31 Ağustos 2011 Çarşamba

Libya'da Savaşın Amacı ''Petrol Ganimeti''

NATO destekli Libya'daki muhalifler Albay Kaddafi'nin başkent Trablus'taki karargâhını ele geçirmesiyle birlikte emperyalist ülkeler arasında Libya’nın petrolü rekabeti başladı. ABD’li emlak kralı Donald Trump da “Libya’nın petrolü savaş ganimetimiz. Almazsak asiler bizden daha zengin olacak” diyerek ülkesinin görüşünü dile getirdi.
İslamcı muhaliflerin Trablus’a girmesinin ardından Batılı ülkeler arasında petrol rekabeti başladı. Libya’nın petrol üretimi küresel petrol talebinin yaklaşık yüzde 2’sini karşılamasına rağmen Libya petrolünün kalitesi batılı ülkelerin iştahını kabartıyor. Sülfür oranının düşüklüğü nedeniyle ‘tatlı’ olarak nitelenen Libya petrolü, kolay ve ucuza rafine ediliyor.

Avrupa’daki rafinerilerin çoğu sadece bu ham petrolü rafine edebildiği için İtalya başta olmak üzere Avrupa ve ABD’den şimdiden Libya’nın petrolü için sesler yükselmeye başladı. Batılı ülkeler özellikle de NATO ülkeleri, muhaliflere sağladıkları destek karşılığında, Libya petrolünün ülkelerindeki önemli petrol şirketleri tarafından çıkarılması konusunda kendilerine garanti verilmesini istiyor.


Libya’nın petrolüyle ilgili en çarpıcı açıklama ise Amerikalı ünlü emlak kralı Donald Trump’tan geldi. Trump ‘Libya’nın petrolü savaş ganimetimiz, asilere bırakmayalım’ dedi.


Emlak kralı ve Cumhuriyetçi partinin ateşli üyesi Trump, Fox TV’nin sabah programına telefonla bağlanarak “Bütün yükün altına biz giriyoruz, NATO’yu ekonomik ve askeri olarak biz destekliyoruz, ülkemiz iflas ediyor, neden Libya’nın petrolünü biz almıyoruz. Biz Libya’nın petrolünü almazsak, Libyalı isyancılar bizden daha zengin olacak” ifadelerini kullandı.


Libya ile ilgili açıklamalarıyla gündeme oturan Trump, “Biliyorsunuz eski zamanlarda ne zaman bir savaş kazandığınızda, muzaffer olan ganimeti alır. Petrolü ellerine geçirecek olan Libya’daki tüm bu isyancılar, Amerikalılar’dan daha zengin olacak” diye konuştu.


Trump, bu yılın başında da Irak’la ilgili benzer açıklamada bulunarak “Orada kalmalıyız ve petrol almalıyız, şayet almazsak, askerlerimiz boşa ölmüş olacak” demişti.


Libya’daki petrolün en büyük talibi İtalya’da ise sesler yükselmeye başladı. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İtalyan petrol şirketlerinin gelecekte Libya’da bir numaralı rolü üsteleneceğini söyledi.


İtalya’nın, eski sömürgesi Libya’da, petrol sahalarından, savunma ve inşaat sektörlerindeki milyarlarca dolarlık sözleşmelere kadar çok geniş bir alana yayılmış çıkarları bulunuyor.


Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Libya’da güvenlik sağlanabiliyorsa, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Libya’daki çalışmalara yeniden başlamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.



Hiç yorum yok: