1 Ocak 2012 Pazar

35 Cana 22 bin TL

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı sınır köyü Roboski’ye yapılan katliam sonucu yaşamını yitiren köylülerden ailelerine ödenecek tazminat için cesetlerden DNA numunesi alındığı belirlendi.

Şırnak Valiliği Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zarar Tespit Komisyonu, yasaya göre her bir köylü için en fazla 22 bin 561 lira tazminat önerebilecek. Aileleri, komisyonun belirleyeceği miktarı kabul ederlerse tazminat eş, çocuklar ve çocuğu bulunmayanların ise anne-babası arasında miras payları ölçüsünde paylaşılacak.

Savcılığın ve adli tıp uzmanlarının DNA numunelerini, kimlik tespit etmekten çok, daha sonra köylülerin yakınlarına ödenecek “terör tazminatı”nın pay edilmesi için aldığı öğenildi.

Şırnak Valiliği Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zarar Tespit Komisyonu toplanarak, ölen her bir köylü için, yasal mirasçılarına ne kadar tazimat ödenip sulh çağrısında bulunulacağına karar verecek.

Yasa gereği, illerde oluşturulan bu komisyonlar memur katsayısının 7 bin gösterge rakamı ve ortaya çıkan bu miktarın da 50 katına kadar ödeme yapılmasını kararlaştırıp ölenin mirasçıları ile sulhname imzalanmasını sağlayabiliyor. Bu durumda oluşturulacak komisyon, ölenlerin yakınlarına, en fazla 22 bin 561 lira tazminat ödenmesini önerebilecek.

Hiç yorum yok: