12 Temmuz 2011 Salı

Barkey: Asıl Muhalefet BDP

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda 1998-2000 yılları arasında görev yapan Henri J. Barkey, seçimlere ilişkin ilginç değerlendirmeler yaptı. Akşam gazetesinden Şenay Yıldız'ın sorularını yanıtlayan Barkey, ABD'de "Bask örneği Türkiye'deki Kürtlere yetmeyecek, Türkiye'deki Kürtler daha ileri gitmeyi düşünüyorlar" diye yorum yapıldığını belirterek, "Güneydoğu'da kendi kendine çalışan bir organizma var ve bu organizma devamlı gelişip, değişiyor" dedi.

Çözümde adres belli

Seçimlerin en önemli galiplerinden birinin BDP olduğunu vurgulayan Barkey, "Çünkü, Türkiye'nin mevcut sisteminde bu kadar bağımsız milletvekili çıkartılması için sadece oy almak değil, kimin hangi oyu kime vereceği gibi muazzam bir organizasyon da gerekiyor. Seçimlerden çok güçlenerek çıkmış bir BDP var karşımızda ve artık Kürt sorununu çözme açısından adresin kim olduğu konusunda şüphe yok" diye konuştu. Hatip Dicle'ye giden halk oylarının gasp edildiğini söyleyen Barkey, "Demokratik çözüm arıyoruz ama devlet yine önümüzü kapatmaya çalışıyor diye düşünüyorlar. Muazzam kızgınlık ve bıkkınlık var Kürtlerde" dedi.

BDP'nin Amed'de (Diyarbakır) toplanmasının da kurumsallaşmanın getirdiği özgüvenle verilen bir mesaj olduğunu kaydeden Barkey, denklemin değiştiğini ve Kürtlerin yalvarmadığını söyledi.

Toplumsal güce ulaşılıyor

Kürt meselesinde roller ve konumların yavaş yavaş değiştiğini ifade eden Barkey, şöyle konuştu: "Toplumsal bir güce ulaştıklarını hissediyorlar. Kürtler kim olduklarını biliyorlar, güçlerinin farkındalar, kendi kurumlarını kuruyorlar, aslında bir süredir. Çok kurumsallaşmış, biraz ileri giden bir yapı var. O kurumsallaşma, yeni bir devlet değil, ama bir dereceye kadar devlete paralel bir algı oluşturdu. Kendi kendine çalışan bir organizma var ve bu organizma devamlı gelişip, değişiyor. Demokratik Özerklik ile 'Biz Güneydoğu'da bazı kararları kendimiz alacağız. Sırf merkez karar vermeyecek' diyorlar. Bu, bahsettiğim 'paralel kurumsallaşmanın' bir parçası..."

Hiç yorum yok: