9 Ağustos 2011 Salı

Başkentte 'Taşeron' Trafiği


Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Genel Değerlendirme Toplantısı’nda Davutoğlu'nun yarınki ziyareti öncesi Suriye'de yaşanan olayların ele alındığı bildirildi.

Toplantının ardından Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Başbakanlık Merkez Binası’nda bugün saat 12’de Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımlarıyla dış güvenlik konularının ele alındığı genel bir bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı yapılmıştır” denildi.

BÜYÜKELÇİ RİCCİARDONE BAŞBAKANLIK'TA

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francus Ricciardone, Başbakanlık Merkez Bina'ya geldi.ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Suriye'deki olayların ele alındığı 'Genel Değerlendirme Toplantısı'nın hemen ardından başbakanlığa gelişi dikkat çekerken; büyükelçinin Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika konusundaki danışmanı İbrahim Kalın ile görüştüğü bildirildi.
 
Yaklaşık bir saat süren görüşmeden sonra gazetecilerin Suriye konusunu görüşüp görüşmediklerine ilişkin sorularına Ricciardone, "Genel bir şekilde görüştük. Daha fazla bir şey söylemek istemiyorum. Biraz follow up (takip) gibi" yanıtını verdi.

CLİNTON'DAN DAVUTOĞLU'NA SURİYE TALİMATLARI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yarın Şam’a yapacağı “kritik” ziyaret öncesi ABD’li mevkidaşı Hillary Clinton ile bir telefon görüşmesini yaptı. Pazar günü yapıldığı belirtilen görüşmede Clinton’un, Davutoğlu’dan Suriye yönetimine “ordu derhal çekilsin” mesajını iletmesini istediği bildirildi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner’in verdiği bilgiye göre, Ahmet Davutoğlu Şam ziyareti öncesi Hillary Clinton ile bir telefon görüşmesini yaptı. Toner, Suriye’deki durumunun ele alındığı görüşme sırasında bu ülkedeki şiddet olayları ve Suriye Yönetimince sürdürülen güvenlik operasyonlarının ele alındığını anlattı.

Bu arada, Toner, görüşmede Clinton’un ABD’nin, Suriye ordusunun derhal geri çekilmesi ve olaylar sırasında tutuklananların serbest bırakılması yönündeki pozisyonunu dile getirerek Davutoğlu’dan Şam’daki görüşmeleri sırasında “bu mesajları" güçlü bir biçimde vurgulamasını istediğini kaydetti.

Öte yandan, Mark Toner’in açıklamalarını yansıtan Al Arabya, “ABD’nin Türkiye’den Suriye’ye baskı yapması”nı talep ettiğini vurguladığı haberinde ABD’nin Şam Temsilcisi Robert Ford’un, Pazar günü bir televizyon mükalatında Washington’un, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın üzerindeki baskıyı daha da artırmaya çalışacağını söylediğine de dikkat çekti.

KILIÇDAROĞLU: MAŞA OLMAYALIM

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'a, "Suriye'ye yönelik olası bir askeri operasyona Türkiye'yi sokma" diye seslendi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın "Sabrın sonuna geldik" sözleri için, "Bunun arkası askeri müdahaledir. Batılı egemen güçlerin maşası olmayalım" dedi. Hürriyet gazetesine açıklamalarda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye'ye olası bir müdahalenin batılı egemen güçlerin isteği üzerine olacağını savundu.
CHP lideri, "Başbakan onların Ortadoğu'daki taşeronudur" dedi.

Suriye ile komşuluk ve akrabalık ilişkilerine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, Suriye halkının ihaneti unutmayacağını vurguladı.Kılıçdaroğlu, "Birleşmiş Milletler'de Cezayir'in bağımsızlığını tanımadık. Batı lehine oy kullandık. Cezayir unutmadı. Özal gitti özür diledi" diye konuştu. CHP lideri, "Tarihten ders alınması, hataların tekrarlanmaması gerektiğini belirtti.

Hiç yorum yok: