5 Eylül 2012 Çarşamba

Amude'de 'Türk Pasaportlu' Provokasyon


Batı Kürdistan’ın Amude kentinde Türkiye’ye kaçak yollarla geçmek isteyen beş kişi Halk Savunma Birlikleri(YPG) güçlerince gözaltına alındı. Bunların üzerinde Türkiye ile bağlantılı gizli belgeler ve Türk pasaportu çıktı. Bunun üzerine AKP hükümetine bağlı yayın yapan Yeni Şafak gazetesi ''PYD’nin Kürtlere saldırdığını'' iddia etti. PYD Eşbaşkanı ise Türkiye cephesine yürüyen bu kampanyayı “Kürtler arası birliği bozma çabaları” olarak değerlendirdi.

Kürtlerin denetimindeki Amude kentinde 1 Eylül günü beş kişi, Türkiye sınırını kaçak yollarla geçmek isteyince Halk Savunma Birlikleri (YPG) tarafından gözaltına alındı. Alınan bilgilere göre bu kişiler üzerinde Türkiye ile bağlantılı gizli belgeler ile Türk pasaportları çıktı. Belgeler arasında, Batı Kürdistan’daki kurumlara üye kişilerin isimlerinin de yer aldığı belirtildi. Bölgeyi temsil eden Kürt Yüksek Konseyi’nin talebi üzerine sözkonusu kişiler serbest bırakıldı. Ancak YPG tarafından başlatılan soruşturma sürüyor.

Bu olayın ardından Kürtlerin birliği ve partilerine yönelik Türkiye merkezli karalama kampanyası başlatıldı. Bazı internet siteleri ''PYD’nin bu kişilere saldırıda bulunduğunu'' iddia etti. Türkiye’de iktidar medyası da bu fırsatla, PYD’yi hedef alan yayınlar yaptı. Kürt düşmanı yayınları ile dikkat çeken Yeni Şafak gazetesi, “PYD, Esed rejimini protesto eden Kürtlere kurşun yağdırdı” iddiasında bulundu.

YPG’nin “Türkiye bağlantılı” bu 5 kişiyi gözaltına alması ardından, aynı çevreden küçük bir grup YPG karakoluna saldırıda bulunmuştu. Yüksek Kürt Konseyi’nin girişimi sonucu da bu beş kişi serbest bırakılmıştı. Ancak Türk medyasında yer alan haberlerde Türk pasaportlu bu kişilerden herhangi bir şekilde bahsedilmiyor.

YPG, Temmuz ayında tüm bölgeyi temsilen kurulan Yüksek Kürt Konseyi’ne bağlı görev yapıyor.

PYD Eşbaşkanı ve aynı zamanda Yüksek Konsey üyesi Salih Muslim, saldırılar ve yürütülen bu kampanyanın amacının Kürtler arası birliği bozmak olduğunu söyledi. Bölgenin şu an Kürtlerin kontrolünde olduğunu belirten Müslim, Suriye’nin içinde bulunduğu koşullara dikkat çekerek “Ancak özgürlük, herkesin kendi başına hareket etmesi anlamına gelmiyor” dedi.

Kürt halkını hedef alan karalama kampanyasına karşı bugün akşam saatlerinde Amude’de halk sokaklara çıkarak tepkilerini dile getirecek. 


ANF

Hiç yorum yok: