9 Eylül 2011 Cuma

AKP Kürtlere Sivil Cuma Namazını Yasakladı

İstanbul'da her hafta kılınan "Sivil Cuma Namazı"na, "Sivil itaatsizlik kapsamında yapılan her eylem yasaklandı" gerekçesiyle izin verilmedi. Duruma tepki gösteren vatandaşlar ise "Sivil Cuma"da ısrar edeceklerini belirtti.

Bağcılar İlçesi Yenimahalle Mevlana Parkı'nın yanındaki alanda her hafta kılınan "Sivil Cuma Namazı"na bu hafta için verilmedi. Namaz öncesi alanı çevik kuvvet, panzerler ve müdahale araçları ile ablukaya alan polisler, yurttaşların alana girmesine izin vermedi. Polisler gerekçe olarak da, "Sivil itaatsizlik kapsamında yapılan her şeyin yasaklandığını" ileri sürerken, kararın kendilerine merkezden bildirildiğini ve namazın kılınması halinde müdahale edeceklerini belirtti.

Bunun üzerine, namaz için gelen yüzün üzerinde kişi, polisin ablukaya aldığı alanın karşısında açıklama yaptı. Açıklama yapan BDP Bağcılar İlçe Başkanı Eşref Yaşar, "En doğal hakkımız olan sivil itaatsizlik kapsamında yaptığımız 'Sivil Cuma Namazı'nın engellenmesini lanetle kınıyoruz. Bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Yasaları çiğneyecek hiçbir şey yapmadık. Bugün yapacağımız namaz, burada engellendi, ancak her Cuma günü Sivil Cuma namazlarımızı kılmak üzere alanlara çıkacağız. Eğer bizi buraya tekrar almazlarsa, cadde, sokak neresi varsa, orada namazımızı kılacağız. Bize gaz da, bomba da atılsa kılacağız" dedi.

İstanbul Din Alimleri Yardımlaşma Derneği (İDAYDER) Başkanı Celalettin Yöyler ise, engellemeyi kınayarak, "Din devletin malı değildir. Bu yüzden serbest olmalı ve biz sivil Cuma namazımızı her yerde kılmalıyız" dedi.

Açıklamanın ardından yurttaşlar dağılırken, Cuma Namazı için gelenler de geri çevrildi.

Hiç yorum yok: