31 Ağustos 2011 Çarşamba

İran Ordusunda Kara Harekatı Hazırlığı

İran ordusunun Kandil'e yönelik kara harekatı hazırlıklarını sürdürdüğü belirtildi. İran'ın bu gece yada yarın bir kara operasyonu başlatabileceği ifade ediliyor.

İran'ın yaptığı yığınağın 5 Eylül'e kadar süreceği ve Güney Kürdistan'ın 5-7 kilometre içlerine doğru bir kara harekatının yapılacağı iddia edildi.
Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Hamza Seyudil Şoda Karargahı'nın komutasında hareket eden çok sayıda İran askerinin, Qani Zerde'den geçip Deşta Wezne'ye doğru ilerlediği öğrenildi. İran sınır hattının Şehid Ayhan, Zele, Xakurke taraflarına da yığınağın sürdüğü bildirildi. 

Urmiye'ye bağlı Serdeşt İlçesi'ndeki Seyudil Şode Karargahı'na çok sayıda obüs, havan, ağır silah ve askerin yerleştirildiği iddia edilirken, yine İran ordusuna bağlı kırmızı sancak taşıyan milislerden oluşan Besiç Güçleri'nin de sınıra doğru yola çıktığı bildirildi. Dola Tuyê'de iki günden beri askeri yığınak yapıldığı belirtilirken, İran ordusu içindeki korucu kaynaklardan edinilen bilgilere göre ise, kapsamlı kara harekatının 5 Eylül'de başlayacağı ileri sürüldü. 

Irak Hükümeti, Federal Kürdistan Hükümeti ile İran arasında Xinere-Xakurke hattına doğru İran sınırından 7 kilometre, Kandil hattına doğru ise İran sınırından 5 kilometreye kadar operasyon yapılabileceğine dair antlaşma imzalandığı iddia edildi. 
 
Sözkonusu antlaşmaya göre bazı köylerin İran'ın operasyon hattı içerisinde olacağı bu nedenle Federal Kürdistan Asayiş Güçleri'ne bağlı peşmergelerin Xakurke ve Xinere'de bazı köylere giderek Türkiye ile İran'ın sınır ötesi operasyon yapacağı bilgisini verip yurttaşların belli bir süre köylerini terk etmeleri yönünde köylülere bilgi aktardığı ileri sürüldü.

Fırat Haber Ajansı

Hiç yorum yok: