Merkezi Karlsruhe kentinde bulunan Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, ülkede yaşayan siyasi mülteci Kürtleri yakından ilgilendiren bir karar aldı. Emsal niteliğindeki karara göre, yabancı bir ülkenin isteği üzerine iade talebiyle gözaltına alınmalar zorlaştırılıyor.
Alman Federal Anayasa Mahkemesi, Türkiye’nin iade talebi üzerine Tiergarten Bölge İdari Mahkemesi’nin kararıyla gözaltına alınan Kürt siyasi mültecinin sınır dışı merkezinde tutulmasını eleştirerek, Alman makamlarının siyasi sığınmacılara yönelik uygulamaları “insan hakları ihlali” olarak açıkladı.
Dosyayı üç senedir inceleyen Federal Anayasa Mahkemesi, Eylül 2006 yılında Türkiye’nin tutuklama talebiyle bir haftaya yakın sınır dışı merkezinde tutulan Kürt mültecinin bireysel özgürlük haklarının çiğnendiği kararına vardı. Mahkeme, doktorların sağlık raporlarının da dikkate alınmamasını ise kaygı verici bir durum olarak yorumladı.
KARAR EMSAL
Mahkemenin kararına göre bölge idari mahkemelerin yabancı bir ülkenin isteği doğrultusunda Almanya’da yaşayan birisini gözaltına alınması oldukça zorlaşıyor. Mahkeme “Kesinleşmiş bulgular olmadan birisini sınır dışı merkezinde tutmak yasalara aykırıdır” dedi.
Almanya’da yargıda son söz sahibi olan mahkemeye göre ciddi deliller olmadan söz konusu Kürt politik mültecinin “özgürlük hakkı” sınırlandı. Mahkeme bu durumun Alman anayasasının ihlali anlamına geldiğinin altını çizdi. Mültecinin Almanya’da ikametgah adresi bulunduğunu ve kaçma ihtimalinin çok düşük olduğunu hatırlatan federal mahkeme, Berlin Yüksek Mahkemesi’nden davayı yeniden incelemesini istedi.
İsmi açıklanmayan Kürt mülteci, “PKK üyeliği” suçlamasıyla Türkiye’de ömür boyu hapis cezası vermeden kısa bir sürece önce yurt dışına kaçtı. Sözkonusu mülteci, 2003 yılında Almanya’da siyası sığınma başvuru yaptı. 2006 yılında başvurusu kabul edilen mülteci, Türkiye’de gördüğü işkencelerden dolayı Almanya’da tedavi görüyordu.
SINIRDIŞILAR ZORLAŞACAK
Ancak Alman polisi, 13 Eylül 2006 günü bölge idari mahkemesinin kararı doğrultusunda Kürt mülteciyi Berlin’deki evine yaptığı baskında gözaltına almıştı. 6 gün sınırdışı merkezinde tutulan mülteci, daha sonra serbest bırakılmıştı. 2007 yılında ise davayı inceleyen Berlin Yüksek Mahkemesi, idari mahkemesinin kararını yerinde bulmuştu.
Kararın benzer davalara emsal teşkil edeceği belirtiliyor. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin Kürt siyasi mültecilerinin sınır dışı edilmesini zorlaştırdığı da yapılan yorumlar arasında. Çünkü Almanya’da yaşayan siyasi sığınmacı Kürtler, uzun bir süredir Türkiye’nin iade talebi baskısı altındaydılar.
ERDOĞAN’IN ZİYARETİ ÖNCESİ KARAR SÜPRİZ
Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Cuma günü Almanya’ya yapacağı ziyaretten önce, Federal Mahkeme’nin aldığı karar dikkat çekici. Erdoğan Alman meslektaşı Merkel ile PKK’ye karşı işbirliğini görüşmeye hazırlanırken, federal mahkemenin kararı sürpriz olarak değerlendiriliyor. Erdoğan’ın PKK üyesi olduğu iddia ettiği Kürtlerin iadesinin yanı sıra Kürt kurumlarının kıskaca alınmasını talep etmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz ay Ankara’da resmi ziyaretler yapan Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin gündeminde de benzer konu vardı. Alman bakan, meslektaşı Beşir Atalay’dan PKK dosyasını almıştı. Her iki bakanın konuya ilişkin üst düzey bir komitenin kurulmasında görüş birliğine ulaştığı belirtilmişti.