9 Nisan 2012 Pazartesi

Tunus'un AKP'sine de İsyan Var!


Tunus - Tunus’ta polisler başkent merkezinde protestoculara şiddetli müdahalede bulundu, gazetecileri de tartakladı. Özgürlük ve demokrasi talebiyle 23 yıllık iktidarı deviren sokaklar, bu kez Tunus’un AKP’si olarak değerlendirilen Ennahda hükümetinin baskısı altında.

Merkezi cadde olan Habib Burkiba’da düzenlenen protesto gösterisine polisler gözyaşartıcı gazlar ve joplarla saldırıda bulundu. Eylemciler bu kez V. Muhammed caddesine bir araya geldi ancak polisler burada da göstericileri dağıtmak için gaz bombaları kullandı.
GAZ BOMBALARI VE COPLARLA SALDIRI

Burkiba caddesi etrafındaki sokaklarda polis coplarla küçük gruplara saldırdı. Çok sayıda kişi polis saldırısında yaralandı. “Defol! Defol!” diye slogan atan eylemciler “Sizden korkmuyoruz, sokaklar halkındır” diye haykırdılar. Cadde üzerindeki kafe ve dükkanların çoğunluğu kepenklerini indirirken, bir çok sokağın ıssız olduğu görüldü. Boş sokaklarda taşlar ve gaz bombası kapsülleri dikkat çekti.

AFP muhabirine göre, Fransız haftalık dergisi Le Point muhabiri Julie Schneider polisler tarafından tartaklandı, fotoğraf makinesi polislerce kırıldı. Eylemler sırasında gözaltına alınan çok sayıda kişi polis araçlarına konularak götürüldü.

DEVRİMİN İKTİDARA GETİRDİKLERİ GÖSTERİLERİ YASAKLIYOR


Tunus İnsan Hakları Ligi eski Başkanı Muhtar Trifi, “Üzüntü verici bir durum. Devrimin iktidara getirdiği insanlar bugün eylem yapmayı engelleyenlerdir” dedi. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Halid Tarrouche ise Burkiba Caddesi dışındaki diğer yerlerde eylem yapmanın mümkün olduğunu savundu.

Fransız askeri birliklerinin 9 Nisan 1938’de bir gösteriye yönelik kanlı saldırında hayatını kaybedenleri anmak amacıyla sosyal ağda eylem çağrıları yapılmıştı. Genellikle tüm protesto gösterileri Tunus devriminin sembolü olan Burkiba Caddesi’nde organize ediliyor. Ancak İslamcı bir gösteri sırasında sanatçıların tartaklanması ardından 28 Mart’tan bu yana bu caddede eylem yapılması yasaklanmış durumda.

GÜNLÜK OLARAK BİZE UYGULANAN BASKILARI KINAMAK İÇİN GELDİK

Gösteri sırasında Habib Burkiba caddesindeki bir kafeye sığınan genç doktor Raed Korbi, “Biz buraya özgürlük için, Ennahda milislerinin günlük olarak bize uyguladığı baskıyı kınamak için geldik” dedi. Korbi, “Bütün dünyaya diyoruz ki, karanlık Ennahda projesinin kabul etmiyoruz” diye ekledi.

Tunus’ta devrim sonrası da sık sık gösteriler yaşanıyor. Bunlar daha çok “iş” ve “onurlu bir yaşam” talepleriyle gerçekleşiyor. Tunus sokaklar, bir yıl önce Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesine yol açan devrimi, “bazı oportünistlerin kendi siyasi hesaplarını gerçekleştirmeleri için değil diktatörlüğe son vermek için yaptıklarını" belirtiyorlar.

Aralık 2010’da Sidi Bouzid kentinde Muhammed Buazizi isimli bir gencin bedenini ateşe vermesi, bugün adına Arap Baharı denilen ayaklanmaları ateşlemişti. Tunus’taki ayaklanma 14 Ocak 2011’de Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin düşmesiyle sonuçlanmış. Bin Ali’nin Suudi Arabistan’a kaçmasıyla 23 yıllık iktidar sona ermişti.

Tunus’ta Ekim 2011’de yapılan seçimleri, Türk AKP’sine sempatisini açıkça ifade eden Ennahda partisi kazanmıştı. Daha sonra bu partinin AKP hükümeti tarafından finanse edildiği ortaya çıkmıştı. Kasım ayında Fransız LCP kanalında yayınlanan panele katılan Paris X-Nanterre Üniversitesi profesörü ve aynı zamanda “Tunus Baharı” isimli kitabın yazarı Abdelwahab Meddeb, İslami hareket Ennahda’ya “bir kısım paranın Türkiye’den geldiğini” söylemişti.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: