1 Ocak 2012 Pazar

Kasım Engin: Savcılar Genelkurmayı Yalanladı

Haftanin - Şırnak’ta gerçekleşen katliam ardından alanda savcılar tarafından yapılan inceleme genelkurmay açıklamasını yalanladı. HPG Basın Komutanlığı üyesi Kasım Engin, “Gerillanın ana kamplarından biri ise Türk devletinin savcıları nasıl oraya rahatça girebiliyor?” diye sordu.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde 28 Aralık gecesi Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucunda 35 sivilin katledilmesine tepkiler sürerken, katliama ilişkin yapılan açıklamalardaki çelişkiler gün yüzüne çıkıyor. Katliam ve genelkurmay başkanlığı açıklamasına ilişkin görüşlerine başvurduğumuz HPG Basın Komutanlığı üyesi Kasım Engin, “Gerillanın ana kamplarından biri ise Türk devletinin savcıları nasıl oraya rahatça girebiliyor?” dedi.

ÖRGÜTÜN ANA KAMPI

Katliamdan sonra genelkurmay tarafından yapılan açıklamada olayın gerçekleştiği yere ilişkin “bölücü terör örgütünün ana kamplarının konuşlu olduğu, sivil yerleşim bulunmayan, Irak kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesidir” denilmişti.

Genelkurmay açıklamasında kendilerine, içinde yöneticilerin de bulunduğu çok sayıda örgüt üyesinin eylem amacıyla sınır ötesinde bulunan Haftanin’e bağlı Sınaht alanına geldiği bilgisinin ulaştığı iddia edilmişti.

SAVCILAR ANA KAMPTA(!)

Katliamın yaşandığı bölgeyi PKK’nin ana kamplarından biri olarak tanımlayan genelkurmay açıklamasının gerçekleri yansıtmadığını ifade eden Engin, basına yansıyan görüntülerle bunun ispatlandığına dikkat çekti. Hem BDP’lilerin hem de devlet savcılarının olay yeri inceleme görüntülerinden de anlaşılacağı üzere oldukça çıplak ve yüksek bir arazi olduğunun altını çizen Kasım Engin, “böylesi bir alanda gerilla üslenmez” şeklinde konuştu.

Kasım Engin ayrıca Türk ordusunun Zap’ta görüldüğü gibi sekiz gün boyunca gerillanın üslenme alanlarına girmek istemesine rağmen giremediğini hatırlatarak iki devlet savcısının gerillanın ana kampına nasıl girebildiğinin de sorgulanması gerektiğini kaydetti.

BU ALANDA HİÇBİR GERİLLAMIZ YOK


Daha önce HPG Komuta Konseyi Üyesi Bahoz Erdal, HPG Anakarargah Komutanlığı ve KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan tarafından yapılan açıklamalarda da olayın gerçekleştiği bölgede hiçbir gerilla üslenmesinin ve hareketinin bulunmadığı kaydedilmişti.

Bu açıklamalara da dikkat çeken Engin, “Bombalanan alanın gerilla üslenme merkezi olması bir yana, hiçbir gerillanın bu alanda bulunmadığı savcılığın olay yerine gelip yaptığı incelemelerle kanıtlamıştır. Bizzat savcılık incelemesi genelkurmay açıklamasını çok açık bir biçimde yalanlamıştır” şeklinde konuştu.

SINAHT NEREDE?

Genelkurmay açıklamasında sözü edilen Sınaht sınıra sıfır kilometrede Hezil vadisi içinde yer alan ve Türk ordusu tarafından yapılan bombardımanlar sonucunda boşaltılan bir köy. Sınaht güney Kürdistan sınırları içinde yer alıyor. Hemen güneyinde Dereşîşe, Mergeşîşe isimli Hıristiyan köyleri ve birçok mezra bulunuyor.

Sınaht alanı gerillaların 1999’da sınır dışına çekilme kararı ardından sınır hatlarını boşaltmaları neticesinde uzun süredir kullanılmıyor. Sınaht köyünün yamacına kurulduğu yüksek tepelerde bulunan Kelikê Spî ve Şıwan isimli Türk ordusu karakolları Sınaht köyü başta olmak üzere Zaxo ovasına kadar Hezil vadisi içinde bulunan tüm köy ve mezraları 24 saat gözetleyebiliyor.

Türk ordusuna tarafından F-16’larla bombalanan alan ise bir Güney Kürdistan köyü olan Keşan’dan başlayarak Haftanin alanına ismini veren Haftanin köyüne dek uzanan vadinin kuzey Kürdistan’a döndüğü kıvrımda bulunuyor. Bombalanan alan Geliye Kuraniş olarak adlandırılan vadinin başında ve Roboski köyüne bağlı bir mezra olan Zewe köyü yakınlarında bulunuyor.

Sınaht Haftanin’in sınır üzerindeki batı ucundayken, 35 sivil insanın yaşamını yitirdiği bölge ise Haftanin’in sınır üzerindeki doğu ucunda yer alıyor. İki yer arasındaki mesafe hakkında net bir rakam telaffuz edilemese de onlarca kilometreden fazla olduğu belirtiliyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: