9 Eylül 2012 Pazar

Türk Ordusunun Psikolojisi Bozuldu, Askerler Hastanelik...



 
Bölge’deki şiddetli savaş, TSK’nin psikolojisini de bozdu. HPG’nin eşzamanlı saldırı düzenlediği Bêşebab’ta 200’den fazla askerin psikolojisinin bozulduğu, askerlerin  hastanelik olduğu bildirildi

SAVAŞ BİR HAFTADIR SÜRÜYOR

Bêşebab’ta 2 Eylül’de HPG’nin ilçe merkezindeki birçok askeri noktaya eşzamanlı saldırı düzenlemesinin ardından başlayan şiddetli çatışmalar sürüyor. Burada da karadan araziye çıkamayan TSK, Goman Dağı ve çevresini havadan uçaklar, karadan da top atışlarıyla bombalarken, HPG’nin saldırıları da sürüyor.

ASKERLER HASTANELİK OLDU

Bêşebab’taki sürekli çatışma hali askerin psikolojisini de bozdu. 2 Eylül’deki saldırı sonrasında psikolojik rahatsızlıkları tespit edilen askerler, Şırnak Asker Hastanesi’ne kaldırıldı. Son bir hafta içinde 250 yataklı Şırnak Asker Hastanesi’ne şimdiye kadar 200’den fazla askerin getirilip tedavi altına alındığı bildirildi.

 
Bêşebab’ta da alan hakimiyeti

Colemêrg’in (Hakkari) Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde 23 Temmuz’da başlayan savaş halinin de HPG’lilerin alan hakimiyetinin de sürdüğü bildirilirken, Şirnex Bêşebab’tan da benzer haberler gelmeye devam ediyor. Daha önce Şemzînan’da ilçe merkezindeki devlet kurumlarına saldırı düzenleyen HPG’liler, 2 Eylül’de de Şirnex Bêşebab merkezine kadar gelerek, ilçe merkezindeki resmi binalara ve askeri noktalara saldırı düzenlemişti. Saldırıda Şırnak Valisi 10 asker ve polisin yaşamını yitirdiğini açıklarken, HPG de yaptığı açıklamada 54 askerin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.


Aynı gecede 2. baskın


Bu büyük saldırının üzerinden daha bir hafta geçmemişti ki Bêşebab’tan yine benzer saldırı haberi geldi. Önceki akşam saat 20.30 sıralarında ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlarına HPG’liler tarafından eş zamanlı saldırı düzenlendi. İlçede şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtilirken, saldırının ilçe emniyet müdürlüğünü hedef aldığı tahmin ediliyor. Yaklaşık 15-20 dakika süren çatışma sonrası ilçe sessizliğe bürünürken, roket ve uzun namlulu silahların hedefi olan ilçe emniyet müdürlüğünden yoğun toz ve dumanların yükselmesi dikkat çekti. Çatışma sonrası ölen ya da yaralananlara ilişkin ise bilgi edinilemedi. Uzun süren sessizliğin ardından aynı gece ilçe merkezindeki kurumlara HPG’liler tarafından ikinci kez saldırı düzenlendi. İlçede yoğun silah ve patlama sesleri yükselirken, askeri araç trafiğinin de yoğun bir şekilde yaşandığı gözlendi. İlçe genelinde çatışmaların aralıklarla devam ettiği de gelen bilgiler arasında.


Çatışmalar sürüyor


HPG’lilerin ilçe merkezindeki saldırıları devam ederken, TSK de 2 Eylül’deki saldırının ardından Kato Dağı’na operasyon düzenlediğini duyurmuştu. Operasyonu ise 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç’in yürüttüğü belirtilirken, askerin Laleş Yaylası’na kadar gidebildiği de gelen bilgiler arasında. Yerel kaynaklar, bölgede şiddetli çatışmaların yaşandığını vurgularken, çatışmalarda 2 askerin yaşamını yitirdiği belirtildi.


Kato operasyonu bitti


Savaş uçakları tarafından bölgeye bomba yağarken, dün sabah saatlerinde de Kato’ya ilçe merkezindeki Jandarma Tugay Komutanlığı’ndan onlarca Skorsky tipi helikopterle askeri sevkiyat yapıldığı bildirildi. Dün TSK tarafından yapılan açıklamada operasyonun bittiği belirtildi. Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) geçtiği habere göre HPG, Kato Dağı’nda 3 gün  boyunca süren çatışmalarda 33 asker ile 7 HPG’linin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

 
Askerler hastanede

Bêşebab’taki sürekli çatışma hali askerin psikolojisini bozdu. İlçe merkezindeki İlçe Jandarma ve Tugay Komutanlığı’nda bulunan 200’den fazla asker Şırnak Asker Hastanesi’nde psikolojik tedavi gördüğü öğrenildi. Alınan bilgilere göre; Bêşebab saldırısı sonrasında psikolojik rahatsızlıkları tespit edilen askerler Şırnak Asker Hastanesi’ne kaldırıldı. Son bir hafta içinde 250 yataklı Şırnak Asker Hastanesi’ne 200’den fazla asker getirilerek tedavi altına alındı. Asker Hastanesi’nde boş yatak olmadığı öğrenilirken, getirilen askerlerin özellikle geçen hafta saldırıya uğrayan Beytüşşebap İlçe Jandarma ve Beytüşşebap Tugay Komutanlıklarından getirildikleri öğrenildi. Asker Hastanesi’ne getirilen askerlerin çoğunun yataklı tedavi gördükleri de edinilen bilgiler arasında.

Gün boyu kontrol


Şirnex
ve Bêşebab arasındaki karayolunu kesen bir grup HPG’li, onlarca aracı durdurup kimlik kontrolü yaptı. HPG’lilerin elindeki isim listesinin olması ve alınan kimliklerin bu isimlerle karşılaştırmaları dikkat çekti. Saatlerce devam eden kimlik kontrolünün ardından HPG’liler topladıkları yüzü aşkın kişiye bir süre propaganda yaptı. Kimlik kontrolleri sırasında iki tane kobra tipi helikopter sürekli kimlik kontrolünün yapıldığı yerde uçuşlar gerçekleştirerek, yer yer ateş açtı. Kobra helikopterleri ateş açarken, HPG’lilerin rahat tavırları dikkat çekti. HPG’liler kimlik kontrollerini akşam saatlerinde sona erdirdi.
 
Polisle gençler çatıştı

HPG’nin Bêşebab’ta kurduğu denetimi kutlamak amacıyla Şirnex merkezinde havai fişek gösterisi düzenleyen gençlere, polis saldırdı. Ömer Kavak Meydanı, Cumhuriyet ve Zap mahalleleri ile Roboski Caddesi’nde bir araya gelen gençler, havai fişek gösterisi yaptı. Gösteri sırasında polisler biber gazı ve tazyikli su ile gençlere müdahale etti. Gençler polisin müdahalesine molotofkokteyli, havai fişek ve taşlarla karşılık verdi. Gece geç saatlere kadar devam eden olaylarda gözaltı ve yaralıların olmadığı öğrenildi.

İradeleri yok!


BDP Çankaya İlçe Örgütü, ilçe binasında “Şemdinli ve Ana Akım Medya” konulu panel düzenledi. Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ve Taraf Gazetesi Yazarı Roni Margulies’in konuşmacı olduğu panele çok sayıda kişi katıldı. Margulies, devletin Kürtlere karşı yenildiğini söyleyerek, “Kürtlerin televizyonu var. Savunma güçleri var. Kendini öz iradesi ile koruyabiliyor. Bu konuda Türkiye’yi yenmiştir. Buna karşı Erdoğan, İslam adı altında milliyetçiliği empoze etmeye çalışıyor. Bugün burada eğer rahatça konuşuyorsak, Kürtlerin verdiği mücadele sayesindedir” diye kaydetti.


Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ise, medyanın toplumun aynası olduğunu, ancak Türkiye’de o aynanın devletin elinde olduğunu ve devletin kontrolü ile hareket ettiğini belirtti. Aykol, “Kaymakam eskiden ‘PKK gelip eylem yapıp gidiyordu’ diyordu, şimdi ise, ‘PKK buradan gitmiyor’ diyor. Bunu diyen Kaymakamı alıp ilçe dışına götürdüler” dedi.


Özgür Gündem

Hiç yorum yok: