26 Ocak 2012 Perşembe

Gaz Devlet Sırrı, Öğrenmek İsteyenin Niyeti Kötü!

Ankara - “Bilgi Edinme Kanunu” kapsamında yaptığı “Hopa olaylarının protesto gösterilerinde ne kadar biber gazı kullanıldı?” başvurusuna yanıt vermediği için mahkemelik olan Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü mahkemeye gönderdiği savunmasında, bu bilginin talep edilmesinin “kötü niyet” olduğunu savundu ve bu bilginin 'devlet sırrı' kapsamında olduğunu iddia etti
12 Haziran seçimleri öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Artvin’in Hopa ilçesine yapacağı miting öncesinde polis terör estirmişti. Yoğun biber gazı nedeniyle emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybederken, Ankara’da da protesto gösterileri yapılmış, gözaltına alınanlardan 22 kişi hakkında “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli’nin haberine göre Ankara Barosu avukatlarından Emre Baturay Altınok vatandaş olarak, olaylar sırasında güvenlik güçlerinin “ne kadar biber gazı kullanıldığını” Bilgi Edinme Kanunu kapsamında öğrenmek istedi. Avukat Altınok’un bilgi edinme başvurusuna Emniyet Genel Müdürlüğü ve Artvin İl Emniyet Müdürlüğü yanıt verirken Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ise “genel geçer” yanıtlar verdi.

‘BİLGİLER KÖTÜ NİYETLİLERİN ELİNE GEÇEBİLİR

Bunun üzerine Avukat Altınok’ın Ankara 12. İdare Mahkemesi’ne açtığı davaya Ankara Emniyet Müdürlüğü bir savunma gönderdi. İlginç değerlendirmelerin yer aldığı cevapta Emniyet şu savunmayı yaptı:

“Gaz mühimmatlarının stok sayısı ile planlanan emniyet tedbirlerinin mahiyeti ve sayısı, değeri hakkındaki bilgi ve belgelerin açıklanması kamu adına yarar sağlamayacak. Kötü niyetli üçüncü kişiler tarafından ele geçirilme halinde ise, kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından zafiyet oluşturabilecek devlet sırrı niteliğinde bilgi ve belgeler olduğu açıktır.” !!!

‘GAZ ÖLÇÜLÜYDÜ’

Ankara’da çok sayıda gösteri ve yürüyüşe izin verdiklerini belirten Emniyet Müdürlüğü, Hopa olaylarının protesto gösterileri sırasında ise “yeteri kadar” personelin görevin yaptığını belirterek “ölçülü oranda gaz kullandık” bilgisini verdi. Savunmada devamla şu değerlendirmeler dikkat çekti:

“Bu görevliler içerisinde göz yaşartıcı gazlar ile gaz maskelerinin kullanımı kursunu başarıyla tamamlanmış yeteri sayıda görevli görev almaktadır. Kamu düzenini bozan grupların saldırılarını sonlandırmak amacıyla ölçülü ve orantılı olarak gaz kullanmaktadır.”