12 Ağustos 2011 Cuma

Devrimci Karargah Davası: Duruşma Salonunda İzdiham



Sosyalist siyasetçilerin yargılandığı Devrimci Karargâh davası görüldü. Davanın eski Emniyet Müdürü Hanifi Avcı'nın dosyasıyla birleştirilmesini "provokasyon" olarak nitelendiren ana dava sanıkları, "bir sonraki duruşmaya kadar Avcı'nın dosyasının kendi dosyalarından ayrılmaması halinde yaşanacaklardan mahkeme heyeti ve devletin sorumlu olacağı" uyarısında bulundu.

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan ve Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP) Sözcüsü Oğuzhan Kayserilioğlu'nun da aralarında bulunduğu sosyalist siyasetçilerin, "işkenceci polis şefi" olarak bilinen eski Emniyet Müdürü Hanifi Avcı ile birlikte Devrimci Karargâh üyesi oldukları iddiasıyla yargılandıkları davanın, "Selimiye Kışlası'na yönelik havan topu saldırısı", "AKP İstanbul İl Merkezi'ne yönelik bombalı paket gönderilmesi" ve "Bostancı'daki çatışma" ile ilgili açılan 1. Devrimci Karargâh ana davasıyla birleştirilmesinden sonra ilk duruşma görüldü. Birleştirme kararından sonra sanık sayısı 20'si tutuklu 57 kişiye yükselirken, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuklu sanıkların tümü katıldı. Davaya gösterilen ilgi nedeniyle sosyalist siyasetçileri desteklemek üzere adliyeye gelen insanların büyük bir bölümü duruşma salonuna giremedi. Sanık sandalyelerinde ise, davanın diğer sanıklarından ayrı olarak en arka sıraya götürülen Hanefi Avcı'nın yanına güvenlik amacıyla iki jandarma eri oturtuldu. 


Duruşma sosyalist siyasetçilerin avukatlarından Ercan Kanar'ın iddianamede suç delili olarak yansıtılan "Lice'de havan mermisi ile yaşamını yitiren 14 yaşındaki Ceylan Önkol için İstanbul'da çok sayıda aydın ve sanatçının katılımıyla düzenlenen yürüyüşe katılmaları, Ahmet Türk'e yapılan yumruklu saldırıyı protesto etmek, 2010 Ağustos ayında İstanbul'da yapılan İMF-Dünya Bankası toplantılarını protesto eden gösterilerde bulunmak" gibi demokratik eylemselliklerin çıkarılmasını talep etmesiyle başladı. Kanar'ın bu talepleri mahkeme heyeti tarafından duruşmanın başında reddedildi. 


'Avcı cemaatin bir dönem kullanıp, önümüze attığı işkenceci polis'


Ret kararının ardından duruşma ana dava sanıklarından Fatih Aydın'ın savunmasıyla devam etti. Savunmasında, devletin Kürt halkını ve siyasetçilerini KCK davası ile içeride tuttuğu gibi, yasal alanda faaliyet yürüten SDP ve TÖP yöneticileri ile diğer sosyalistleri de "Devrimci Karargâh" ile ilişkilendirilmeye çalıştığını dile getiren Aydın, bu şekilde toplumsal muhalefetin illegalize edilmesinin amaçlandığını söyledi. Hanefi Avcı ile aynı sanık sıralarında yargılanmalarına da değinen Aydın, "Bir taşta iki kuş vurmaya çalışan devlet, uyduruk itirafçılar, gizli tanıklarla ve Ergenekon yapılarıyla ilişkili olduğu iddiasıyla kendi örgütümüzü kirletmeye çalışıyor" dedi. Avcı için "Cemaatin bir dönem kullanıp, önümüze attığı işkenceci polis" tanımlamasında bulunan Aydın, devletin kendi iç hesaplaşmaları sonucu bir işkenceciyi önlerine atmasının provokasyon amaçlı olduğunu kaydetti. Bu provokasyona gelmeyeceklerini ifade eden Aydın, Avcı'nın dosyasının kendi davalarından ayrılmasını istedi. Aydın, "Bir dahaki duruşmaya kadar Avcı'nın dosyası ayrılmazsa yaşanacaklardan mahkeme heyeti ve devlet sorumlu olacaktır" uyarısında bulundu.


'Avcı ile yargılanmak ağır bir hakarettir'


Karargâh davasının "ideolojik bir kapışma" davası haline getirildiğini söyleyen yine ana dava sanıklarından Cemal Bozkurt ise, davada üç taraf olduğunu söyleyerek, bunları şöyle sıraladı: "1- Devrimci Karargâh üyeleri, 2- Uyduruk iddialarla mağdur edilen sosyalist siyasetçiler, 3- Sosyalistleri kirletmeye çalışan devlet cenahı." Kendilerinin Avcı ile yargılanmasını ağır bir hakaret ve küfür olduğunu söyleyen Bozkurt, mahkeme heyetine "Eğer biz Avcı ile özdeş isek, neden iki jandarma ile koruyorsunuz" diye sordu. Bu duruşmanın haricinde Avcı ile bir daha aynı zeminde olmayacaklarını açıklayan Bozkurt, "Sosyalist siyasetçilerin mağduriyetinin giderilmesi için bu uygulamaya son kez göz yumuyoruz. Aksi halde olacaklardan basın emekçileri yoluyla devletin ve mahkemenin sorumlu olacağını devrimci kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.


'Nihayet savunma hakkını kullanabildim'


Ana dava sanıklarından Aydın ve Bozkurt'un savunmalarının ardından birleştirilen dava sanıklarından Orhan Yılmazkaya'nın yaşamını yitirdiği evde kendisine ait parmak izlerinin olduğu iddiasından tutuklu bulunan Bilim ve Gelecek Dergisi Editörü Osman Baha Okay'ın savunmasına geçildi. Sözlerine 11 ayın sonunda nihayet hakkındaki suçlamalara karşı savunma hakkını kullanabildiğini belirterek başlayan Okay, mesleği gereği geniş bir ilişki çevresi olduğunu ve bunların hepsinin açık ve aleni olduğunu kaydetti. Devrimci Karargâh ile ilişkisinin söz konusu olmadığını dile getiren Okay, hakkında öne sürülen suçlamaları reddetti. Mahkeme heyeti, Okay'ın savunmasından sonra duruşmaya ara verdi.


Beşiktaş'taki İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Devrimci Karargâh davası duruşması, sanıklardan Bilim ve Gelecek Dergisi editörü Osman Baha Okay'ın savunmasının ardından verilen aradan sonra devam etti. Duruşmada savunma yapan Toplumsal Özgürlükler Platformu (TÖP ) Üyesi Semih Aydın, hazırlanan iddianamede eski bir itirafçı tarafından hakkında öne sürülen iddiaların iftira olduğunu belirterek, tüm siyasi faaliyetlerini TÖP bünyesinde yürüttüğünü, bu yapının dışında hiçbir siyasi yapıyla ilişkisi olmadığını ifade etti. Aydın, PKK kamplarında eğitim gördüğüne dönük iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, o tarihlerde Bursa'da bulunduğunu, hatta aynı tarihlerde hakkında açılan bir başka davadan dolayı yargılandığını söyledi. 


Aydın'ın ardından Demokratik Dönüşüm dergisi editörü Hakan Soytemiz savunma yaptı. İddianamede üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini ifade eden Soytemiz, çalıştığı derginin polis tarafından "örgüt dergisi" gibi yansıtıldığını, bu suçlama üzerinden de kendisinin "Devrimci Karargâh" üyesi gibi gösterildiğini söyledi. Sanıklardan Ulaş Erdoğan'ın daha önceki duruşmalarda "İşkence sonucu belgeler imzalatıldı, ifade vermedim" diyerek kendisi hakkında söylediği ileri sürülen ifadeleri yalanladığını söyleyen Soytemiz, Erdoğan'ın ifade verdiği tarihte kendisinin Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olduğunu söyledi. Soytemiz'in bu beyanının ardından avukatı, söz konusu iddiaların mahkeme huzurunda bulunan Erdoğan'a sorulmasını istedi. Bunun üzerine Erdoğan daha önceki duruşmalarda da sarf ettiği, "Emniyete verdiği hiçbir ifadesinin olmadığını, akşamüzeri gözaltına alınmasına rağmen, Emniyete gece saat 01.00'da götürüldüğünü, geçen süre içerisinde işkence gördüğünü ve kendine belgeler imzalatıldığını" şeklindeki beyanlarını tekrarladı.


Aydın ve Soytemiz'in ardından TÖP Sözcüsü Oğuzhan Kayserilioğlu'nun hakkındaki suçlamalara karşı savunması alındı. Savunmasında TÖP'ün siyasi var oluş nedenlerini anlattığı 27 sayfalık bir metni mahkemeye sunan Kayserilioğlu, "TÖP'ün değişen dünya koşularında yeni sosyalizm üzerinden şekillenen bir siyasi yapı olduğunu ve kendilerinin yasalar çerçevesinde bir siyasi parti kurma girişimlerinde bulunduğunu" söyledi. Kayserilioğlu, 35 yılı aşkın süredir sosyalist siyaseti sürdüren bir insan olarak bilinmekle birlikte, burada görüşlerini sadece iddianamede yazılı olduğu kadarıyla öğrendiğini ve öğrendiği kadarıyla da siyasi tarzlarına karşı çıktığı bir örgüt hakkında yargılandığını ifade etti. Kayserilioğlu, "Ben kendi düşüncelerimden dolayı, kendi siyasi faaliyetlerimden dolayı yargılanmak isterdim. Hakkımızda hazırlanan iddianame emniyetin bir fezlekesidir. Polis sosyalist görünce, silah kullanacağını düşünüyor ve buna göre de kimi örgütlerle sosyalistleri ilişkilendiriyor" dedi. Kayserilioğlu, ilişkisi olduğu öne sürülen Ulaş Erdoğan'ı tanımadığını ve kendisine Karargâh üyesi bir kişinin mail adresini vermediğini de sözlerine ekledi. Kayserilioğlu'nun bir saati aşkın süren savunması nedeniyle mahkeme heyeti Kayserilioğlu'na savunmasını kısa kesmesini istedi. Mahkeme heyetinden gelen bu müdahaleye Kayserilioğlu'nun "Eğer ikna olduysanız ben şimdi de bitirebilirim" şeklinde cevap vermesi salonda gülüşmelere yol açtı.


Kayserilioğlu'nun savunmasının ardından duruşma yarına ertelendi. Yarınki duruşmada ise, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ve eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile diğer sanıkların savunmalarının alınacak.
 
 
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Hanefi Avcı’nın da aralarında olduğu 20 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Hanefi Avcı’nın eşi Şenay Avcı ise, raporlu olduğu için duruşmaya gelmedi. Hanefi Avcı ise sanıklara ayrılan bölümde en arka köşede oturdu ve diğer sanıklarla arasında bir askerin durması dikkat çekti.

DURUŞMA KAPISI YUMRUKLANDI


Duruşmanın 13.00’te başlayacağının bildirilmesine rağmen 45 dakika geç başlamasına, duruşma için bekleyenler tepki gösterdi. Bazı sanık yakınları bekletilmeyi alkışlarla protesto ederken bazıları da duruşma salonunun kapısını yumrukladı ve tekmeledi. 


DURUŞMA SALONUNA GİRİŞTE İZDİHAM YAŞANDI


Mahkeme salonuna sanık yakınları 13.45’te alınmaya başladı. Ancak salona girişte izdiham yaşandı. Duruşma mübaşirinin önce avukatların salona alınacağını bildirmesi üzerine bazı sanık yakınları buna tepki gösterdi. Salonun yetersiz olması nedeniyle tüm sanık yakınlarının içeri alınmayacağının belirtilmesinin ardından bazı sanık yakınları da bağırarak salonun kapısındaki polise ve mübaşire tepki gösterdi. Avukatlarının salona alınmasının ardından polisin bazı yabancı gazetecileri içeri alması üzerine, adliyede görevli gazeteciler de salona girmek istedi. Ancak polis önce gazetecileri ‘yer yok’ gerekçesiyle almak istemedi. Daha sonra yabancı gazetecilerin alınmasının ardından adliyede görevli gazeteciler içeri alındı. 


AVUKAT KANAR: YARGILANMANIN KİRLERDEN ARINMASI İÇİN... 


Duruşmada ilk olarak sanık avukatlarından Ercan Kanar söz aldı. Salondaki 25 avukat adına konuştuğunu belirten Kanar, “Yargılamanın kirlerden arınması için taleplerimiz var" diyerek
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Hanefi Avcı’nın sanıkları arasında olduğu dava ise ana Devrimci Karargah davasını birleştirmesi kararını eleştirdi. Dosyadaki bazı delillerin hukuka aykırı olarak elde edildiğini belirten Kanar, savunmalar alınmadan önce bu delillerin dosyadan çıkarılmasını istedi.

AVUKAT UÇARCI: HUKUKA AYKIRI DELİLLER DOSYADAN ÇIKARILSIN 


Daha sonra söz alan Hanefi Avcı’nın avukatı Refik Ali Uçarcı, yasadışı delillerin dosyadan çıkarılmasını isteyerek, “Müvekkilimin aramadan 28 gün önce boşalttığı işyerinde kasetler çıktı. Bunlar hukuka aykırı delildir. Müvekkilimin 3 ruhsatlı silahı, iddianamede ruhsatsız olarak gösterildiö dedi. Mahkeme ise avukatların bu taleplerini reddetti. 


MİLLETVEKİLLERİ İZLEDİ


Öte yandan duruşmayı eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, milletvekilleri 
Sebahat Tuncel, Akın Birdal,Ertuğrul Kürkçü de izledi. Duruşmayı izlemeye gelen Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise salona kalabalıktan giremediği için adliyeden ayrıldı. 

MAHKEME ÖNCESİ EYLEM

Barbaros Parkında bir araya gelen ve aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bir grup, basın açıklaması yaptı. Aralarında Mersin Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Kürkçü,İstanbul Bağımsız Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel ile eski BDP milletvekili Akın Birdal’ın da bulunduğu bir grup, dava kapsamında tutuklanan bazı sanıkların fotoğraflarının bulunduğu ve üzerinde "Sıra kimde" yazılı afişin arkasında toplanarak davayı protesto eden çeşitli slogan attı.

BASIN AÇIKLAMASINI AKIN BİRDAL OKUDU 

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Akın Birdal, Devrimci Karargah örgütüne yönelik yapıldığı iddia edilen bu operasyon sonucunda siyasi parti ve platformlarda demokratik ve meşru siyaset yapan arkadaşlarının hiçbir ilişkileri olmadığı halde örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklandıklarını söyledi. Mersin Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de 6 milletvekilinin hapiste olan bir blokun henüz yemin etmemiş milletvekili olarak bu mahkemede yargılananlarla dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Kürkçü, 
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmüş en irrasyonel davayla karşı karşı olduklarını belirterek, "Hayatlarında ve düşüncelerinde hiç bir zaman ait olmamış bir davaya bağlıymış gibi gösterilerek tamamen sahte saçma ve yalan iddialarla bir yıla yakın bir zamandır arkadaşlarımız hapiste tutuluyor" dedi.

İstanbul
 Bağımsız Milletvekili Sebahat Tuncel de dünDiyarbakır’da KCK davasını izlediğini anlatarak, Diyarbakır’da sergilenen tiyatronun aynısının burada da sergilendiğini öne sürdü. Grupta bulunan vekiller basın açıklamasının ardından davanın görüleceği Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi önüne gelerek davanın başlamasını beklediler. Eylem için gelen gençler ise Beşiktaş Meydanı’nda beklemeye devam ediyor.(dha)

Hiç yorum yok: