20 Temmuz 2011 Çarşamba

Roj Tv,Danimarka ve Kürt Medyası

Türkiye’nin baskı ve rüşvet tekliflerine İngiltere dört yıl, Fransa’nın beş yıl dayanabildi ve Med TV ile Medya TV’nin İngiltere ve Fransa’dan aldıkları lisanslar iptal edildi. Şimdi sırada Danimarka var. Türkiye’den gelen baskılara altı yıldır dayanan Danimarka da pes edecek mi?!

Kürtlerin uydu üzerinden dünya çapında yayın yapan ulusal televizyon kanalı Roj TV, altı yıldır Danimarka’dan aldığı lisans ile yayın yapıyor. Türkiye, daha önce İngiltere lisansıyla yayın yapan Med TV ve Fransa lisansıyla yayınyapan Medya TV gibi, en başından beri Roj TV’nin kapatılması için Danimarka’ya da baskı yapıyor. Med TV dört yıl, Medya TV ise beş yıl yayın yapabildi. Altı yıldır Danimarka lisansıyla yayın yapmakta olan Roj TV hakkında mahkeme 19 Ekim günü karar verebilir. İngiltere ve Fransa, Türkiye’den aldıkları kimi ihaleler karşılığında Kürt televizyonlarının kapanmasına „evet“ dedi. Türkiye’nin baskılarına şimdiye kadar direnen Danimarka hükümetlerinin bu kez nasıl bir tavır alacağı merak konusu.

Bugünlerde Kürtlerin ve Kürtlerin sesinin kısılmasına karşı çıkan tüm demokratların Danimarkalı yetkililere „Roj TV kapanmasın!“ çağrıları yapması bekleniyor. Telefon, faks, e-mail ve mektupla yapılacak çağrılardan önce Danimarka’nın nasıl bir ülke, Danimarkalıların nasıl bir halk olduğunu öğrenmek ister misiniz?

Danimarka Krallığı ya da kısaca Danimarka, Kuzey Avrupa’da İskandinavya’da başkenti Kopenhag olan bir ülkedir. Danimarka anayasal bir monarşi olup, devlet başkanı Kraliçe II. Margrethe’dır. Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka’ya aittir. İzlanda ise 1944 yılına dek Danimarka’nın egemenliği altında kalmıştı.

Danimarka’nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının ikinci büyüğü olan Sjælland’ın üzerinde kurulmuştur. Sjaelland, dar bir boğaz olan Sont Boğazı ile İsveç’ten ayrılır. Ayrıca Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi’ndeki Bornholm adaları da Danimarka’ya aittir. Ülkenin güney komşusu Almanya’dır, İsveç doğu komşusudur. Adaları en büyüğü Jylland yarımadasıdır.

Köklü bir tarih

 
Danimarka’ya hakim olan ilk kavim 8 ila 11. yüzyılda hüküm süren Vikinglerdir. Savaşçı bir ulus olarak tanınan Vikingler batıda Britanya, İzlanda, Grönland ve hatta Kuzey Amerika’ya kadar ulaşarak sömürgeler kurdular. Doğuda ise Karadeniz ve Hazar Denizi kıyılarına kadar uzanan yerleşim birimleri kurmuşlardır. İngiltere’nin büyük bir bölümü bu dönemde Viking egemenliği altında kaldı.

İskandinavyalı I. Harald (Danimarkalı) Mavi Diş Harald, 980 yılında ilk defa olarak Danimarka ve Norveç’i birleştirerek bir krallık kurmayı başardı. Ayrıca Alman misyonerlerin etkisiyle Hıristiyanlığı kabul etti. 1363 yılında Danimarka kralı IV. Valdemar’ın kızı I. Margrete, Norveç kralı VI. Hakon’la evlenerek iki ülkeyi bir bayrak altında birleştirdi. 1397 yılında İsveç, Norveç, Danimarka ve sömürgeleri (Faroe Adaları, İzlanda, Grönland ve Finlandiya) birleşerek Kalmar Birliği adı altında büyük bir İskandinav İmparatorluğu haline geldiler.

İsveç, Kalmar Birliği’nden 1521 yılında resmen ayrıldı. Bu arada İskandinav ülkeleri Martin Luther tarafından Almanya’da başlatılan Protestan Reformu ile sarsıldı. Danimarka ve Norveç 1821 yılına kadar Danimarka-Norveç adı altında birlikte hareket etmeye devam ettiler. 19. yüzyılın başlarında Danimarka Napolyon Savaşları’yla temelinden sarsıldı. Birleşik Krallık filosu 1801 yılında Kopenhag’a saldırdı. Danimarka’nın müttefiki olan Fransa savaşı kaybedince Danimarka 1814 yılında imzaladığı Kiel Antlaşması uyarınca savaşı kazanan tarafın üyesi olan İsveç’e Norveç’i bırakmak zorunda kaldı. Danimarka, 5 Haziran 1849’te anayasal monarşi haline geldi. Bu yüzden, 5 Haziran, ülkede ulusal gün olarak kutlanır.

Tarafsızlık sona erdi

 
Danimarka’nın Karayipler’deki sömürgeleri 20. yüzyılın başlarında ABD’ye satıldı. Danimarka I. ve II. Dünya Savaşları’nda tarafsız kaldı. Ancak 9 Nisan 1940 tarihinde Nazi Almanyası tarafından işgal edildi. Buna karşılık İngiliz ordusu Faroe Adaları ve İzlanda’yı işgal etti. İzlanda 17 Haziran 1944 tarihinde bağımsızlığını ilan ederek Danimarka’dan ayrıldı. Faroe Adaları ise 1948’de Danimarka’ya geri verildi. Dünya savaşlarından sonra Danimarka tarafsızlık siyasetine son verdi. Birleşmiş Milletler’e 1945 yılında katılan Danimarka, 1949 yılında ise NATO’nun kurucu üyelerinden biri oldu. 5 Haziran 1953’te bir kadının kraliyetin başına geçebileceği anayasaya kondu. 1 Ocak 1973 tarihinde de Avrupa Birliği’ne katılan Danimarka bazı konularda AB’nin dışında kalmayı tercih etmekte. Örneğin 2000 yılında yapılan bir referandumun reddedilmesi üzerine Danimarka, Euro Alanı dışında kaldı.

Seçim Malzemesi

 
Danimarka’da 13 Kasım 2007 günü yapılan parlamento seçimlerinde partilerin kazandığı sandalye sayısı şöyle olmuştu. Liberal Parti 46, Sosyal Demokratlar 45, Danimarka Halk Partisi 25, Sosyalist Halk Partisi 23, Muhafazakar Halk Partisi 18, Sosyal Liberal Parti 9, Yeni İttifak 5, Sol Sosyalist Parti, Danimarka Komünist Partisi ve Sosyalist İşçi Partisi’nin oluşturduğu Kızıl-Yeşil Birliği Listesi 4 ve Grönland ve Faroe Adaları’ndan ikişer milletvekili. Eğer erken seçim kararı alınmazsa. 2011 yılı sonbaharında Danimarka’da seçim var. Seçimler öncesinde bazı partiler Roj TV davasını kampanya malzemesi yapabilecektir.

2001 yılından beri -üç dönemdir- Danimarka’nın başbakanlığını üstlenen Anders Fogh Rasmussen, NATO Genel Sekreterliğine seçilince, 5 Nisan 2009’da yerine aynı partiden Lars Lokke Rasmussen başbakanlığa getirildi. (Aralarında hiçbir akrabalık bağı yok. Rasmussen, Danimarka’da çok yaygın bir soyisimdir) 2011’deki seçimlere kadar başbakanlığı sürdürmesi beklenen Lars Lokke Rasmussen, daha önceki kabinelerde içişleri ve maliye bakanlıklarında bulunmuştu. Mevcut merkez sağ eğilimli Danimarka hükümetinin 19 bakanından 10’u kadın.

Sürekli Taciz Edildiler

 
MED TV

Yayın lisansını İngiltere’den alan Med TV, 30 Mart 1995’te uydudan yayına başladı. Alanındaki ilk kanal olan Med TV, kuruluşundan yaklaşık dört buçuk yıl sonra 17 Kasım 1999’da kapatıldı. Med TV’yi kapatma kararı alan kurum, İngiltere’nin RTÜK’ü niteliğindeki Bağımsız Televizyon Komisyonu oldu. Komisyon kapatma kararında gerekçe olarak PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının ardından Avrupa’nın dört bir yanında protesto gösterilerinin patlak vermesi sırasında kanalın „tarafsız yayıncılık ilkelerine uymayıp, tahrik edici yayın yapması“nı gösterdi. Bu arada, Med TV’nin Brüksel’deki stüdyolarına Belçika polisince baskın düzenlenmiş ve açılan dava yıllarca sürdükten sonra 2007 yılı içinde düşmüş bulunuyor. Yargılanan kişiler beraat etti; polis tarafından el konulan para ve eşyalar iade edildi.


MEDYA TV

Med TV henüz yayında iken Medya TV yayına başlamıştı. 29 Temmuz 1999’de uydudan Fransa üzerinden yayına giren televizyonun kapatılması için Türkiye bir kez daha düğmeye bastı. Girişimler beş yıl sürdü. Şubat 2004’te Fransa’nın RTÜK’ü olan „Fransız Lisans Kuruluşu“ Medya TV’nin yayın lisansını iptal etti. Bu kararın alınmasında gerekçe olarak „Medya TV’nin Med TV’nin devamı olması“ gösterildi.

ROJ TV

Roj TV, 1 Mart 2004 yayın hayatına başladı. Avrupa’dan Ortadoğu’ya kadar birçok bölgede izlenebilen Roj TV, Kürtçe’nin bütün lehçelerinin yanı sıra Türkçe, Arapça ve Süryanice dillerinde de yayın yapıyor. Roj TV’nin yayın lisansı Danimarka’dan. Bu ülkeye yönelik Türk yetkililerin baskısı halen sürüyor. Televizyonun yayını 24 saat kesintisiz sürüyor. Değişik dillerde haber yayınlayan Roj TV’de siyaset dışında programlar da yayınlanıyor. Roj TV’nin sahip olduğu şirket Kürtçe müzik kanalı MMC için 2004 yılında lisans aldı.

Duygularınızı Yazın

 
Roj TV’nin kapatılmamasını isteyen talebinizi aşağıda verilen adreslere istediğiniz dilde yazın. Yani illaki Danimarkaca ya da İngilizce olması gerekmiyor. Kürtçe ya da Türkçe hitap edebilirsiniz. Ortak metin değil, herkes kendi duygusunu yazsın. Gerçi Danimarka hükümetinin Kürtçe ve Türkçe bilen görevlileri var ama zaten metninizde geçen „Roj TV“ kelimesi bile neden söz edildiğini hemen fark ettirecektir. Mektup yazılabilir, e-mail atılabilir ve faks çekilebilir.

Danimarka’nın Yapısı

 
Başkent: Kopenhag
Devlet Başkanı: Kraliçe II. Margrethe (14 Ocak 1972’den beri)
Veliaht: Prens Frederik - 26 Mayıs 1968 doğumlu
Başbakan: Lars Lokke Rasmussen (5 Nisan 2009’dan beri)
Meclis Başkanı: Thor Pedersen
Koalisyon: Liberal-Muhafazakar Koalisyonu
Bağımsızlık: 8’inci yüzyıldan önce.
Meclis: 179 üyeli, dört yıl için seçiliyorlar
Etnik gruplar: İskandinav, Inuit, Farolu, Alman, Türk, Kürt, İranlı, Somalili
Dinler: Lutherci Hıristiyan yüzde 95, Diğer Hıristiyan yüzde 3, Müslüman yüzde 2
Diller: Danimarkaca, Faroca, Grönlandca (İnuit dilinin bir lehçesi), Almanca
Yabancı dil olarak öğrenilen İngilizce çok yaygın şekilde konuşulmakta.
Yüzölçümü: 43 bin kilometrekare (Trakya’nın yaklaşık iki katı)
Nüfus: 5.5 milyon kişi (Yüzde 90’ı Danimarkalı, Yüzde 10’u Göçmen)
Kişi başına gelir: 56 bin dolar
Para birimi: Danimarka Kronu

Grönland

 
Yaklaşık 2.1 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle dünyanın en büyük adası olan Grönland’ın yüzde 81’i buzullarla kaplıdır. 57 bin nüfuslu Grönland’da kişi başına düşen milli gelir, 20 bin dolar civarında. Grönlandlılar, hem Inuit, hem İskandinavya kökenlerini taşımakta ve Grönlandca dilini konuşuyorlar. Ortalama sıcaklığın -7 derece olmasına karşın iklim kuru ve güneşlidir. Kasım 2008’de yapılan özerkliğin genişletilmesi ile ilgili referandumda halk, yüzde 75 oranında „evet“ dedi. Böylece 21 Haziran 2009’dan bu yana, Grönland hükümeti hukuk, petrol gelirlerinin yarısı, adalet gibi daha 32 konuda Danimarka’dan bağımsızlığını kazanmış bulunuyor. Ancak dışişlerinde Danimarka’ya bağlı kaldı ve devlet başkanı Kraliçe II. Margrethe sayılmakta.

Faroe Adaları

 
Danimarka’nın diğer sömürgesi Faroe Adaları, 1948 yılında kuruldu. Keçileri ile meşhur olan bu ülke, keçi ülkesi olarak da anılılır. Başkenti Tórshavn’dır. Resmi dili Faroece ve Danimarkaca’dır. Yaklaşık 48 bin kişinin yaşadığı Faroe Adaları’nda kişi başına düşen milli gelir 47 bin dolar civarındadır. Adalarda yaşayanların yüzde 91.7’si Faroeli, yüzde 5.8’i Danimarkalı, yüzde 0.4’ü İzlandalı, yüzde 0.2’si Norveçli ve yüzde 0.2’si Polonyalıdır. Faroe Adaları -tıpkı Grönland gibi- Danimarka Parlamentosu’nda iki kişiyle temsil edilir.

HÜSEYİN AKYOL

Hiç yorum yok: