22 Ağustos 2011 Pazartesi

Patriot Füzeleri Türkiye'ye Yerleştiriliyor

 

Geçtiğimiz Kasım ayında NATO’nun Lizbon zirvesinde Türkiye’ye konuşlandırılması kararlaştırılan füze kalkanı projesinde Washington-Ankara arasında mutabakat sağlandı. Türkiye, İran’a karşı kurulması planlanan kalkanın komuta kontrolünde yer almakta ısrar etti.

Bir yandan Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik hava saldırısı, diğer yandan Suriye için “sabrımız kalmadı” tehditlerinin gündemde olduğu bir dönemde Türkiye’de füze savunma sisteminin kurulması için geri sayım başladı. Lizbon’daki NATO zirvesinde Türkiye’nin ilkesel olarak onay verdiği füze kalkanında Ankara-Washington arasında anlaşma sağaldı.

Türkiye’nin komuta kontrolü sisteminde yer alma ısrarı Washington tarafından kabul edilirken, ABD’nin göndereceği Patriot füzeleri füze savunma sisteminin kapsama alanı dışında kalan bir bölgede yerleştirileceği belirtiliyor. Sistemin nereleri koruyacağı, hangi bölgeleri kapsama alanı dışında bırakacağı konusunda bilgi edinilmezken, Ankara’nın İsrail’in sisteme ilişkin bilgilere ulaşmasına da karşı çıktığı söyleniyor.

İki ülke arasındaki nihai mutabakatın ise ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın geçen ay Türkiye’ye yaptığı ziyaretin ardından sağlandığı öğrenildi.

Her ne kadar Ankara “Kalkan İran’dan gelecek saldırılara karşı” itirafında bulunmazsa da Batılı yetkililer, sistemin NATO üyesi ülkeleri ve müttefiklerini İran’dan gelecek saldırılara karşı koruyacağını dile getiriyor. 3 adet radar sistemi konuşlandırılmasına ihtiyaç duyulurken, Türkiye’ye ilişkin proje için ayrıca Standard Füze İnterseptörleri Akdeniz ve Kuzey Deniz’deki ABD Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemilerinde konuşlandırılacak.

Hiç yorum yok: