15 Şubat 2012 Çarşamba

Heron Görüntülerini İzleyen Kürkçü: Geriye Tek Soru Kaldı

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Uludere alt komisyonu 34 kişinin öldürüldüğü katliamın Heron görüntülerini izledi. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, ‘’Köylüler Roboski’de bize ne anlattıysa görüntülerde de aynı şeyleri gördük. Bilerek hedef gözeterek 4 ayrı sefer köylülere bomba yağdırılmış’’ dedi.

Heron görüntülerini izledikten sonra ANF’nin ‘’Görüntülerde gerilla mı kaçakçı mı olduğu ayrımı yapılabiliyor mu?” sorusuna yanıtlayan Kürkçü, ‘’Evet ayrım yapılabiliyor. Davranış diye bir şey var. Davranışlarımızın anlamı var. Her şeyden önce sınırda mal değiş tokuşu yapıldığı açıkça görülüyor. Bir tarafta 8 kamyon ile katırlar görülüyor. Bir taraftan mallar getiriliyor, diğer taraf o malları katırlara yüklüyor’’ dedi.

GERİYE TEK SORU KALDI

‘’İzlediğiniz görüntülerde sizi şaşırtan bir şey oldu mu’’ sorusuna ise Kürkçü şu yanıtı verdi: ‘’Köylüler Roboski’de bize ne anlattıysa görüntüler de aynı şeyi anlattı. Bu kadar birebir örtüşme olmaz… Köylülerden dinlediğimde de zaten kuşkum yoktu. Şimdi aynı şeyleri gördük. Hedef gözetilerek 4 ayrı sefer bombalanmış. Şimdi geriye kalan tek soru var. Bu kararı kim verdi? Niye verdi? Bu sorunun cevabını arıyoruz.’’

TÜYLERİMİZ ÜRPERDİ

Bu arada görüntüleri izleyen CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise “Bugün izlediğimiz görüntüler ciddi ihmalin olduğunu gösteriyor. Çıplak gözle binek hayvanı ve insan hareketi olduğunu tespit ettik. Bu insanlar bir mal alışverişi yaptıktan sonra tekrar geri döndüler. Pisi pisine öldüklerini size ifade edebilirim. Gerçekten tüylerimiz ürperdi. Çok ciddi bir yanlışlık olduğu ortada. Biz de bunu araştırmakla kendimizi görevli kılıyoruz. Sonuna kadar da gideceğiz” dedi.

“Ama görüntüler çok net. Görüntülerde binek hayvan ve insan olduğu açık” diyerek uzmanların yardımına bu anlamda ihtiyaçlarının kalmadığını ifade etti.

Gök’e “PKK’li mi kaçakçı mı olduğu ayrımı yapılabiliyor mu?” diye soruldu. Gök, ‘’binek hayvan ve insan olduğu ortada” dedi.

Gök, görüntülerin ne kadarını izledikleri sorusuna, hızlandırılmış halde izlediklerini, özellikle olayı yakından gösteren bölümleri tercih ettiklerini söyledi.

Görüntülerin İsrail yapımı, Batman’dan kalkan heronlar aracılığı ile elde edilen görüntüler olduğunu anlatan Gök şöyle dedi: “Bu görüntüler Batman’a da Genelkurmay’a da gidiyor. Ciddi ihmalin olduğu açık şekilde ortadadır. Pisi pisine öldüğünü rahat bir şekilde söyleyebilirim. Çıplak gözle ayırt ettiğimiz bu görüntülerin askeri yönlerden de tespit edilmesi gerekirdi.”

Gök, “Sizi şaşırtan bir nokta oldu mu” sorusuna, “Bizi şaşırtan görüntülerin bu kadar net bir şekilde olması” yanıtını verdi.

‘ALIŞVERİŞ YAPTIKLARI AÇIKÇA GÖRÜLÜYOR’

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz da görüntülerde bir insan, canlı grubunun net olarak görüldüğünü, bir yerde toplanıp sınırı geçip, alışveriş yapıp geri döndüklerinin açık olarak görülebildiğini söyledi.

Katırların açıkça göründüğünü, gidiş gelişlerde alışverişle ilgili bazı araçların da göründüğünü anlatan Eryılmaz, “Uzaktan çekilmiş net değil ama bir grup olduğu, katırların olduğu, insanların olduğu açık, bunda tereddüt yok. İki grup halinde aralarında 500-600 metre farkla hareket ediyorlar. Önce birinci grup sonra ikinci grup sınıra yakın bir yerde imha ediliyor. İki bombalama arasında 20-30 dakika var” dedi.

Eryılmaz, uzmanlara, “PKK bu kadar katır kullanıyor mu, bu kadar kalabalık hareket ediliyor mu” diye de sorduklarını söyledi. Eryılmaz kanaatinin sorulması üzerine, “Bu konuda biraz araştırma yapılabilirdi. Tespit edilmelerinden saldırıya geçildiği zamana kadar 3.5 saat var. Bu geçen süreyi dikkate alınca ‘farklı yerlerden istihbarat alınabilir miydi’ sorgulanması gerek. Bu kadar sürede kaçakçı olup olmadığını tespit edememek orada bir istihbarat zafiyeti olduğunu gösteriyor” dedi.

ANF NEWS AGENCY