16 Ocak 2013 Çarşamba

TSK Dökülüyor: 8 Bin Paralı Uzman Erbaş İstifa Etti!



HPG gerillaları karşısında başarısız kalan Türk ordusundaki istifalar dikkat çekti. Emekli Uzman Erbaşlar Derneği (EMUZDER) Başkanı Esef Merdoğlu, son bir yıl içinde 8 bin uzman erbaşın istifa ettiğini belirterek, 2010 yılında 67 bin olan uzman erbaş sayısının 35 binin altına düştüğünü belirtti. Merdoğlu, ‘terörle mücadele birlikleri’nde uzman erbaş kalmadığı için yükümlü erlerin timlere alınmaya başlandığını kaydetti.

Merdoğlu, "Terörle mücadele eden timlerden örneğin; Bolu Komando Tugayı'nda 750 uzman erbaş vardı, 400'u istifa etti. Kayseri Komando Tugayı'nda 800 olan uzman erbaş, istifalar nedeniyle 400'e düştü. Siirt'te 700'den 300'e, Tunceli'de 850 uzmandan 450'si istifa etti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2012 Kasım ayı itibariyle açıkladığı uzman erbaş personel sayısı 46 bindi. Özlük haklarındaki sıkıntının gerçekleşmemesi nedeniyle toplamda 8 binin üzerinde uzman erbaş sözleşmeyi yenilemedi. 5 bin 700 uzman erbaş yaş haddinden ayrıldı. Yeterli uzmanı kalmayan TSK, terörle mücadele eden timlere, er olarak vatani görevini yapanları gönderiyor" dedi.

"Milli savunma Bakanlığı, oluşturmayı düşündüğü profesyonel orduyu maalesef her gün eritiyor" diyen Merdoğlu, "Sözleşmeli personelle profesyonel ordunun oluşturulamayacağını söylemiştik, haklı çıktık. Yetkililer, uzmanların özlük haklarının düzeltileceğini söyleyip beklentiyi yükseltiyor ama hiçbir zaman bu sözlerini yerine getirmiyor. Bu nedenle de profesyonel ordu eriyip gidiyor" şeklinde konuştu.

ÖZEL ORDUNUN PARALI ASKERLERİNE GİZLİ SÖZLEŞME İMZALATILIYOR

AKP tarafından TBMM'ye sunulan yasa teklifi ile 10 Mart 20011 tarihinde kabul edilip resmi gazetenin 22 Mart 2011 günlü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle orduya paralı asker alımı başlamıştı.

Yasada belirtilen şartları yerine getirenler Ankara Cebeci'de bulunan Kara Kuvvetleri Personel Temin Merkezi Komutanlığı'nda ön sağlık raporu, fiziki kabiliyet testi sınavı ile sözlü mülakata alınıyorlar. Sözlü mülakatta adaylar psikolojik teste tabi tutularak ölüm konusunda ne düşündükleri, birini öldürüp öldüremeyecekleri, 'şehit' haberlerini TV'lerden izlediklerinde ne hissettikleri gibi sorular soruluyor.

Burada başvuruları kabul edilenlere imzalatılan ön sözleşmede paralı askerlerin "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu"nda gösterilen ücret ve mali haklar dışında herhangi bir ücret talep edemeyecekleri, göreve başladıktan sonra istihdam edilenlerin sözleşmeli erbaş-sözleşmeli er adaylarında aranılan niteliklerden bir veya birkaçına uymadıkları halinde sözleşmelerinin feshedilecekleri, paralı askerlerin görevi esnasında edindiği gizli bilgileri görevlerinden ayrılsalar dahi TSK yetkili makamlarının izni olmadan açıklayamayacakları imza altına alınıyor.

Ankara'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda yapılan sınav ve mülakatların sonrasında ön başvuruları kabul edilen adaylara sözleşme imzalatıldıktan sonra aday başvuruları kayıt altına alınıyor. Ön sözleşmeyi imzalayan adaylar daha sonra 45 veya en geç 60 gün sonrasında gelen adli sicil ve güvenlik soruşturması raporlarının 'temiz' olması halinde tekrar Ankara'ya çağrılarak burada onlara asıl sözleşme imzalatılıyor.

Asıl sözleşmede, "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu"ndan faydalanmak isteyenlerin yaşanabilecek ölüm ve yaralanma olaylarında tazminat talep etmeyecekleri, ölümleri halinde sadece ailelerine haber verileceği imza altına alınıyor. Göreve başlayan paralı askerler Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (coffee) bendi kapsamında sigortalı sayılıyorlar ve aldıkları ücret 16 yaş üzeri çalışanların aldığı asgari ücretle eş değer. Paralı askerlere verilen operasyon ve görev ücretleri ile birlikte ellerine geçen aylık net para 1500 ile 1750 arasında.

ASIL SÖZLEŞMEYİ BİZE VERMİYORLAR

Diyarbakır'da askerliğini yaparken terhisine bir hafta kala rapor alan ve rapor bitiminde 7.Kolordu Komutanlığı'na paralı askerlik için başvuran ve ismini açıklanmasını istemeyen bir asker, herhangi bir mesleği olmadığı için bu işi kabul ettiğini söyledi. Paralı askerliğe 2. dönem başvurusunda bulunduğunu ve Ankara'da sınava tabi tutulduklarını belirten asker, koşu, kültür-fizik, şınav çekme gibi fiziki testlere tabi tutulduktan sonra adayların mülakata alındığını ve hiçbir şekilde yazılı sınav olmadığını söyledi.

Ankara Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda yapılan mülakatta aralarında Binbaşı ve Astsubay ile sivillerin bulunduğunu belirten asker, "Soru-cevap şeklinde mülakat yapıyorlar. Heyet oluşuyor. İçlerinde yaşlı siviller var, subaylar var. Benim girdiğim mülakatta, 'yeri gelince adam öldürür müsün', 'şehit haberlerini televizyonlarda izleyince ne hissediyorsun', 'komutanın birini öldür derse öldürür müsün', 'ölüm konusunda ne düşünüyorsun', 'karşı cinse ilgin ne kadar', 'neden sözleşmeli er olmak istiyorsun' şeklinde sorular sordular. Mülakat bittikten sonra 'seni bilgilendireceğiz' dedikten sonra döndüm. Bir aydan fazla bir süre sonra da güvenlik soruşturmamın tamamlandığı belirtilerek Ankara'ya tekrar çağrıldım. Burada ön sözleşme dışında ikinci bir sözleşme imzalatılıyor. İkinci sözleşmeden sonra ise iki aydan fazla bir süre verilen eğitimin sonrasında işe alındım" dedi.

ANF'ye konuşan asker, imzalatılan belgenin tek nüsha olduğunu ve çok sayıda resmi yazının yanısıra, ölüm ve yaralanma halinde tazminat kabul etmeyecekleri, ölüm halinde sadece ailelerine, aileleri yoksa haber verebilecekleri en fazla 3 kişinin isminin verilebileceğinin yazıldığını söyledi.


ANF

Hiç yorum yok: