2 Ağustos 2011 Salı

Ramazan Öncesi Katliam!

Genelkurmay Başkanı Riya Esad’ın muhaliflerin safına geçtiği Suriye’de devlet, güçleri Ramazan ayının arefesinde ülkenin değişik bölgelerinde en az 129 muhalifi katletti.

Suriye’de Esad rejimi, dün sabah saatlerinde Hama’ya dört bir yandan girdi. Tanklar eşliğinde ilerleyen devlet güçlerinin etrafa rastgele ateş açması sonucu, en az 100 kişi yaşamını yitirdi. Hastanelerde ölü ve yaralıların çokluğundan dolayı yer kalmadı. Doktorlar kan sıkıntısı çektiklerini ve ölü sayısının artacağını duyurdu. Cuma günü ordudan istifa eden Genelkurmay Başkanı Riyad Esad, Özgür Suriye Ordusu’yla rejim güçlerine karşı koymaya çalıştı.

Genelkurmay Başkanı ve yardımcısının muhaliflerinin safına geçmesinin ardından Suriye’de devlet güçleri, Ramazan ayının başlamasından sadece bir gün öncesinde katliam yaptı. Muhalifleri Ramazan ayı boyunca her gün eylem yapacaklarını açıklamasından sonra dün günün ilk ışıklarıyla harekete geçen Mahir Esad’a bağlı güçler, başta Hama kenti olmak üzere ülkenin değişik bölgelerinde muhalifleri katletti. Suriyeli insan hakları örgütleri ve görgü tanıklarına göre, 95’i Hama’da olmak üzere en az 129 kişi devlet güçlerince öldürüldü.

Tankları durdurmaya çalıştılar
 
Muhaliflerin aylardır gösterilerine rağmen ayakta kalabilmek için silaha sarılan Esad rejimi, dün sabah saatlerinden itibaren Hama kentine girdi. Kentin dört bir yanından tanklar eşliğinde giren Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kardeşi Mahir Esad’a bağlı devlet güçleri, ağır ve otomatik silahlarla etrafa rastgele ateş açtı. Yüksek binaların çatılarına yerleşen keskin nişancılar ise, hareket eden her şeye ateş açtı. Yer yer tanklar dış mahallelerden ateş ederek ilerledi. 1982 yılındaki katliamın acılarını unutmayan Hamalılar, tankların ilerlermesini durdurmak için kendilerini siper etti. Yüzlerce kişi el ele tutuşarak tankları durdurmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Daha sonra mahallelerde barikatlar kurmaya çalışan Hamalıların, Mart ayından bu yana gerçekleşen katliamı önleme çabaları da sonuçsuz kaldı. Mahir Esad’a bağlı devlet güçlerinin kurşunlarına hedef olan en az 95 Hamalı yaşamını yitirdi. Onlarca kişi de yaralandı. Yaralıların çokluğundan dolayı hastanelerde yer kalmadığı açıklandı. Hama’daki hastanelerde görevli doktorlar ellerinde kan stoklarının da bittiğini belirterek, ölü sayısının artmasından korktuklarını söyledi. İnsan hakları savunucuları yaşamını yitirenlerden 62’sinin ismini tespit ettiklerini duyurdu. El Cezire’ye konuşan Suriye İnsan Hakları Örgütü Mirsad, Hama’da öldürülenlerin çoğunluğunun, başlarına isabet eden kurşunla öldürüldüğünü söyledi.

Devlet güçlerinin kent merkezine ilerlemesini durduramayan Hamalılar, kentin değişik bölgelerinde sokağa çıkarak rejim aleyhinde gösteriler düzenledi. Reuters’in haberine göre, ‘ey Hama seninle ölüme varız’ sloganı atan göstericilere ateş açan devlet güçlerinin Hama’ya girdiği sırada, şehirdeki elektrik ve suların kesildiğini duyurdu.

Deir Zour’da da katliam 
 
Suriye’de katliamın yaşandığı bir başka kent ise Deir Zour idi. Cumartesi günü kentin çeşitli bölgelerinde konuşlanan devlet güçleri, akşam saatlerinden itibaren muhalifleri katletmeye başladı. El Arabiya televizyonuna göre, dün de devam eden operasyonlar sonucunda devlet güçleri en az 21 kişiyi katletti. 

Suriyeli muhalif kaynakların bildirdiğine göre, Suriye’nin Deraa şehrinde dün sabah çıkan çatışmada 6 kişi öldürüldü.

Suriye Ulusal İnsan Hakları Örgütü’nün Başkanı Ammar Kurabi, Harak’ta altı, Bukamal’da bir kişinin öldüğünü duyurdu.

Ülkenin birçok kentinde Hama’ya destek gösterileri yapıldı. Başta Lazkiye ve Humus kentleri başta olmak üzere Maarat Numan ve Şam’da binlerce kişinin katılımıyla yapılan gösterilere devlet güçleri saldırdı. Devlet güçlerinin saldırıları sonucu yüzlerce kişinin yaralandığı açıklandı. Göstericilerin dağıtılmasından sonra gözaltı operasyonu başlatan devlet güçlerinin yaklaşık 500 kişiyi tutukladığı bildirildi.

Genelkurmay Başkanı halkın yanında
 
Bu arada Cuma günü ordudan ayrılarak muhaliflerin safına geçtiğini duyuran ve Özgür Suriye Ordusu’nu kuran Genelkurmay Başkanı Riyad Esad’a bağlı askerlerin Hama ve Deir Zour’da Mahir Esad güçleriyle yer yer çatışmaya girdiği belirtildi. Riyad Esad’a bağlı güçlerin, rejim güçlerinin ilerlemesini bir nebze olsa da durdurduğu açıklandı.

Suriye el Şaab televizyonu haberine göre, Suriye ordusundan ayrılarak orduya karşı mücadele eden askerlerin kontrolünde 18 tank bulunuyor.

Cuma günü ‘Sessizliğe son verin’ sloganıyla yapılan gösterilerin ardından Genelkurmay Başkanı Riyad Esad ve yardımcısı Ahmed Hicazi ile birlikte birçok üst düzey komutan Beşar Esad’ın ordusundan ayrılarak, ‘Özgür Suriye Ordusu’nu kurmuştu.
Suriye ordusundan ayrılarak özgürlük ve demokrasi isteyen halkın saflarına geçen Albay Riyad Esad, el Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, Suriye ordusuna karşı mücadele edebilmek için çok sayıda askere sahip olduklarını söyledi.
Orient Tv’ye konuşan Genelkurmay Başkan Yardımcısı Ahmed Hicazi da, çok sayıda askerin ordudan ayrılarak kendilerine katılmaya hazırlandığını belirtmiş, kendilerinin sivil halkı korumayı amaçladığını ifade etmişti.

ŞAM

Hiç yorum yok: