30 Aralık 2011 Cuma

Diyarbakır'da Katliama Büyük Tepki

BDP Diyarbakır İl Örgütü tarafından yapılan protesto eylemine on binlerce kişi katıldı. Bütün engellemelere rağmen yürüyen kitleye seslenen BDP Milletvekili Nursel Aydoğan, "Amed halkı olarak Bakanı istifaya çağırıyoruz. Erdoğan bu katliamın hesabını tüm dünyaya vermeli" dedi. BDP Milletvekili Altan Tan ise, Kürtlerin direncinin Kemalistler, İsmet Paşa, Tansu Çiler, Süleyman Demirel tarafından kırılamadığını ifade ederek, "Siz de kıramayacaksınız" dedi. Açıklamanın ardından dağılan kitleye polis müdahalede bulundu. Olaylar devam ediyor.

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Ortasu (Roboski) köyünde sivillere yönelik yapılan katliamı protesto etmek amacıyla Koşuyolu Parkı'nda on binlerce kişinin katılımıyla açıklama yapıldı. Olayı protesto etmek için sabah saatlerinden itibaren halk Batıkent Meydanı'nda toplanırken, alan polisler tarafından ablukaya alınarak, kitlenin meydana girişine izin verilmedi. Durumu protesto etmek için alana giren BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'a çevik polisler kalkanlarıyla müdahalede bulundu. Ardından polis kitleye müdahalede bulundu. Olayların başlangıcında ayrıca dün polisler tarafından ölümle tehdit edilen Arif Akkaya polis tarafından darp edildi. Olayların sakinleşmesiyle, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt'ün polislerle yapılan görüşmenin ardından on binlerce kişi Koşuyolu Parkı'na doğru "KCK", "PKK" bayrakları taşıyarak, "Katil Erdoğan", "Katil Devlet" sloganları eşliğinde yürüyüş yaptı.

Koşuyolu'na gelindikten sonra polisler "KCK" ve "PKK" bayraklarını gerekçe göstererek açıklama yapılmasına izin vermedi. Tekrar yapılan görüşmeler ardından burada açıklama yapıldı. BDP İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt on binlerce kişiye seslendiği sırada kitle sık sık konuşmayı "PKK intikam" sloganları ile kesti. Zümrüt, Başbakan'ın demokrasi adına Halepçe'yi yaşattığını söyleyerek, "Demokrasi sizlerin ağzına yakışmayacak kadar anlamlı ve kutsaldır. Demokrasiyi ağzınıza alarak kirletmeyin" dedi. Fethullah Gülen'in Kürtlere yönelik yapmış olduğu beduaları hatırlatan Zümrüt, "Fethullah Gülen, yakın, yıkın, tutuklayın fetvasını verdi. Bunun üzerine 35 Kürt genci vahşice ve acımasızca planlı bir şekilde katledildi" diye konuştu.

ERDOĞAN BU KATLİAMIN HESABINI VERMELİ

Zümrüt'ün ardından konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Roboski Köyü'nde yapılan katliamı protesto eden kitleye teşekkür ederek, "Katliamı protesto eden direnişçi Amed halkını selamlıyorum. Katliamcıları şiddetle kınıyorum" dedi. 35 kişinin ölümüne neden olan askeri operasyonları yapanları yargılama cesaretinde olan savcıları göreve çağırarak, "Savcılar bu yaşanan katliamı ortaya çıkarın. Çıkarın ki bir daha böyle bir katliam yaşanmasın" diye konuştu. Demokrasi ile yönetilen dünya ülkelerinde böyle bir olayın yaşanması durumunda İçişleri Bakanlarının anında istifa edeceğini belirten Aydoğan, "Bakıyoruz Türkiye'nin İçişleri Bakanından ses seda yok. Amed halkı olarak bakanı istifaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu. Diyarbakır'da kalkan savaş uçaklarının sınırdan geçen kişilerin sivil olduğunu bildiğini söyleyen Aydoğan, "Erdoğan bu katliamın hesabını tüm dünyaya vermeli" diye konuştu.

Aydoğan, Roj Tv ile Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) olayın ilk saatinden yayın yaptığını söyleyerek, "Bu yayınlar olmasaydı kimse katliamı duymayacaktı. İşte bu yüzden özgür basına baskınlar yapıldı. Gerçeklerin yayınlamasını istemedikleri için tutuklamalar yapıldı. Roj Tv'ye bunun için dava açıldı" dedi. Kürt sorununun muhatabının PKK Lideri Abdullah Öcalan olduğunu söyleyen Aydoğan, "Çözümün muhatabı Sayın Öcalan'dır. Masadadır" ifadesinde bulundu.

KÜRTLERİN DİRENCİNİ KIRAMAZSINIZ

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, Kürtlere uygulanan katliamların bitmesini istedi. Dün BDP'ye yönelik müdahaleyi hatırlatan Tan, "Ateşe benzin dökmek istemiyoruz. Çözüm istiyoruz. Benzini dökenlerin elini kıracağız" diye konuştu. Kürt halkının yüzyıldır direndiğini, direncinin hiç kimsenin kıramayacağını söyleyen Tan, "Kürtlerin direncini, Kemalistler, İsmet Paşa, Tansu Çiler, Süleyman Demirel kıramadı. Siz de kıramayacaksınız" şeklinde konuştu. Devlete seslenen Tan, "Bırakın Kürtler ölülerine ağlasın. Bunu bile yapmanız bir onurdur. Ama yok izin vermeyiz deyip engellerseniz. Kürt sorunu derinleştirirsiniz. AKP'nin yandaş medyası en küçük haberi flash olarak verirken, Roboski Köyü'nde yaşanan katliamı 12 saat aradan sonra verdi" diyerek tepki gösterdi.

Konuşmaların ardından dağılan kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Kitle AKP İl binası önünden geçtiği esnada, binayı taşlamaya başladı.

Öte yandan BDP İl Binası önünde bir araya gelen binlerce genç polislerle çatışmaya devam ediyor. Ortalığın savaş alanına döndüğü olay yerine çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edilirken, BDP İl binası adeta kuşatıldı. Sabah saatlerinden itibaren bir helikopterler ise sürekli Diyarbakır üzerinde uçuşlar yapıyor.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: