi gördü, bütün operasyonlara rağmen, bütün yasaklamalara rağmen Diyarbakır halkı ve bütün Türkiye genelinde halk Newroz çalışmalarına devam etti. Ama şu görüldü ki milyonları da aşacak şekilde Diyarbakır açısından nihayetinde en küçük ve en ücra köşesine bile çok coşkulu Newroz'lar kutlandı" dedi. "Diyarbakır genel itibarı ile merkezi hükümet, kimsenin bu halkın özgürlük mücadelesi yürüyüşüne engel olamadığı ve halkın iradesini kıramayacağını gördüler" diyen Zümrüt, "AKP, devlet dedi ki 'biz bu operasyonları yapmamıza rağmen Kürt halkı hala ayaktaysa 18 Mart'ta yapılacak Newroz'a sahip çıkacaksa bu ciddi bir direniş ruhudur.' Halkın en büyük cevabının ayın 18'inde vereceğinin farkına vardı" dedi.

HALK KARARINI VERDİ

"Hiç birimizin, bu konuda halkın taleplerinin önüne geçemeyeceğini herkesin bilmesi gerekir" diyen Zümrüt, "Bizler de bu halkın talepleri üzerine çalışmalarımızı ayın 18'i olarak belirleyerek, çalışmalarımıza da bir bütün halinde devam ettiriyoruz. Hiçbir yerde engel tanımadan, çalışmaları yürütüyoruz" dedi. Valiliğin kararını değerlendirdiklerini ifade eden Zümrüt, "BDP olarak ne bizler bunun kararını verebiliriz ne valilik ne de hükümet. Halk 18'inde de kutlar 21'inde de kutlar. Bugün eğer milyonlara ulaşmış bir Newroz kutlamaları gerçekleşiyorsa bu halkın kendi öz iradesi ile bugüne getirmiştir. Halkın vereceği bütün kararlarda biz de BDP olarak bunun öncülüğünü yapmaya hazırız. 18 Mart'ta olduğu gibi çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Zümrüt, "Halk Newroz'unu 18'inde Newroz'un alanında kutlayacak" şeklinde konuştu.

Zümrüt'ün açıklamasının ardından İl binasında toplanan halk, il binası önünde ateş yakarak kutlama yaptı. Müzik eşliğinde halay çeken kitle sık sık, "Bijî serok Apo" sloganları attı.

Öte taraftan Newroz nedeniyle BDP il binası yeşil sarı kırmızı balonlarla süslendi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: