Anadillerinde slogan atan, konuşma yapan, şarkı söyleyen Çerkesler, dillerinin yok olmak üzere olduğuna dikkat çekti, "Çocuklarımızın anadilde konuşmalarını, radyo ve televizyon yayını yapabilme imkanının devlet tarafından Çerkeslere de sağlanmasını istiyoruz" dedi.
Çerkes Hakları İnisiyatifi'nin çağrısıyla, Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen Çerkesler, kültürleri ve dillerini yaşatmak için anadilde eğitim, televizyon ve radyo yayını talep etti.
Binlerce Çerkes, Abdi İpekçi Parkı'nda miting düzenledi. Sıhhiye Toros Sokak'ta toplanan Çerkesler, 'Biz bu topraklar için ölürken Türkçe bilmiyorduk', 'Yaşasın Çerkes kalma mücadelemiz', 'Anadili eğitimi istiyoruz', 'Dayatılmış kimliklere hayır', 'Abızsua zcıdzız zegi yacıdzid-Dilini kaybeden her şeyini kaybeder', 'Eğitimi olmayan dil yaşamaz' yazılı pankartlar taşıdı.
Sıhhiye Köprüsü'nün üzerinde yürüyüş yapan genç, yaşlı, çocuk, kadın binlerce kişi, yıllardır korumaya çalıştıkları dillerini ve kültürlerini kaybetmeye başladıklarını belirterek, 'Anadilde televizyon istiyoruz', 'Anadilde eğitim istiyoruz' şeklinde sloganlar attı. Bazıları eyleme at üstünde katılırken, bazılarının yöresel kıyafetleri olan kara kalpak ve siyah yamçi giydiği görüldü. Eyleme Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyeleri de katıldı.
Abdi İpekçi Parkı'nda gerçekleştirilen miting, sürgünde ve farklı yerlerde yaşamını yitiren Çerkesler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.
KAPLAN: YOK SAYILMAYA TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI
Mitingin açılış konuşmasını Çerkes Hakları İnisiyatifi yürütme kurulu sözcüsü Kenan Kaplan yaptı. Kaplan, tarihlerinin, kültürlerinin ve dillerinin yaşadıkları ülkenin kitaplarında yer almasını, anadillerinde kitap okumayı, televizyon izlemeyi beklediklerini söyledi.
Çerkes halkının 1864 yılında Rusya'da Çarlık rejimi tarafından topraklarından koparılarak sürgün edildiğini hatırlatan Kaplan, Çerkeslerin yerleştikleri topraklara uyum sağlamayı bilen bir halk olduğunu söyledi.
2009 yılında AKP Hükümetinin 'Demokratik Açılım' politikasını gündeme getirmesi ile Çerkes halklarının umutlandığını dile getiren Kaplan, ancak hayal kırıklığına uğradıklarını vurguladı.
Kaplan, Çerkeslerin, Türkiye'de Kürtlerden sonraki en kalabalık etnik nüfus olduğuna dikkat çekti, 'Çerkes halkının artık görmezden gelinmeye, yok sayılmaya tahammülü kalmamıştır. Anadilimiz doğuştan hakkımız, çok kültürlülüğün ve çok dilliliğin bir zenginlik olduğunu yeniden hatırlatarak, Çerkes onuruyla bekliyoruz' dedi.
VARLIĞIMIZI GELECEĞE TAŞIMAK İSTİYORUZ
Sadece sesi çok çıkanların değil, diğer unsurların haklarının da fark edilmesi gerektiğini kaydeden Kaplan, Başbakan Erdoğan'ın, bir gün de 'Çerkes kimliğini tanıyoruz, Çerkeslerin sorunlarına sahip çıkıyoruz. Onların yok olmasına göz yumamayız, onlar bizim zenginliğimizdir' demesini beklediklerini açıkladı.
Kaplan, geçmişte olduğu gibi bugün de toplumsal barışı zedelemeden, demokratikleşme sürecine azami katkıda bulunacaklarını belirterek şunları söyledi: 'En önemlisi yok olmamak, varlığımızı geleceği taşımak istiyoruz. Artık bizim de renklerimizin bu ülkeye yansımasını istiyoruz. Dilimizi, kültürümüzü, kimliğimizi kaybetmek istemiyoruz. Çocuklarımızın anadilde konuşmalarını, anadilde radyo ve televizyon yayını yapabilme imkânının, devlet tarafından Çerkeslere de sağlanmasını istiyoruz.'
Kaplan, 'Demokrasinin geliştirilmesi, toplumsal hakların teslim edilmesi için hemen şimdi adım atılmasını istiyoruz' dedi, çağrılarını hükümetin yanı sıra, tüm muhalefet partilerine ve kamuoyuna yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Kaplan'ın okuduğu açıklama metni Oset ve Adigece dillerinde de okundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder