5 Ocak 2012 Perşembe

30 Yıllık Serxwebun Arşivi İnternette

Yayın hayatına 1978 yılında başlayan Serxwebun gazetesi 30 yıllık arşivini internete taşıdı. İlk sayısından 2011 Kasım ayına kadar gazete arşivinin yer aldığı sitede, Serxwebun Yayınları’ndan çıkmış kitaplar ve onbinlerce resme ulaşmak mümkün.

İlk Genel Yayın Yönetmeni Mazlum Doğan’la başlayan Serxwebun 30 yıl boyunca ortaya çıkan mirasını daha da geliştirmek ve bunu kamuoyuna sunmak amacıyla internet sitesini yeniledi.

www.serxwebun.org adresinde, 1 Ocak 2012’den itibaren ziyaretçilere açılan sitede, Kürdistan özgürlük mücadelesinin çeşitli süreçlerinde, farklı alanlarda çekilmiş binlerce fotoğraf da yer alıyor.

Yayın hayatına Kürdistan Devriminin Yolu (Manifesto) ile başladığı 1978 yılında, Kürdistan ve Ortadoğu’da basılıp, dağıtılan Serxwebun, bu dönemde broşür şeklinde çıktı. 1982 Ocak ayında resmi yayın hayatına başladığı Avrupa’da aylık gazete formatı ile yoluna devam eden Serxwebun, ilk sayısından itibaren kendine şiar edindiği “Hiçbir şey Bağımsızlık ve Özgürlükten Daha değerli Değildir (Ji Serxwebûn û Azadiyê Bi Rûmettir Tiştek Nîne)” söyleminden yayın hayatı boyunca taviz vermedi.

Yaşadığı baskın, tutuklama ve her türlü engellemelere rağmen yayınına ara vermeyen Serxwebun, şimdiye kadar 155 kitap, 13 şehit albümü, birçok özel sayı, broşürü okuyucularına ulaştırdı.

SERXWEBUN GELENEĞİ

Serxwebun Gazetesi Yayın Kurulu, Serxwebun gazetesinin, yeni internet sitesiyle de okuyucularına tarihi bir hizmet sunduğunu belirtti. Yayın Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Mazlum Doğan’la başlayan bir geleneğin temsilini yapan gazetemiz ve çalışanları, böylesi kahraman bir öncünün mirasını her zaman korumuş, zenginleştirmek için elinden gelen tüm gayreti göstermiştir. Öyle ki şimdiye kadar Mazlum Doğan yoldaş başta olmak üzere Serxwebun çalışmasında bulunan 12 arkadaşımız Şexo Dirlik, Mazlum (Hasan Kızıler), Ranahi (Bedriye Taş), Proleter Celal (Hasan Ağdaş), Ciwan (Levent Çelik), Sinan (Sinan Cemgil Kahraman), Selçuk (Enver Polat), Mine (Emel Çelebi), Sedat (Zekeriya Yüce), Jiyan (Zeynep Erdem), Zafer (Halil Günder) mücadelenin değişik alanlarında şehadete ulaşmıştır.”

Böyle bir geleneğin çalışmalarını yürüttüklerini belirten Serxwebun, bu mirası daha da geliştirmek ve kamuoyuna mal etmek amacıyla böyle bir çalışmaya yöneldiklerini belirtti. Yayın Kurulu, “Çağdaş Kürdistan tarihinin bir özeti olan arşivimizin, halkımızın ve özellikle genç kuşağın tarih bilincinin gelişmesine ve aydınlanmasına katkı sunacağına inanıyoruz” diyor.

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren www.serxwebun.org adresi üzerinden yayın yapmaya başlayan gazetenin internet sitesinde, 1982 Ocak ayında yayınlanan ilk sayısından 2011 Kasım ayına kadar olan tüm sayıları, Weşanên Serxwebûn’dan (Serxwebun Yayınları) çıkan 90 kitap, tüm şehitler albümü ile Kürdistan özgürlük mücadelesinin çeşitli süreçlerinde çekilmiş binlerce fotoğraf yer alıyor.

Kitapların e-kitap şeklinde okunabildiği site, Berxwedan gazetesi ile gerilla saflarında ve cezaevlerinde yayınlanan dergileri de yakın zamanda yayınlamaya hazırlanıyor.

Gazeteye ilişkin görüş ve öneriler ise serxwebun@serxwebun.org adresinden Yayın Kurulu’na ulaştırabiliyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: