3 Eylül 2012 Pazartesi

FLASH: Beytüşşebap’ta En Az 9 Asker Öldü


Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesindeki asker ve polis noktalarına yönelik olarak HPG gerillaları tarafından gerçekleştirilen eylemde en az 9 askerin öldüğü bildirildi.
Alınan bilgilere göre saat 22:00 sıralarında HPG gerillaları 4 ayrı noktadan Kaymakamlık, Tümen Komutanlığı, askeri lojmanlar ve polis noktalarına baskın düzenledi. Elektriklerin kesildiği ilçede yaklaşık 3 saat boyunca ağır çatışmalar yaşandı.

Çatışmaların yer yer devam ettiği bildirilirken Türk kaynaklarının verdiği bilgilere göre en az 9 asker öldü. Bölgeden 2 polisin de öldürüldüğü yönünde bilgiler geliyor.

Aynı kaynaklar 11 asker ve 9 polisin de çatışmalarda yaralandığı haberlerini geçiyor.

Türk ordusu helikopterlerle araziyi rastgele bombalarken yağmurun bastırmasıyla geri çekildikleri haber veriliyor.

Kato dağının hemen eteğinde bulunan Beytüşşebap bu sene çok sayıda gerilla eylemine sahne olmuştu. 


ANF

İHD, Geçimli Raporunu Açıkladı: Yaralı Gerillalar İnfaz Edildi !!!

HAKKARİ - İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, 4 Ağustos 2012 tarihinde Hakkari’ye bağlı Geçimli Jandarma Karakolu’nda meydana gelen çatışmayla ilgili yaptığı araştırma inceleme raporunu yayınladı.

İŞTE RAPORUN TAM METNİ:

Hakkari İnsan Hakları Derneği dört kişiden oluşan İHD yönetimi 06/08/2012 tarihinde çatışmanın bulunduğu Geçimli köyüne giderek kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla Geçimli Köyü’nde bulunan vatandaşlarla gerekli görüşmeleri yapmıştır. 30/08/2012 Tarihinde Av. M. Miraz ÇALLI ve İHD yöneticisi Sait ÇAĞLAYAN tarafından olay mahalline ikinci bir ziyaret gerçekleştirilerek işbu rapor kaleme alınmıştır. 

Köylülerle yapılan görüşmeler sonucunda çatışmanın 04/08/2012 tarihinde saat 22:45’te başladığını ve aralıklarla devam ettiğini ancak tahmini iki buçuk saat sürdüğünü öğrenmiş bulunmaktayız. Köylüler çatışmanın beş altı noktadan başlayıp devam ettiğini ancak çatışmanın meydana geldiği mahallin evlerinden rahatlıkla izlenemediğini belirtmişlerdir. Çatışmanın başladığı saatlerde Şehra Ölmez isimli kadın ve kızları Şerife,  Gurbet ve Nizbet Ölmez resmi bir işlem için Geçimli Jandarma Karakolunda bulundukları esnada çatışmanın ortasında kalarak hafif şekilde şarapnel parçalarıyla yaralanmışlardır. Bu çatışmada görgü tanıkları sekiz asker iki köy korucusu ve on dört PKK militanının yaşamını yitirdiklerini ve bu çatışmada altısı ağır yirmi bir askerin de yaralandığını beyan etmişlerdir.

OLAYIN GELİŞİMİ

Köylülerden bazıları çatışmanın ardından gece 02:00 sularında karakol civarına gitmiş, karakol nizamiyesinin önünde yerde yatan bir gerilla cesedinin bulunduğunu görmüşlerdir. Sabah saat 09:00 sularında köylülerden bazıları karakolun aşağı kısmına, bir kısmı ise yukarı kısmına gitmişlerdir. Karakolun aşağı kısmına inen grup, dere kenarında biri kadın diğeri erkek olmak üzere iki, söğüt ağaçları arasında ise bir PKK militanı cesedi bulmuşlardır. Biraz ötesinde, caddeden yuvarlanarak kayalıkların arasına düşen ve ayağa kalkamayan, kolundan yaralanmış bir PKK militanını da görmüşlerdir. PKK militanının kayalıklardan nehre doğru hareket etmesinin ardından, köprünün yanında duran askerlerce durum fark edilmiş ve bir akrep aracı köprüden geçerek, nehrin diğer yakasına geçmiştir. Suyun içinde saklanan PKK militanına akrep ve akrepten inen 4 özel harekatçı tarafından ateş açılmıştır. PKK militanının bulunmaması üzerine köprü üstünde toplanan yaklaşık yirmi askerin yanında bulunan alay komutanı militana seslenerek, teslim ol çağrısında bulunmuştur. Bunun üzerine kolundan yaralanmış militan ellerini havaya kaldırarak, suyun içinden çıkmış ancak köylülerin gözü önünde akrep ve askerlerce açılan ateş sonucu militan öldürülmüştür. İnfaz olayına tepki gösteren köylülere askerlerce ateş açılmıştır. İnfaz olayından yaklaşık iki saat sonra ceset, derenin 200-250 metreaşağısında köylüler tarafından bulunmuştur.

Nizamiyenin önünde bulunan ceset hakkında ise görgü tanıkları PKK militanın yaralı olduğunu, bunun fark edilmesi üzerine ise akrep aracının geri dönerek militanın kafasının üzerinden geçmek suretiyle, onu öldürdüğünü belirtmişlerdir.

Alay Komutanının köylülere cesetleri toplamalarını söylemesinin ardından karakolun aşağısında bulunan yaralı bir PKK militanı taşınırken, yolda hayatını kaybetmiştir. Köylülerin durumu bildirmek üzere geri dönmek istemesi üzerine askerlerce yolları kesilerek, taranmışlardır. Telsizle konuşan askerlerden biri ‘4 terörist yakaladık, imdat’ şeklinde konuştuktan sonra yere yatırılarak kafasına silah dayatılan köylülerden biri ‘Roboskê’de 34 insanı katlettiniz, bizi de öldürün.’ demiştir.  Bu esnada olayı fark eden diğer köylüler koşarak olay yerine gelmiş ve askerlerin etrafını sarmıştır. Askerlerin ateş açmasından sonra köylüler kitlesel olarak tepki göstermiş ve yerde yatan köylüleri kurtarmışlardır. Köylülerin anlatımlarına göre askerlerin amacı kendilerini öldürmekti.

Karakol üs bölgesine giden bazı köylüler ise mevzi civarında iki PKK militanının cesedini görmüşlerdir. Mevzinin kenarından yuvarlanarak, kayalıklarda uzanmış vaziyette bulunan bir diğer militanın da yaralı olduğunu belirtmişlerdir. Olay yerinden aşağı, köye doğru inen köylüler yolda 3-4 el silah sesi duymuş askerlere bunu sorduklarında, ‘Şüpheli bir durum vardı.’ Yanıtını almışlardır. Ancak köye vardıklarında yaralı militanı görmekte olan köy sakinlerinin onlar aşağı inerken, kayalıklardaki militanın başını kaldırdığını ancak askerler tarafından infaz edildiğini söylemişlerdir.

Bazı görgü tanıklarının anlatımına göre olay yerine sonradan köy dışından gelen bazı korucular, militanların cesetlerini tekmelemişlerdir.

Köylülerle yaptığımız görüşmede çocukların psikolojilerinin bozulduğunu, korkudan rahat uyuyamadıklarını yaşamlarından endişe duyduklarını söylemektedirler. Hatta çatışmaların devam etmesi halinde köylerini dahi boşaltacaklarını düşünmektedirler. Yine çatışma sonrasında yaralı PKK militanların askerler tarafından infaz edilmesi ve yine cenazelerin korucular tarafından tekmelenmesi insanlık dışı bir davranış, vicdansızlık ve hukuksuzluk olduğunu belirtmişlerdir.

İşbu rapor aşağıda ismi geçen şahıslar tarafından hazırlanmıştır.

İsmail AKBULUT  (Şube Başkanı), Sait ÇAĞLAYAN (Şube Sekreteri), Ferzende TAŞ (Şube Saymanı), A.Kadir GARİRGAZİOĞLU (Şube Yön. Kur. Üyesi), Av. M. Miraz ÇALLI (Şube Yön. Kur. Üyesi)

YÜKSEKOVA HABER

Gerilla TV, Eruh Eylemi'nin Görüntülerini Yayınladı (VİDEO-Haber)


HPG gerillalarının 2 Ağustos'ta Siirt'in Eruh ilçesinde gerçekleştirdiği ve 20 askerin öldüğü eylemin görüntüleri Gerilla TV'de yayınlandı.

Görüntüde karakolun bulunduğu tepe, gerillalarca yakın mesafeden ateş altına alınıyor. Eylem sonucunda karakol binaları alev alıyor. Uzun süre devam eden çatışmalarda gerillaların attığı çok sayıda roket de, karakolun çeşitli bölümlerine isabet ediyor. 


HPG Basın İrtibat Merkezi, 2 Ağustos günü gerçekleşen eylemde 20 askerin öldüğünü, çok sayıda askerin yaralandığını açıklamıştı. Eski Eruh Karakolu'nun güvenliğini sağlayan her iki tepenin gerillalarca düşürüldüğünü de kaydeden HPG, eylemde 3 adet orta otomatik A4 silahı ve 1 adet Nikon dürbününün de ele geçirildiğini bildirmişti. Eylemde 2 gerillanın da yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

ANF