9 Nisan 2012 Pazartesi

Hewler'de 'Bağımsızlık' İçin Geri Sayım!

Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Şii Başbakan Nuri El Maliki’nin iktidarı tekelleştirdiği ve diktatörlüğe dönüşe hazırlandığı tepkisinde bulunarak, “Irak bir felakete doğru gidiyor” dedi. Barzani, krizden çıkış için Hewler’de öngördüğü toplantının gerçekleşmemesi halinde ise bağımsızlığı ima ederek “başka bir karar alacağız” dedi.

Arap gazetesi El Hayat’da bugün yayınlanan mülakatta Barzani, “Irak bir felakete, diktatörlüğe dönüşe doğru gidiyor” diyerek, Maliki’nin iktidar üzerindeki tekelinin kabul edilemez olduğunu kaydetti. Barzani, Maliki’nin Başbakan olmanın yanı sıra “Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, istihbarat sorumlusu ve silahlı kuvvetler komutanı” olduğunu söyledi.

KRİZDEN ÇIKIŞ İÇİN HEWLER’DE TOPLANTI ÇAĞRISI

Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama tarafından kabul edilmesi ardından Barzani, “Irak’ın kurtarılması” için tüm Iraklı yöneticileri Hewler’de toplanmaya çağıracağını belirtti.

Hewler ile Bağdat arasında, Kerkük dahil tartışmalı bölgeler sorunu ile petrol üretimi ve paylaşımı konusundaki kriz, Irak Devlet Başkanı yardımcısı Tarık Haşimi hakkında Aralık ayında çıkarılan tutuklama kararı ile daha da derinleşti.

TOPLANTI OLMAZSA BAĞIMSIZLIK OLUR

Barzani, Hewler’de yapılacak toplantıda “krizden çıkış için net bir takvim çerçevesinde radikal çözümler oluşturulması” gerektiğini belirtti. Barzani, eğer bu toplantı gerçekleşmezse bağımsızlığı ima ederek “Başka bir karar almamız gerekecek” dedi. Barzani, “Sözkonusu olan bir şantaj veya tehdit değil. Ciddiyim, Kürt halkına dönerek, referandumla fikrini soracağım” dedi.

Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, “Bedeli ne olursa olsun, Irak’ta diktatörlüğe dönüşü asla kabul etmeyeceğiz” diye ekledi.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: