9 Nisan 2012 Pazartesi

Suriye: Yazılı Garanti Olmadan Askerleri Çekmeyeceğiz

Şam/Ankara - Suriye Dışişleri Bakanlığı, muhaliflerden yazılı garanti almadan askerlerin şehirlerden çekilmeyeceğini açıkladı. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise tehdit etti: “10 Nisan'dan sonra da atacağımız adımları uygulamaya koyacağız."
Yazılı bir açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakanlığı, “Suriye’nin 10 Nisan’da şehirlerden çekileceğini söylemek doğru değildir” diyerek BM Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın “silahlı terörist grupların tüm şiddet biçimlerini durdurmayı kabul ettikleri konusunda yazılı garantileri henüz sunmadığını” söyledi.

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün başlayan Çin gezisi öncesi düzenlediği basın toplantısında tehditlerde bulundu. Türkiye’ye gelen Suriyelilerin sayısının 24 bini bulduğunu ifade eden Erdoğan, "Tabii bu artarak devam ediyor. Biz bir taraftan tedbirlerimizi alıyoruz. Kapıları kapamak gibi bir düşüncemiz de yok. Fakat Birleşmiş Milletler'in (BM) elini daha sıkı tutması lazım. Özellikle Kofi Annan'ın elini çok ama çok sıkı tutması lazım. 10 Nisan diye bir tarih açıkladı, bu süreci yakın takibe alması gerekir diye düşünüyorum, inanıyorum. Biz de bu süreci sabırla, metanetle takip edeceğiz. 10 Nisan'dan sonra da atacağımız adımları uygulamaya koyacağız” dedi.

Türk hükümetinin özellikle sınır hattında Tampon Bölge kurmak istediği biliniyor. Bunun temel amacının ise Suriye’de olası bir Kürt özerkliğinin önüne geçmek olduğu belirtiliyor.

BM, Suriye rejiminin şehirlerden askerlerini çekmesi için 10 Nisan tarihini vermişti. Suriye'de katliamların sürdüğüne dair haberler ise gelmeye devam ediyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: