Yıl 1991... Emniyet Genel Müdürlüğü, Emniyet'teki Fethullahçı kadrolaşma ile ilgili soruşturma başlattı. 82 kişi fişlendi.
Yıl 1992... Belgelerin gönderildiği Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi 82 isim hakkında "Fethullahın talebeleri" soruşturması başlattı.
Yıl 1999... 28 Şubat'ın ardından ikinci kez Işık Tarikatı soruşturmasının düğmesine basıldı. İlave personel listesi hazırladı: Listede 132 kişi yer aldı.
Yıl 1999... Soruşturmayı sürdüren üç isim "telekulak"tan görevinden alındı, listede yer alan isimler İstihbarata atandı.
Yıl 1999... Fethullahçı olduğu gerekçesiyle 4 isim hakkında soruşturma başlattı. Suç: İrticai düşünceye sahip öğrencileri teşkilata almak için çaba sarfetmek. O isimlerden biri şimdi Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı diğeri ise Terörle Mücadele Daire başkanı.
Yıl 1991... Polis Akademisi'nde bir öğrenci Fethullahçı olduğu gerekçesiyle uzaklaştırıldı. Öğrenci, daha sonra ilişkide olduğu öğretmen ve öğrencilerin isimlerini verdi. Onlar şimdi Emniyet'te...
Yıl 2011... Ahmet'in neler yazdığını bilmiyoruz, cezaevinde.
Gazeteci Ahmet Şık, Emniyet'teki Fethullahçı kadrolaşmayı yazdığı için tutuklandı, yetmedi yayınevi basıldı, yetmedi arkadaşlarının bilgisayarları incelendi, kitabın tüm nüshaları yok edilmeye çalışıldı. İmamın Ordusu kitabına polis hassasiyeti, gözleri Emniyet'teki yapılanmaya çevirdi. İpucu, Emniyet'te 10 yıl önce Fethullahçı olduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı'nın raporu ile DGM tarafından "Fethullahın talebeleri" örgütü adı altında yapılan soruşturmaydı, o polislerin hepsi şimdi önemli görevlerde.
Polis içinde 1991'de başlayan ve 1999'a kadar süren Fethullahın Talebeleri soruşturması, sessiz sedasız kapandı. 1987'den son soruşturmanın yapılacağı 1999'a kadar geçen sürede fişlemeler, bilgisayar virüsleri, sızdırılan gazete haberleri, karşılıklı suçlamalar, atamalar, gizli yazılar birbirini izledi.
BİR MEÇHUL ÖĞRENCİ
Yıl 1991... Rafet Aslan, Polis Akademisinde Işık Evleri ile ilişki içindeydi. Tarikattan koptu. Akademiden atıldı. Rutin bu olay, sessiz sedasız kapandı. Akademiden atıldıktan sonra akademiye Işık evlerinden arkadaşlarının isimlerini verdi. Bazı istihbarat notları Aslan'ın ifadelerinden hazırlandı.
21 İSİMLİ SORUŞTURMA
27 Eylül 1991: Polis Akademisi kendisine verilen 21 isim ile ilgili soruşturma başlattı. İsimleri İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. İsimler arasında Polis Akademisi Başkanlığı, İstanbul, İzmir, Adana, Bornova, Gaziantep, Ankara, Kayseri İzmir Emniyet Müdürlüklerinden isimler vardı.
FETHULLAHIN TALEBELERİ SORUŞTURMASI
Rafet Aslan'ın verdiği ifadeler doğrultusunda başlatılan soruşturma bir ay gibi kısa sürede tamamlandı. Örgüte "Fethullahın Talebeleri" ismi verildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, 24 Ekim 1991'de İstihbarat Daire Başkanlığı'na yazdığı yazıda ilk kez örgütü bu isimle anmaya başlarken, örgütün amacını ve soruşturmanın konusunu da belirledi. Müdürlüğün "Bazı Emniyet Mensuplarının illegal faaliyetleri hk." başlıklı yazı 91/316 sayı numaralı yazısında, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti niteliklerini değiştirerek yerine şeriat düzenini getirmeyi amaçlayan illegal "Fethullah Hocanın Talebeleri adlı örgütün teşkilatımız bünyesinde özellikle Polis Akademisi, Polis Koleji, Polis okulları gibi eğitim ve öğretim kurumlarında örgütlendiği, bu örgüte girmeyenlerin veya girmiş olup ayrılmak isteyenlerin tehdit edildikleri, ihbar edilmek ve disiplin cezası verilmek suretiyle meslekten ilişiklerinin kesildiği, üstleri hakkında suç tasnifi ve iftiraya dayalı gerçek dışı belge ve tutanak tanzim ettirdikleri" iddiaları yer aldı. Soruşturma gizliydi, İstihbarattan da soruşturma ile ilgili belgeler isteniyordu.
Soruşturma devam etti. Aralık ayında İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere adı geçen kentlerin birçoğunda hem Akademi hem de Emniyet bünyesindeki polislerin ifadeleri alındı. Polislere, 21 isimle ilgili sorular soruldu. Verilen başka isimler de soruşturmaya eklendi. Akademi öğrencileri tanıkları, "Öğretim üyeleri şu andaki sistemin yanlış olduğu, devlet düzenini dini inanç ve esaslar üzerine oturtulması gerektiğini endirekt olarak hissettirirlerdi. Belirttiğim görüşler doğrultusunda bir öğrenci grubu vardı" gibi ifadeler verdi. Aralık ayında ifadelerin hepsi alınmıştı.
İFADESİNİ GERİ ALDI
Tüm bunlar olurken soruşturmanın başlamasına neden olan Rafet Aslan, Notere giderek ilginç bir ifade verdi.
Tarih 2 Eylül 1991... Ankara 18. Noterliğinde bir buçuk sayfadan oluşan ifade, imzalandı. İmza sahibi Rafet Aslan'dı. İfadede, Akademiden atıldıktan sonra, akademiye yeniden girmek için Akademi Başkanı Ümit Erdal'la görüştüğünü anlatan Aslan, "Bana dinci örgütleri temizlemek için geldiklerini bu konuda kendilerine isimleri verirsem bana yardımcı olacaklarını ve okula geri alacaklarını söylediler. ...Bana bir liste verdiler. O liste dışında namaz kılan, oruç tutan, hatta bir defa olsun cuma namazında ve iftar yemeğinde gördüğüm bir kaç ismi ekleyip verdim. Ben de içindeymişim gibi gerçeklik kazandırmak amacıyla senaryolar yazdım. Çok beğendiler. ...Kendimi kurtarabilmek için hiç tanımadığım veya çok az tanıdığım fakat haklarında bilgi sahibi olmadığım kişilere iftira atmak ve suizanda bulunmak beni çok üzdü. Verdiğim isimlerde yazdırdıkları şema hakkında hiçbir bilgim yoktu. Benim kötü durumumu kullanarak din düşmanlığı amaçlarını gerçekleştirmek istediler."
Rafet Yılmaz'ın babası bu kez Emniyet'e başvurdu ve oğlunun ifadesinin zorla alındığını öne sürdü.
FETHULLAHIN TALEBELERİ SORUŞTURMASI
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, 10 Mart 1992'de Teftiş Kurulu Başkanlığı'na yazı yazdı. "İllegal Fethullah Hoca'nın talebeleri adlı örgütün Polis kolejleri, polis Akademisi ve polis okulları içindeki faaliyetlerini, Teftiş Kurulundan gelen yazıya bağlı olarak askıya aldıkları, buna rağmen sempatizan kadroları ile bağlarını zayıflatmamak için toplantı ve çalışmalarını yoğun olarak sürdürdükleri ve illegaliteye son derece bağlı kaldıkları gözlenmiştir" denildi. Örgütün kolej öğrencilerinin yüzde 50 ile temas kurduğu belirtilen yazıda, öğrencilerin toplandığı evler de tek tek yazıldı.
SANIKLAR KONUŞTU
Aslan'ın Noter'den gelen ifadesine karşın soruşturma sürdü. 1992 yılına gelindiğinde Polis müfettişleri bu kez isimleri geçenlerin ifadelerini aldı. "Sanık ifadesi tutanakları" düzenlendi. Sorgular Mayıs ve Haziran ayları boyunca sürdü. Sanıklar suçlamaları kabul etmedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı'na hazırlanan fezlekede, Rafet Yılmaz'ın ismi Davacı (Müşteki) olarak yer aldı. 9 kişi hakkında hazırlanan fezlekede, 25 tanık ifadesine yer verildi. 38 sayfalık fezleke, 133 sayfa ekleriyle 28 Ağustos 1992'de tamamlandı.
TALEBELER DGM'LİK
Soruşturma 82 kişiye uzandı. Fezleke Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı'na gönderildi. DGM Fethullahın Talebeleri soruşturmasını başlattı. Suç tarihi 1987-1991 tarihleri olarak geçti. Soruşturma sonucunda takipsizlik kararı verildi. Daha sonra bu karar için Emniyet'te "Daha önce DGM'ye intikal ettirilen mezkur raporda geçen şahıslar ile ilgili teknik, belgesel ve ideolojik değerlendirmeye havi ilave argümanlar sağlanamadığından DGM Savcılığınca takipsizlik kararı verildiği görülmüştür" diye özeleştiri yapılacaktı. 1991-1992 sürecindeki Fethullahçı soruşturması, DGM kararıyla sona erdi.
28 ŞUBAT DÖNÜM NOKTASI
Refah-Yol iktidarında Emniyet'teki teşkilatlanma daha da büyüdü. İstihbarat yazıları, Fethullahçı örgütlenmenin Işıkevleri üzerinden yapıldığını ve Emniyet'te yetkin kadrolar yerine akademi öğrencileri ile taşra teşkilatında yoğun olduğunu gösteriyordu. Siyasal Bilgiler Fakültesi ya da Gazi Üniversitesi öğrencilerinin tuttuğu ve "ağbilik" yaptığı bu evlerde akademi öğrencileri, 4'erli 5'erli gruplarla kalıyor, evlerde Gülen'in kitapları okutuluyor ve kasetleri ya da görüntüleri izleniyordu. Evlerde kalanlara genellikle davranış kuralları ve "hoşgörü" öğretiliyordu. Refah Yol döneminde ayyuka çıkan bu faaliyetler 28 Şubat'la kesintiye uğradı. Evler bir anda dağıtıldı. Öğrenciler ailelerinin kaldıkları evlere yöneldi ama tarikatla ilişkilerini bırakmadılar.
28 ŞUBAT DÖNÜM NOKTASI
28 Şubat'tan iki yıl sonra Işıkevleri örgütlenmesi yeniden başladı. 1999 yılında İçişleri Bakanlığı ikinci bir "Fethullahın Talebeleri" soruşturması için harekete geçti. Personel Daire Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü 5 Şubat 1999'da İl Emniyet Müdürlüklerine bir yazı yazdı. Yazıda, "Eğitim kurumlarında görevli bir kısım personelin Fethullah Gülen grubuyla iltisaklı olduğu ve bu paralelde Emniyet teşkilatında faaliyetler içerisinde oldukları iddiasıyla durumlarının tetkiki" istendi. Müdürlerden, personelini izlemeleri ve Fethullahçıları "fişlemeleri" isteniyordu.
TAKİP ALANIMIZDA
Yazı 5 Şubat 1999 tarihi ve B.05.1.EGM.0.06.01.27(126).441/99 sayısını aldı. Yazıda, irticai faaliyetler hakkında bilgi verilirken, şöyle denildi:
"F.Gülen grubu da dahil olduğu kategori içerisinde kendine özgü bir görüntü çizmektedir. Bununla beraber tüm diğerleri gibi bu grup da ilgi ve takip alanımızdadır. İllerden bu grup hakkında gelebilecek istihbari mahiyetli yeni bilgilerin geri besleme amacıyla bu birimlerimize tamim edilmesi de çalışma prensiplerimizdendir. ... İrticai faaliyetlerde bulunduğuna dair hakkında ihbar mahiyetinde bilgiler intikal eden ve Müdürlüğümüzce daha önce araştırma yapılan diğer Emniyet Teşkilatı mensupları gibi ilgi sayılı yazılarımıza verilecek cevapta bulunan personelin F.Gülen grubu ile ilisaklarının derece ve mahiyetinin tespiti ile neticenin Genel Müdürlük makamına iletilmek üzere ivedilikle Dairemize bildirilmesini rica ederim."
BİR DE LİSTE
Yazının ekinde bir de liste yer aldı. Fethullahın Talebeleri soruşturmasında yer alan isimler bu listede de vardı. 1992'deki 82 kişilik liste bu kez 132 kişiye ulaşmıştı.Bu liste de 05.02.1999 gün ve B.05.1.EGM.0.06.01.27.(126).439/99 sayılı yazı ile kaydedildi.
SORUŞTURMA
Fethullahçı örgütlenmenin en yoğunlukta olduğu birim Ankara Emniyet Müdürlüğüydü. Teftiş Kurulu'nun Fethullahçıları fişleyin yazısına mart ayında Ankara İl Emniyet Müdürlüğünden yanıt geldi. 18 Mart 1999 tarihli yazıda dönemin Ankara İl Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın imzası vardı. Ankara'da yürütülen bu fişleme daha sonra telekulak skandalı ve bilgisayarlara virüs bulaşmasına kadar uzayacak farklı gelişmelere; Ergenekon'a dek uzayacak ilginç suçlamalara neden olacaktı. İşte ilk yazı:
Teftiş Kurulu'nun şubattaki bu fişlemesinin hemen ardından bu kez 18 Mart 1999'da dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Teftiş Kurulu Başkanlığı ve İstihbarat Daire Başkanlığı'na yazdığı yanıt yazısında, "Başta Polis Koleji ve Akademisi olmak üzere bir çok eğitim kurumumuz adı geçen tarikatın ilgi alanına girmiş teşkilatlanmaları adeta bir sistematiğe bağlanmış gibi devam etmektedir. Teşkilat bazında stratejik öneme haiz Personel, Bilgi İşlem, Eğitim, Kaçakçılık, Organize suçlarla mücadele, Terör ve istihbarat birimleri ile taşra uzantılarında da yapılanmaların olduğu yönünde emareler mevcuttur" ifadelerine yer verdi. Yazıda, Gülen'le ilgili yapılan ilginç analizler de dikkat çekti:
GÜLEN DİNİ BİLMEZ
- "Gülen, alışılmış din adamı profilinden uzak, din adına farklı söylemleri bulunan kimi zaman Sfenks kadar sessiz, kimi zaman 8 yıllık eğitime destek verecek kadar reformcu, rejim yandaşı ve aydın bir düşünür, kimi zaman da farklı dinlerin temsilcilerine dünya barışı adına çağrılar yapacak, hatta papa ile fikir teatisinde bulunabilecek kadar da enternasyonel yan güçlü biri olarak görüntüler vermektedir. Tarikat mensupları da baş imam Fethullah Gülen'den aldıkları fetvalar doğrultusundaki davranışları ile kendi düşüncelerinin zıttı olanlara karşı hile mubahtır yöntemiyle tedbirler geliştirmektedir.
- Gülen'in yeterli bir din eğitimine ve bilgisine sahip olduğu kuşkuludur. Fakat itikatlı olduklarına inanan insanları etkileyebilecek noktayı iyi keşfetmiş, üstün zeka sahibi olduğu söylemleri de gündemdedir. Alim olmayı gerektirmeyen dini hikayeleri ızdırap yüklü ses tonu eşliğinde sohbetleride gözyaşı suyu ile kişilerin manevi alanlarına nüfuz edecek şekilde anlatan ve kişileri istediği yöne sevk etmeyi başarması bir çok entelektüel kesimin kendisinden etkilenmesini sağlamıştır.
Yanıt yazısı, "Işık Tarikatının yapılanması ve ideolojik boyutu ile teşkilatımız bünyesinde faaliyetleri hususunda çalışmalarımız titizlikle sürdürülmektedir. Ayrıca konunun DGM kapsamına girip girmediği hususu da araştırılmaktadır" ifadeleriyle sona erdi.
ANKARA EMNİYETİNDE FETHULLAHÇI AVI
Ankara Emniyeti'nde aynı dönemde de fişlemeler başladı. Teftiş Kurulu'nun listesinde belirtilen 132 isim mercek altına alındı. Bunun yanı sıra personelin gittiği yerler de tek tek takip edildi. Tahkikat sürerken Saral, bir ay sonra 11 Nisan 1999'da ikinci bir yazı yazdı. Yazı, yapılan tahkikat sonucunda Işık Tarikatının örgütlenmesi ve faaliyetleri ile ilgili ulaşılan bilgilerden oluşuyordu. Yapılan genel değerlendirme, "Örgüte" yönelik istihbari bilgi notu niteliğindeki "GİZLİ" ibareli yazıda yer aldı. Dikkat çekenler şöyle:
- Fethullah Gülen, değişik kitaplarında geçen Işık Evleri ya da Işık Kışlaları veya Işık süvarileri, Işık erleri gibi tabirleri sık sık kullanarak bir örgütsel apılanma içerisinde olduğu teşhisine kuvvet kazandırmaktadır. Örgütsel yapının hatları bizzat Fethullah Gülen tarafından çizilmiştir.
-Işık Evleri tarikatından koparak bir televizyon programında itiraflarda bulunan Eyüp Kayar isimli şahsın beyanları özetlendiğinde Işık evleri cemaat mensuplarının yaşadığı evler hücre evleri mahiyetinde, Gülen'e göre kapılarında kilit vurulmuş zavileryelerin, kışlaların, tekkelerin görevini yapan evlerdir. Bu evlere giriş ve çıkışlar mümkün olduğunca gizlilik içinde yapılır. Evde, sorumlu bir ev imamı vardır. Bu imamlar 6 ayda veya 1 yılda değişir. Evin maddi girdi çıktısıyla ilgilenir, evlerde 4-5 kişi yaşar, evlerde insanlara yaklaşım tarzları ve özellikleri öğretilir, Gülen'in sesli ve görüntülü kasetleri izlenir, lise ve üniversite öğrencileri kalır.
-Cemaatin hiyerarşik yapısı. İstişare Kurulu: 7 kişiden oluşur, başkanlığını Fethullah Gülen yapar. Dünya imamı: İstişare grubundan biridir, istişare kararlarını uygular. Coğrafi bölge imamı, ülke imamı, bölge imamı, il imamı, ilçe imamı, semt imamı, mahalle imamı, ev imamı, serrehberler, belletmenler, öğrenciler ve cemaat mensupları.
-Gülen'e mehdi nazarı ile bakılır. Mehdi ahir zamanda bayrağın yere düştüğü vakitte zuhur edecek ve beklenen cemaatin başına geçerek bayrağı kaldıracak. Cemaat içinde Mustafa Kemal için Betan Kemal, Musti... gibi lakaplar kullanılır.
-28 Şubat kararlarından sonra özellikle soruşturma ile ilgili yazışmaların başlaması ile bir çok örgüt evini boşaltmış, örgütsel yapılanmaya zarar vermemek için faaliyetlerini mevzi koruma kuralına uyarlamışlardır Şu anda bir çok örgüt mensubu ve talebeleri aile evlerinde örgütsel faaliyetlerini sürdürmektedirler. Gülen örgütlenmesinin ekonomik boyuta da gözönüne alındığında gelecekte ülkemizi bekleyen tehlikenin büyüklüğü endişe verici boyuttadır.
TAHKİKAT ZORLU
Saral, bu yazıda, tahkikatın zorlu geçtiğini de anlatıyor. "Yazıda, Genel Müdürlüğümüz Teftiş Kurulu Başkanlığının konu ile ilgili başlattığı soruşturmaya müteakip, cemaat mensupları arasında tedirginliğin arttığı, buna paralele olarak Gülen örgütlenmesinin temel taktiklerinden olan takiyye yöntemleri uygulanmak suretiyle, tedbirlerin giderek arttırıldığı ve hatta savunma boyutundan saldırı boyutuna geçildiği gözlemlenmektedir" derken, yazıyı şu ifadelerle bitiriyor: "Şahısların ilimiz mülhakatındaki faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik çalışmalarımız bütün zorluklara rağmen sürdürülmektedir."
52 KİŞİLİK LİSTE
Bu yazının ekinde bir de liste yer aldı. 52 kişilik liste Ankara Emniyetindeki Fethullahçıları gösteriyordu. Bu listedeki isimlerden bazıları, 1992 yılında Ankara DGM'nin sürdürdüğü Fethullahın Talebeleri örgütünde yer alan isimlerdi. Liste gittikten sonra ilginç gelişmeler yaşandı:
ÖNCE BİLGİSAYAR VİRÜSÜ
Yazı gittikten sonra, Fethullah Gülen'in Emniyet'teki örgütlenmesini inceleyen Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü bilgisayarlarında garip işlemler meydana geldi. Veri tabanına yapılan müdahalelerde, Gülen tahkikatına ilişkin bazı dosyalar silindi. Tahkikatı yürüten polislere ait bilgisayarlara virüs girdi, virüs tahkikat çalışmalarının yer aldığı hard disklerde bozulmalara neden oldu.
TELEKULAK
Tahkikatın başladığını bildiren yazı 11 Nisan'da gitmişti. Bu olayın hemen ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğünde Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genel Kurmay Başkanlığı ve Bakanlıklar ile bazı siyasi partiler, hatta Emniyet Genel Müdürlüğü ve ailelerinin telefonlarının sorgulandığı ortaya çıktı. Telefonu sorgulananlardan biri de dönemin Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın oğluna aitti.
ESKİ POLİS BİLİCAN'IN OĞLUNU KURTARDI MI
Aynı dönemde Türkiye, eski Narkotik Şube Müdürü Ferruh Tankuş'un Bilican'ın oğlu Murat Bilican'ı İstanbul'da bir karakoldan kurtardığı yönündeki iddia ile çalkalanıyordu. İddia doğruydu. Bilican'ın oğlunun isminin "isim benzerliği" nedeniyle kullanılmak istenildiğini öne sürerek, bu nedenle telefonun dinlendiğini kabul etti. Bilican'ın oğlunun telefonunun dinlenmesi Ankara Emniyeti'ne pahalıya patladı. Bu dönemde Ankara Emniyeti'nin 8. katındaki "telekulak" organizasyonu ortaya çıktı.
ÜÇ İSİM GİTTİ
Emniyet Genel Müdürlüğü, 16 Nisan 1999'da, "Bistem bilgisayarlarında değişik tarihlerde Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genel Kurmay Başkanlığı ve Bakanlıklar ile bazı siyasi parti merkezlerine ait telefonların maksadı aşan şekilde personelce sorgulandığı, aynı şekilde Emniyet Genel Müdürlüğünün ve aile fertlerinin bazı telefonlarının da sorgulandığı" gerekçesiyle, Emniyet Müdür Yardımcısı Vekili Osman Ak, İstihbarat Şube Müdürü Ersan Dalman ve İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli Emniyet Amiri Zafer Aktaş görevlerinden alındı.
İLGİNÇ TESADÜF
İşin ilginç tarafı ise görevlerinden alınan Ak, Dalman ve Aktaş'ın Fethullahın Talebeleri tahkikatını sürdüren üç isim olmalarıydı. Cevdet Saral, bu durumu Mayıs ayında Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazdığı yazıda dile getirdi. Kastı aşan dinlemelerin olduğunu savunan Saral, personeli için şu savunmayı yaptı:
"Kastı aşan nitelikteki bu tip çalışmalar uzun yıllardır istihbarat birimlerinde sıkça yaşanan hadiselerdendir. Elde olmayan nedenlerden dolayı operasyonel konularla ilgili çalışmalar akabinde ilgisiz bir çok makam ve kuruluşun telefon numaralarına ulaşmak mümkündür ve Ankara bu illerden sadece bir tanesidir.
İstihbarat hizmetlerinde performans ve İstihbarat çalışma konseptince teknikten kaynaklanan bilgi dağılımının maksatlı olarak aleyhte kullanıldığı, görevlerini başarıyla yürüten personelimin ilgi yazıya (F.Gülen tahkikatına) esas teşkil eden çalışmalarından dolayı hedef gösterilerek, makamlarını kasıtlı olarak yanlış bilgilendirme yapılması sonucu hizmet dışı bir amaç uğruna yürütülen çalışmanın sabote edilmesi gerçeği ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum."
SORUŞTURANLAR GİTTİ SORUŞTURULANLAR ATANDI
Tahkikatı sürdürenler görevlerinden alındı. Aynı dönemde ise farklı bir atama yapıldı. Hem 1992 yılında Fethullahın talebeleri soruşturmasında adı geçen hem de İstihbaratın 1999 yılındaki soruşturmada da adını fişlediği bir isim İstihbarat Daire Başkanlığı Özel Kalem Amiri görevine getirildi.
Saral, aynı yazısında bu atama için de "Atama tahkikatın nasıl bir dirençle karşı karşıya bulunduğunu göstermektedir" ifadesini kullandı.
VİRÜSLER GÜLEN İŞİ Mİ?
Gülen tahkikatını yürüten üç personel bu şekilde görevlerinden uzaklaştırıldı. Dinlemeler ise son bulmadı. Saral'a göre Telekulak skandalının arkasında da F. Gülen grubu vardı. Saral, bu yöndeki şüphelerini Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazdı:
"... Yazınızdan sonra Fethullah Gülen grubu hakkında çalışma başlatılması ile ilgili İstihbarat Daire Başkanlığına yazı yazılmıştır. Bu yazıyı takip eden günlerden sonra Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü bilgisayarlarında garip müdahalelerle karşılaşılmış, yazıdan sonar müdahaleler veri tabanına ulaşma hatta silmeler şeklinde olmuştu. Daha sonra da tahkikatı sürdüren personelin görevden alınması gündeme gelmiştir. Yazı ekinde belirtilen listelerin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere İstihbarat Daire Başkanlığı bilgi işlem ve hassas birimlerinde görevli bazı personelin hedef olduğu anlaşılmıştır."
İZAHINI YAPIN
Saral'ın dönemin Emniyet Genel Müdürü Bilican'a yazdığı yazı şöyle devam etti:
"Hal böyle iken Fethullah Gülen ve Işık tarikatı mensuplarına yönelik bir tedbir alınması gerekirken bu konuda çalışmayı yürüten sorumluları görevden almanın izahını yapabileceğinde zorlanacağınız kanaatindeyim."
NASIL SUÇLADILAR?
Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki Fethullahçı listeleri bazı isimleri de birbirine düşürdü. Listede, şimdi Ergenekon davasından tutuklu olan Hanefi Avcı ve Adil Serdar Saçan'ın da isimleri "Fethullahın talebeleri" diye geçti. Bu isimlerin yolları sonra farklı şekilde yeniden çakıştı...
İfadelerden anlaşıldı ki aslında Avcı'ıyı suçlayan isim dönemin İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'du. Sabri Uzun, polis müfettişlerine "Hanefi Avcı'nın çocuğunun Samanyolu Kolej'de okudu. Bu kolej aynı cemaatin yönetiminde olan bir kurum" diye ifade vermişti. Uzun, 10 yıl sonra Hanefi Avcı'yı bu kez Ergenekon'dan alınacağı iddiaları üzerine destekledi. Avcı, cezaevine girmeden önce "Haliç'teki Simonlar" kitabını bizzat götürüp, kendi adına imzalattı...
Avcı, o zamanlar kendi gibi Fethullahçı diye fişlenen Adil Serdar Saçan ile şimdi Ergenekon örgütünden tutuklu ve aynı cezaevinde.
BİR BAŞKA İHBAR
Ankara Emniyeti'ndeki Fethullahçı takibi böylece sona erdi. 1999'da bu kez küçük çaplı bir soruşturma başlatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü yazdığı yazıda, Personel Daire Başkanlığında görevli Başkomiser Veli Yıldız, Daire Başkanı Recep Gültekin, Eğitim daire Başkan Yardımcısı Fettah Ünsal ve Polis memuru Hayrullah Taşbaş, Polis memuru Murat Kardüz ile ilgili bilgi notu gönderdi. Bu isimler hakkında Fethullah Gülen grubuna dahil oldukları gerekçesiyle idari soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma da sonuçlanmadan kapandı.
ŞİMDİ NEREDELER?
Emniyet'in Fethullahla imtihanı böyle geçti. 1987'den son soruşturmanın yapılacağı 1999'a kadar geçen sürede fişlemeler, bilgisayar virüsleri, sızdırılan gazete haberleri, karşılıklı suçlamalar, atamalar, gizli yazılar birbirini izledi. Peki Emniyet içinde yıllarca soruşturmalara konu olan bu isimler şimdi ne yapıyorlar. İşte o isimlerden bazıları:
Murat GÜLLER: Fethullahın Talebeleri örgütünden yargılandı. Şimdi Aksaray Polis Merkezi'nde amir.
Ahmet Cemil BEZCİ: 1999 soruşturmasında ismi geçti. 2000 yılında Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürü Yardımcılığına getirildi. Aynı yıl, faşistlerin bıçaklı saldırmasının ardından gözaltına alınması emrini verdiği 30 DTCF öğrencisine işkence edilmesine neden olmakla kalmadı, öğrenciler hakkında suç duyurusunda bulundu. 30 Öğrenci 4 yıl hapis cezası istemiyle Ankara 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Adli Tıp Raporlarına rağmen, Bezci hakkında işlem yapılmadı. Bezci, şimdi Ankara Hırsızlık Büro amiri.
Mehmet PACCİ: 1999 listesinin 46. sırasındaydı. Şimdi Polis Akademisi'nde öğretim üyesi ve 3. sınıf emniyet müdürü.
Yunus AYHAN: Maltepe Emniyet Müdürlüğü, Ümraniye Emniyet Müdürlüğü yaptı. Celalettin Cerrah tarafından 2008 yılında Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne getirildi.
Sait YAYLA: 4. sınıf emniyet amiri oldu, Terörle Mücadele Şubesinde görevli.
Erdal ÖZBEK: Yozgat Emniyet Müdürlüğü Toplum destekli Polislik Büro amiri.
Ayhan FALAKALI: Van Emniyet Müdürü oldu.
Harun YILDIZ: Malatya Emniyet Müdürlüğü'nde.
Recep GÜVEN: Siirt Emniyet Müdürü oldu.
Recep GÜLTEKİN: İkinci soruşturmada adı geçti, şimdi Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı oldu.
Fettah ÜNSAL: İkinci soruşturmada adı geçti, şimdi Emniyet Genel Müdürlüğü'nde Terörle Mücadele Daire Başkanı.
AHMET ŞIK: Adı daha önce hiçbir soruşturmada geçmedi, şimdi cezaevinde.
Yıl 1992... Belgelerin gönderildiği Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi 82 isim hakkında "Fethullahın talebeleri" soruşturması başlattı.
Yıl 1999... 28 Şubat'ın ardından ikinci kez Işık Tarikatı soruşturmasının düğmesine basıldı. İlave personel listesi hazırladı: Listede 132 kişi yer aldı.
Yıl 1999... Soruşturmayı sürdüren üç isim "telekulak"tan görevinden alındı, listede yer alan isimler İstihbarata atandı.
Yıl 1999... Fethullahçı olduğu gerekçesiyle 4 isim hakkında soruşturma başlattı. Suç: İrticai düşünceye sahip öğrencileri teşkilata almak için çaba sarfetmek. O isimlerden biri şimdi Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı diğeri ise Terörle Mücadele Daire başkanı.
Yıl 1991... Polis Akademisi'nde bir öğrenci Fethullahçı olduğu gerekçesiyle uzaklaştırıldı. Öğrenci, daha sonra ilişkide olduğu öğretmen ve öğrencilerin isimlerini verdi. Onlar şimdi Emniyet'te...
Yıl 2011... Ahmet'in neler yazdığını bilmiyoruz, cezaevinde.
Gazeteci Ahmet Şık, Emniyet'teki Fethullahçı kadrolaşmayı yazdığı için tutuklandı, yetmedi yayınevi basıldı, yetmedi arkadaşlarının bilgisayarları incelendi, kitabın tüm nüshaları yok edilmeye çalışıldı. İmamın Ordusu kitabına polis hassasiyeti, gözleri Emniyet'teki yapılanmaya çevirdi. İpucu, Emniyet'te 10 yıl önce Fethullahçı olduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı'nın raporu ile DGM tarafından "Fethullahın talebeleri" örgütü adı altında yapılan soruşturmaydı, o polislerin hepsi şimdi önemli görevlerde.
Polis içinde 1991'de başlayan ve 1999'a kadar süren Fethullahın Talebeleri soruşturması, sessiz sedasız kapandı. 1987'den son soruşturmanın yapılacağı 1999'a kadar geçen sürede fişlemeler, bilgisayar virüsleri, sızdırılan gazete haberleri, karşılıklı suçlamalar, atamalar, gizli yazılar birbirini izledi.
BİR MEÇHUL ÖĞRENCİ
Yıl 1991... Rafet Aslan, Polis Akademisinde Işık Evleri ile ilişki içindeydi. Tarikattan koptu. Akademiden atıldı. Rutin bu olay, sessiz sedasız kapandı. Akademiden atıldıktan sonra akademiye Işık evlerinden arkadaşlarının isimlerini verdi. Bazı istihbarat notları Aslan'ın ifadelerinden hazırlandı.
21 İSİMLİ SORUŞTURMA
27 Eylül 1991: Polis Akademisi kendisine verilen 21 isim ile ilgili soruşturma başlattı. İsimleri İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. İsimler arasında Polis Akademisi Başkanlığı, İstanbul, İzmir, Adana, Bornova, Gaziantep, Ankara, Kayseri İzmir Emniyet Müdürlüklerinden isimler vardı.
FETHULLAHIN TALEBELERİ SORUŞTURMASI
Rafet Aslan'ın verdiği ifadeler doğrultusunda başlatılan soruşturma bir ay gibi kısa sürede tamamlandı. Örgüte "Fethullahın Talebeleri" ismi verildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, 24 Ekim 1991'de İstihbarat Daire Başkanlığı'na yazdığı yazıda ilk kez örgütü bu isimle anmaya başlarken, örgütün amacını ve soruşturmanın konusunu da belirledi. Müdürlüğün "Bazı Emniyet Mensuplarının illegal faaliyetleri hk." başlıklı yazı 91/316 sayı numaralı yazısında, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti niteliklerini değiştirerek yerine şeriat düzenini getirmeyi amaçlayan illegal "Fethullah Hocanın Talebeleri adlı örgütün teşkilatımız bünyesinde özellikle Polis Akademisi, Polis Koleji, Polis okulları gibi eğitim ve öğretim kurumlarında örgütlendiği, bu örgüte girmeyenlerin veya girmiş olup ayrılmak isteyenlerin tehdit edildikleri, ihbar edilmek ve disiplin cezası verilmek suretiyle meslekten ilişiklerinin kesildiği, üstleri hakkında suç tasnifi ve iftiraya dayalı gerçek dışı belge ve tutanak tanzim ettirdikleri" iddiaları yer aldı. Soruşturma gizliydi, İstihbarattan da soruşturma ile ilgili belgeler isteniyordu.
Soruşturma devam etti. Aralık ayında İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere adı geçen kentlerin birçoğunda hem Akademi hem de Emniyet bünyesindeki polislerin ifadeleri alındı. Polislere, 21 isimle ilgili sorular soruldu. Verilen başka isimler de soruşturmaya eklendi. Akademi öğrencileri tanıkları, "Öğretim üyeleri şu andaki sistemin yanlış olduğu, devlet düzenini dini inanç ve esaslar üzerine oturtulması gerektiğini endirekt olarak hissettirirlerdi. Belirttiğim görüşler doğrultusunda bir öğrenci grubu vardı" gibi ifadeler verdi. Aralık ayında ifadelerin hepsi alınmıştı.
İFADESİNİ GERİ ALDI
Tüm bunlar olurken soruşturmanın başlamasına neden olan Rafet Aslan, Notere giderek ilginç bir ifade verdi.
Tarih 2 Eylül 1991... Ankara 18. Noterliğinde bir buçuk sayfadan oluşan ifade, imzalandı. İmza sahibi Rafet Aslan'dı. İfadede, Akademiden atıldıktan sonra, akademiye yeniden girmek için Akademi Başkanı Ümit Erdal'la görüştüğünü anlatan Aslan, "Bana dinci örgütleri temizlemek için geldiklerini bu konuda kendilerine isimleri verirsem bana yardımcı olacaklarını ve okula geri alacaklarını söylediler. ...Bana bir liste verdiler. O liste dışında namaz kılan, oruç tutan, hatta bir defa olsun cuma namazında ve iftar yemeğinde gördüğüm bir kaç ismi ekleyip verdim. Ben de içindeymişim gibi gerçeklik kazandırmak amacıyla senaryolar yazdım. Çok beğendiler. ...Kendimi kurtarabilmek için hiç tanımadığım veya çok az tanıdığım fakat haklarında bilgi sahibi olmadığım kişilere iftira atmak ve suizanda bulunmak beni çok üzdü. Verdiğim isimlerde yazdırdıkları şema hakkında hiçbir bilgim yoktu. Benim kötü durumumu kullanarak din düşmanlığı amaçlarını gerçekleştirmek istediler."
Rafet Yılmaz'ın babası bu kez Emniyet'e başvurdu ve oğlunun ifadesinin zorla alındığını öne sürdü.
FETHULLAHIN TALEBELERİ SORUŞTURMASI
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, 10 Mart 1992'de Teftiş Kurulu Başkanlığı'na yazı yazdı. "İllegal Fethullah Hoca'nın talebeleri adlı örgütün Polis kolejleri, polis Akademisi ve polis okulları içindeki faaliyetlerini, Teftiş Kurulundan gelen yazıya bağlı olarak askıya aldıkları, buna rağmen sempatizan kadroları ile bağlarını zayıflatmamak için toplantı ve çalışmalarını yoğun olarak sürdürdükleri ve illegaliteye son derece bağlı kaldıkları gözlenmiştir" denildi. Örgütün kolej öğrencilerinin yüzde 50 ile temas kurduğu belirtilen yazıda, öğrencilerin toplandığı evler de tek tek yazıldı.
SANIKLAR KONUŞTU
Aslan'ın Noter'den gelen ifadesine karşın soruşturma sürdü. 1992 yılına gelindiğinde Polis müfettişleri bu kez isimleri geçenlerin ifadelerini aldı. "Sanık ifadesi tutanakları" düzenlendi. Sorgular Mayıs ve Haziran ayları boyunca sürdü. Sanıklar suçlamaları kabul etmedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Teftiş Kurulu Başkanlığı'na hazırlanan fezlekede, Rafet Yılmaz'ın ismi Davacı (Müşteki) olarak yer aldı. 9 kişi hakkında hazırlanan fezlekede, 25 tanık ifadesine yer verildi. 38 sayfalık fezleke, 133 sayfa ekleriyle 28 Ağustos 1992'de tamamlandı.
TALEBELER DGM'LİK
Soruşturma 82 kişiye uzandı. Fezleke Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı'na gönderildi. DGM Fethullahın Talebeleri soruşturmasını başlattı. Suç tarihi 1987-1991 tarihleri olarak geçti. Soruşturma sonucunda takipsizlik kararı verildi. Daha sonra bu karar için Emniyet'te "Daha önce DGM'ye intikal ettirilen mezkur raporda geçen şahıslar ile ilgili teknik, belgesel ve ideolojik değerlendirmeye havi ilave argümanlar sağlanamadığından DGM Savcılığınca takipsizlik kararı verildiği görülmüştür" diye özeleştiri yapılacaktı. 1991-1992 sürecindeki Fethullahçı soruşturması, DGM kararıyla sona erdi.
28 ŞUBAT DÖNÜM NOKTASI
Refah-Yol iktidarında Emniyet'teki teşkilatlanma daha da büyüdü. İstihbarat yazıları, Fethullahçı örgütlenmenin Işıkevleri üzerinden yapıldığını ve Emniyet'te yetkin kadrolar yerine akademi öğrencileri ile taşra teşkilatında yoğun olduğunu gösteriyordu. Siyasal Bilgiler Fakültesi ya da Gazi Üniversitesi öğrencilerinin tuttuğu ve "ağbilik" yaptığı bu evlerde akademi öğrencileri, 4'erli 5'erli gruplarla kalıyor, evlerde Gülen'in kitapları okutuluyor ve kasetleri ya da görüntüleri izleniyordu. Evlerde kalanlara genellikle davranış kuralları ve "hoşgörü" öğretiliyordu. Refah Yol döneminde ayyuka çıkan bu faaliyetler 28 Şubat'la kesintiye uğradı. Evler bir anda dağıtıldı. Öğrenciler ailelerinin kaldıkları evlere yöneldi ama tarikatla ilişkilerini bırakmadılar.
28 ŞUBAT DÖNÜM NOKTASI
28 Şubat'tan iki yıl sonra Işıkevleri örgütlenmesi yeniden başladı. 1999 yılında İçişleri Bakanlığı ikinci bir "Fethullahın Talebeleri" soruşturması için harekete geçti. Personel Daire Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü 5 Şubat 1999'da İl Emniyet Müdürlüklerine bir yazı yazdı. Yazıda, "Eğitim kurumlarında görevli bir kısım personelin Fethullah Gülen grubuyla iltisaklı olduğu ve bu paralelde Emniyet teşkilatında faaliyetler içerisinde oldukları iddiasıyla durumlarının tetkiki" istendi. Müdürlerden, personelini izlemeleri ve Fethullahçıları "fişlemeleri" isteniyordu.
TAKİP ALANIMIZDA
Yazı 5 Şubat 1999 tarihi ve B.05.1.EGM.0.06.01.27(126).441/99 sayısını aldı. Yazıda, irticai faaliyetler hakkında bilgi verilirken, şöyle denildi:
"F.Gülen grubu da dahil olduğu kategori içerisinde kendine özgü bir görüntü çizmektedir. Bununla beraber tüm diğerleri gibi bu grup da ilgi ve takip alanımızdadır. İllerden bu grup hakkında gelebilecek istihbari mahiyetli yeni bilgilerin geri besleme amacıyla bu birimlerimize tamim edilmesi de çalışma prensiplerimizdendir. ... İrticai faaliyetlerde bulunduğuna dair hakkında ihbar mahiyetinde bilgiler intikal eden ve Müdürlüğümüzce daha önce araştırma yapılan diğer Emniyet Teşkilatı mensupları gibi ilgi sayılı yazılarımıza verilecek cevapta bulunan personelin F.Gülen grubu ile ilisaklarının derece ve mahiyetinin tespiti ile neticenin Genel Müdürlük makamına iletilmek üzere ivedilikle Dairemize bildirilmesini rica ederim."
BİR DE LİSTE
Yazının ekinde bir de liste yer aldı. Fethullahın Talebeleri soruşturmasında yer alan isimler bu listede de vardı. 1992'deki 82 kişilik liste bu kez 132 kişiye ulaşmıştı.Bu liste de 05.02.1999 gün ve B.05.1.EGM.0.06.01.27.(126).439/99 sayılı yazı ile kaydedildi.
SORUŞTURMA
Fethullahçı örgütlenmenin en yoğunlukta olduğu birim Ankara Emniyet Müdürlüğüydü. Teftiş Kurulu'nun Fethullahçıları fişleyin yazısına mart ayında Ankara İl Emniyet Müdürlüğünden yanıt geldi. 18 Mart 1999 tarihli yazıda dönemin Ankara İl Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın imzası vardı. Ankara'da yürütülen bu fişleme daha sonra telekulak skandalı ve bilgisayarlara virüs bulaşmasına kadar uzayacak farklı gelişmelere; Ergenekon'a dek uzayacak ilginç suçlamalara neden olacaktı. İşte ilk yazı:
Teftiş Kurulu'nun şubattaki bu fişlemesinin hemen ardından bu kez 18 Mart 1999'da dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Teftiş Kurulu Başkanlığı ve İstihbarat Daire Başkanlığı'na yazdığı yanıt yazısında, "Başta Polis Koleji ve Akademisi olmak üzere bir çok eğitim kurumumuz adı geçen tarikatın ilgi alanına girmiş teşkilatlanmaları adeta bir sistematiğe bağlanmış gibi devam etmektedir. Teşkilat bazında stratejik öneme haiz Personel, Bilgi İşlem, Eğitim, Kaçakçılık, Organize suçlarla mücadele, Terör ve istihbarat birimleri ile taşra uzantılarında da yapılanmaların olduğu yönünde emareler mevcuttur" ifadelerine yer verdi. Yazıda, Gülen'le ilgili yapılan ilginç analizler de dikkat çekti:
GÜLEN DİNİ BİLMEZ
- "Gülen, alışılmış din adamı profilinden uzak, din adına farklı söylemleri bulunan kimi zaman Sfenks kadar sessiz, kimi zaman 8 yıllık eğitime destek verecek kadar reformcu, rejim yandaşı ve aydın bir düşünür, kimi zaman da farklı dinlerin temsilcilerine dünya barışı adına çağrılar yapacak, hatta papa ile fikir teatisinde bulunabilecek kadar da enternasyonel yan güçlü biri olarak görüntüler vermektedir. Tarikat mensupları da baş imam Fethullah Gülen'den aldıkları fetvalar doğrultusundaki davranışları ile kendi düşüncelerinin zıttı olanlara karşı hile mubahtır yöntemiyle tedbirler geliştirmektedir.
- Gülen'in yeterli bir din eğitimine ve bilgisine sahip olduğu kuşkuludur. Fakat itikatlı olduklarına inanan insanları etkileyebilecek noktayı iyi keşfetmiş, üstün zeka sahibi olduğu söylemleri de gündemdedir. Alim olmayı gerektirmeyen dini hikayeleri ızdırap yüklü ses tonu eşliğinde sohbetleride gözyaşı suyu ile kişilerin manevi alanlarına nüfuz edecek şekilde anlatan ve kişileri istediği yöne sevk etmeyi başarması bir çok entelektüel kesimin kendisinden etkilenmesini sağlamıştır.
Yanıt yazısı, "Işık Tarikatının yapılanması ve ideolojik boyutu ile teşkilatımız bünyesinde faaliyetleri hususunda çalışmalarımız titizlikle sürdürülmektedir. Ayrıca konunun DGM kapsamına girip girmediği hususu da araştırılmaktadır" ifadeleriyle sona erdi.
ANKARA EMNİYETİNDE FETHULLAHÇI AVI
Ankara Emniyeti'nde aynı dönemde de fişlemeler başladı. Teftiş Kurulu'nun listesinde belirtilen 132 isim mercek altına alındı. Bunun yanı sıra personelin gittiği yerler de tek tek takip edildi. Tahkikat sürerken Saral, bir ay sonra 11 Nisan 1999'da ikinci bir yazı yazdı. Yazı, yapılan tahkikat sonucunda Işık Tarikatının örgütlenmesi ve faaliyetleri ile ilgili ulaşılan bilgilerden oluşuyordu. Yapılan genel değerlendirme, "Örgüte" yönelik istihbari bilgi notu niteliğindeki "GİZLİ" ibareli yazıda yer aldı. Dikkat çekenler şöyle:
- Fethullah Gülen, değişik kitaplarında geçen Işık Evleri ya da Işık Kışlaları veya Işık süvarileri, Işık erleri gibi tabirleri sık sık kullanarak bir örgütsel apılanma içerisinde olduğu teşhisine kuvvet kazandırmaktadır. Örgütsel yapının hatları bizzat Fethullah Gülen tarafından çizilmiştir.
-Işık Evleri tarikatından koparak bir televizyon programında itiraflarda bulunan Eyüp Kayar isimli şahsın beyanları özetlendiğinde Işık evleri cemaat mensuplarının yaşadığı evler hücre evleri mahiyetinde, Gülen'e göre kapılarında kilit vurulmuş zavileryelerin, kışlaların, tekkelerin görevini yapan evlerdir. Bu evlere giriş ve çıkışlar mümkün olduğunca gizlilik içinde yapılır. Evde, sorumlu bir ev imamı vardır. Bu imamlar 6 ayda veya 1 yılda değişir. Evin maddi girdi çıktısıyla ilgilenir, evlerde 4-5 kişi yaşar, evlerde insanlara yaklaşım tarzları ve özellikleri öğretilir, Gülen'in sesli ve görüntülü kasetleri izlenir, lise ve üniversite öğrencileri kalır.
-Cemaatin hiyerarşik yapısı. İstişare Kurulu: 7 kişiden oluşur, başkanlığını Fethullah Gülen yapar. Dünya imamı: İstişare grubundan biridir, istişare kararlarını uygular. Coğrafi bölge imamı, ülke imamı, bölge imamı, il imamı, ilçe imamı, semt imamı, mahalle imamı, ev imamı, serrehberler, belletmenler, öğrenciler ve cemaat mensupları.
-Gülen'e mehdi nazarı ile bakılır. Mehdi ahir zamanda bayrağın yere düştüğü vakitte zuhur edecek ve beklenen cemaatin başına geçerek bayrağı kaldıracak. Cemaat içinde Mustafa Kemal için Betan Kemal, Musti... gibi lakaplar kullanılır.
-28 Şubat kararlarından sonra özellikle soruşturma ile ilgili yazışmaların başlaması ile bir çok örgüt evini boşaltmış, örgütsel yapılanmaya zarar vermemek için faaliyetlerini mevzi koruma kuralına uyarlamışlardır Şu anda bir çok örgüt mensubu ve talebeleri aile evlerinde örgütsel faaliyetlerini sürdürmektedirler. Gülen örgütlenmesinin ekonomik boyuta da gözönüne alındığında gelecekte ülkemizi bekleyen tehlikenin büyüklüğü endişe verici boyuttadır.
TAHKİKAT ZORLU
Saral, bu yazıda, tahkikatın zorlu geçtiğini de anlatıyor. "Yazıda, Genel Müdürlüğümüz Teftiş Kurulu Başkanlığının konu ile ilgili başlattığı soruşturmaya müteakip, cemaat mensupları arasında tedirginliğin arttığı, buna paralele olarak Gülen örgütlenmesinin temel taktiklerinden olan takiyye yöntemleri uygulanmak suretiyle, tedbirlerin giderek arttırıldığı ve hatta savunma boyutundan saldırı boyutuna geçildiği gözlemlenmektedir" derken, yazıyı şu ifadelerle bitiriyor: "Şahısların ilimiz mülhakatındaki faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik çalışmalarımız bütün zorluklara rağmen sürdürülmektedir."
52 KİŞİLİK LİSTE
Bu yazının ekinde bir de liste yer aldı. 52 kişilik liste Ankara Emniyetindeki Fethullahçıları gösteriyordu. Bu listedeki isimlerden bazıları, 1992 yılında Ankara DGM'nin sürdürdüğü Fethullahın Talebeleri örgütünde yer alan isimlerdi. Liste gittikten sonra ilginç gelişmeler yaşandı:
ÖNCE BİLGİSAYAR VİRÜSÜ
Yazı gittikten sonra, Fethullah Gülen'in Emniyet'teki örgütlenmesini inceleyen Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü bilgisayarlarında garip işlemler meydana geldi. Veri tabanına yapılan müdahalelerde, Gülen tahkikatına ilişkin bazı dosyalar silindi. Tahkikatı yürüten polislere ait bilgisayarlara virüs girdi, virüs tahkikat çalışmalarının yer aldığı hard disklerde bozulmalara neden oldu.
TELEKULAK
Tahkikatın başladığını bildiren yazı 11 Nisan'da gitmişti. Bu olayın hemen ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğünde Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genel Kurmay Başkanlığı ve Bakanlıklar ile bazı siyasi partiler, hatta Emniyet Genel Müdürlüğü ve ailelerinin telefonlarının sorgulandığı ortaya çıktı. Telefonu sorgulananlardan biri de dönemin Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın oğluna aitti.
ESKİ POLİS BİLİCAN'IN OĞLUNU KURTARDI MI
Aynı dönemde Türkiye, eski Narkotik Şube Müdürü Ferruh Tankuş'un Bilican'ın oğlu Murat Bilican'ı İstanbul'da bir karakoldan kurtardığı yönündeki iddia ile çalkalanıyordu. İddia doğruydu. Bilican'ın oğlunun isminin "isim benzerliği" nedeniyle kullanılmak istenildiğini öne sürerek, bu nedenle telefonun dinlendiğini kabul etti. Bilican'ın oğlunun telefonunun dinlenmesi Ankara Emniyeti'ne pahalıya patladı. Bu dönemde Ankara Emniyeti'nin 8. katındaki "telekulak" organizasyonu ortaya çıktı.
ÜÇ İSİM GİTTİ
Emniyet Genel Müdürlüğü, 16 Nisan 1999'da, "Bistem bilgisayarlarında değişik tarihlerde Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Genel Kurmay Başkanlığı ve Bakanlıklar ile bazı siyasi parti merkezlerine ait telefonların maksadı aşan şekilde personelce sorgulandığı, aynı şekilde Emniyet Genel Müdürlüğünün ve aile fertlerinin bazı telefonlarının da sorgulandığı" gerekçesiyle, Emniyet Müdür Yardımcısı Vekili Osman Ak, İstihbarat Şube Müdürü Ersan Dalman ve İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli Emniyet Amiri Zafer Aktaş görevlerinden alındı.
İLGİNÇ TESADÜF
İşin ilginç tarafı ise görevlerinden alınan Ak, Dalman ve Aktaş'ın Fethullahın Talebeleri tahkikatını sürdüren üç isim olmalarıydı. Cevdet Saral, bu durumu Mayıs ayında Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazdığı yazıda dile getirdi. Kastı aşan dinlemelerin olduğunu savunan Saral, personeli için şu savunmayı yaptı:
"Kastı aşan nitelikteki bu tip çalışmalar uzun yıllardır istihbarat birimlerinde sıkça yaşanan hadiselerdendir. Elde olmayan nedenlerden dolayı operasyonel konularla ilgili çalışmalar akabinde ilgisiz bir çok makam ve kuruluşun telefon numaralarına ulaşmak mümkündür ve Ankara bu illerden sadece bir tanesidir.
İstihbarat hizmetlerinde performans ve İstihbarat çalışma konseptince teknikten kaynaklanan bilgi dağılımının maksatlı olarak aleyhte kullanıldığı, görevlerini başarıyla yürüten personelimin ilgi yazıya (F.Gülen tahkikatına) esas teşkil eden çalışmalarından dolayı hedef gösterilerek, makamlarını kasıtlı olarak yanlış bilgilendirme yapılması sonucu hizmet dışı bir amaç uğruna yürütülen çalışmanın sabote edilmesi gerçeği ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum."
SORUŞTURANLAR GİTTİ SORUŞTURULANLAR ATANDI
Tahkikatı sürdürenler görevlerinden alındı. Aynı dönemde ise farklı bir atama yapıldı. Hem 1992 yılında Fethullahın talebeleri soruşturmasında adı geçen hem de İstihbaratın 1999 yılındaki soruşturmada da adını fişlediği bir isim İstihbarat Daire Başkanlığı Özel Kalem Amiri görevine getirildi.
Saral, aynı yazısında bu atama için de "Atama tahkikatın nasıl bir dirençle karşı karşıya bulunduğunu göstermektedir" ifadesini kullandı.
VİRÜSLER GÜLEN İŞİ Mİ?
Gülen tahkikatını yürüten üç personel bu şekilde görevlerinden uzaklaştırıldı. Dinlemeler ise son bulmadı. Saral'a göre Telekulak skandalının arkasında da F. Gülen grubu vardı. Saral, bu yöndeki şüphelerini Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazdı:
"... Yazınızdan sonra Fethullah Gülen grubu hakkında çalışma başlatılması ile ilgili İstihbarat Daire Başkanlığına yazı yazılmıştır. Bu yazıyı takip eden günlerden sonra Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü bilgisayarlarında garip müdahalelerle karşılaşılmış, yazıdan sonar müdahaleler veri tabanına ulaşma hatta silmeler şeklinde olmuştu. Daha sonra da tahkikatı sürdüren personelin görevden alınması gündeme gelmiştir. Yazı ekinde belirtilen listelerin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere İstihbarat Daire Başkanlığı bilgi işlem ve hassas birimlerinde görevli bazı personelin hedef olduğu anlaşılmıştır."
İZAHINI YAPIN
Saral'ın dönemin Emniyet Genel Müdürü Bilican'a yazdığı yazı şöyle devam etti:
"Hal böyle iken Fethullah Gülen ve Işık tarikatı mensuplarına yönelik bir tedbir alınması gerekirken bu konuda çalışmayı yürüten sorumluları görevden almanın izahını yapabileceğinde zorlanacağınız kanaatindeyim."
NASIL SUÇLADILAR?
Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki Fethullahçı listeleri bazı isimleri de birbirine düşürdü. Listede, şimdi Ergenekon davasından tutuklu olan Hanefi Avcı ve Adil Serdar Saçan'ın da isimleri "Fethullahın talebeleri" diye geçti. Bu isimlerin yolları sonra farklı şekilde yeniden çakıştı...
İfadelerden anlaşıldı ki aslında Avcı'ıyı suçlayan isim dönemin İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'du. Sabri Uzun, polis müfettişlerine "Hanefi Avcı'nın çocuğunun Samanyolu Kolej'de okudu. Bu kolej aynı cemaatin yönetiminde olan bir kurum" diye ifade vermişti. Uzun, 10 yıl sonra Hanefi Avcı'yı bu kez Ergenekon'dan alınacağı iddiaları üzerine destekledi. Avcı, cezaevine girmeden önce "Haliç'teki Simonlar" kitabını bizzat götürüp, kendi adına imzalattı...
Avcı, o zamanlar kendi gibi Fethullahçı diye fişlenen Adil Serdar Saçan ile şimdi Ergenekon örgütünden tutuklu ve aynı cezaevinde.
BİR BAŞKA İHBAR
Ankara Emniyeti'ndeki Fethullahçı takibi böylece sona erdi. 1999'da bu kez küçük çaplı bir soruşturma başlatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü yazdığı yazıda, Personel Daire Başkanlığında görevli Başkomiser Veli Yıldız, Daire Başkanı Recep Gültekin, Eğitim daire Başkan Yardımcısı Fettah Ünsal ve Polis memuru Hayrullah Taşbaş, Polis memuru Murat Kardüz ile ilgili bilgi notu gönderdi. Bu isimler hakkında Fethullah Gülen grubuna dahil oldukları gerekçesiyle idari soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma da sonuçlanmadan kapandı.
ŞİMDİ NEREDELER?
Emniyet'in Fethullahla imtihanı böyle geçti. 1987'den son soruşturmanın yapılacağı 1999'a kadar geçen sürede fişlemeler, bilgisayar virüsleri, sızdırılan gazete haberleri, karşılıklı suçlamalar, atamalar, gizli yazılar birbirini izledi. Peki Emniyet içinde yıllarca soruşturmalara konu olan bu isimler şimdi ne yapıyorlar. İşte o isimlerden bazıları:
Murat GÜLLER: Fethullahın Talebeleri örgütünden yargılandı. Şimdi Aksaray Polis Merkezi'nde amir.
Ahmet Cemil BEZCİ: 1999 soruşturmasında ismi geçti. 2000 yılında Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürü Yardımcılığına getirildi. Aynı yıl, faşistlerin bıçaklı saldırmasının ardından gözaltına alınması emrini verdiği 30 DTCF öğrencisine işkence edilmesine neden olmakla kalmadı, öğrenciler hakkında suç duyurusunda bulundu. 30 Öğrenci 4 yıl hapis cezası istemiyle Ankara 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Adli Tıp Raporlarına rağmen, Bezci hakkında işlem yapılmadı. Bezci, şimdi Ankara Hırsızlık Büro amiri.
Mehmet PACCİ: 1999 listesinin 46. sırasındaydı. Şimdi Polis Akademisi'nde öğretim üyesi ve 3. sınıf emniyet müdürü.
Yunus AYHAN: Maltepe Emniyet Müdürlüğü, Ümraniye Emniyet Müdürlüğü yaptı. Celalettin Cerrah tarafından 2008 yılında Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne getirildi.
Sait YAYLA: 4. sınıf emniyet amiri oldu, Terörle Mücadele Şubesinde görevli.
Erdal ÖZBEK: Yozgat Emniyet Müdürlüğü Toplum destekli Polislik Büro amiri.
Ayhan FALAKALI: Van Emniyet Müdürü oldu.
Harun YILDIZ: Malatya Emniyet Müdürlüğü'nde.
Recep GÜVEN: Siirt Emniyet Müdürü oldu.
Recep GÜLTEKİN: İkinci soruşturmada adı geçti, şimdi Emniyet Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı oldu.
Fettah ÜNSAL: İkinci soruşturmada adı geçti, şimdi Emniyet Genel Müdürlüğü'nde Terörle Mücadele Daire Başkanı.
AHMET ŞIK: Adı daha önce hiçbir soruşturmada geçmedi, şimdi cezaevinde.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder