16 Ocak 2013 Çarşamba

KON-KURD: Saldırılar AKP’nin Politikasıyla Bağlantılı

BRÜKSEL - Avrupa’da Kürtleri hedef alan saldırılar yaygınlaşırken, Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (KON-KURD), olayların Türkiye Hükümetiyle bağlantısına dikkat çekti. Aynı zamanda başta Avrupa devletleri olmak üzere uluslararası güçlerin Kürt kurum ve siyasetçilerini hedefleyen yasaklama, engelleme, kapatma ve tutuklama uygulamalarının son saldırılara cesaret ve zemin oluşturduğuna vurgu yapan KON-KURD, saldırıları boşa çıkarmak için de Kürtler, Kürdistanlılar ve Avrupalı dostlarına, duyarlılık ve demokratik direniş çağrısında bulundu.

9 Ocak günü Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledildiği vahşi saldırının yankısı sürerken, Kürtleri ve kurumlarını hedefleyen saldırılar da yaygınlaşıyor. Son günlerde Kürt derneklerini hedefleyen saldırılara bir yenisi eklendi. Belçika'nın Genk şehrinde bulunan Kürt Kültür Derneği’ne bu sabaha karşı molotofkokteylli bir saldırı düzenlenerek, dernek binası yakıldı. Bundan önce de 11 Ocak gecesi Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Kürt Enformasyon bürosunun camları kırılmış, 12 Ocak gecesi Fransa’nın Avignon kentindeki Kürt Kültür Merkezi kundaklandı, 25 Aralık günü de Fransa’nın Mulhouse kentindeki Kürt Derneği benzin dökülerek yakılmak istendi.

GERİLLA VE AVRUPA’YA EŞZAMANLI OPERASYONLAR

Saldırılara ilişkin yazılı bir açıklama yapan Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (KON-KURD), şimdiye kadar failleri tespit edilip yakalanmayan bu olayların sistematik olarak tek merkezden kararlaştırılıp uygulandığına değinerek, Türkiye’de AKP hükümetiyle bağlantısına işaret etti. Avrupa’daki saldırıların, aynı zaman sürecinde gerçekleşen Lice’de 10, Çukurca’da 14, Nusaybin’de 1 ve Medya Savunma Alanları’nda 7 olmak üzere toplam 32 Kürt gerillasının yaşamını yitirdiği Türk ordusunun hava ve kara saldırılarına paralel geliştiğine dikkat çekilen açıklamada, bunun bilinçli ve politik bir kararın sonuçları olduğuna ilişkin AKP hükümeti yetkililerinin, basın ve kamuoyuna yansıyan demeçleri hatırlatıldı.

3 OCAK’TAKİ BÜYÜKELÇİLER TOPLANTISI

Başta Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Kürt ulusal ve toplumsal özgürlük mücadelesini yürütenlere yönelik, geçtiğimiz günlerde yaptığı “nerede olurlarsa olsunlar, inlerinde rahat edemeyecekler” tehdidinin altını çizen KON-KURD, 3 Ocak 2013 tarihinde Ankara’da, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, dışişleri bakanıyla birlikte hükümetin diğer yetkili bakanlarının da katıldığı, Avrupa başta olmak üzere dışarıda temsil eden Türk büyükelçilere yönelik, Avrupa ve diğer ülkelerde Kürt kurumları ve siyasetçilerine karşı yapılması gerekenlere ilişkin yaptığı toplantıya dikkat çekti. MİT Müsteşarı’nın, büyükelçilere dönük, spor karşılaşmalarında ‘oyalama, zaman kazanma’ anlamında kullanılan “artık bana daha fazla top çevirtmeyin” mesajına işaret eden KON-KURD, aynı toplantıda, Kürt düşmanlığını her fırsatta kusan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in, Avrupa’daki Kürt organizasyon ve kurumlarını tek tek isimlendirerek hedef gösterdiğini kaydetti. Açıklamada, Bakan Şahin’in basına da yansıyan büyükelçilere yönelik, şu sözleri aktarıldı: “Avrupa’daki tüm faaliyetler, Avrupa Kürt Demokratik Toplum Koordinasyonu (CDK) üzerinden yönlendiriliyor. Belçika merkezli Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (KON-KURD) çatısı altındaki legal görünümlü dernekler üzerinden, örgütsel faaliyetler koordine edilerek destekleniyor. Avrupa’da KON-KURD bünyesinde 11 federasyon ve 700’e yakın dernek faaliyet gösteriyor. Yine Belçika merkezli Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) aracılığıyla ülkemiz aleyhine lobi faaliyetleri yapılırken, Almanya merkezli sözde Kürt Kızılayı (Heyva Sor a Kürdistan) üzerinden de, her türlü illegal faaliyet finanse edilebiliyor.”

AVRUPA DEVLETLERİ CESARET VE ZEMİN VERİYOR

Tüm bunların, ülke içinde ve dışında son dönemde Kürtleri hedef alan saldırıların AKP hükümetinin bilgisi ve kararı dahilinde merkezi ve sistematik olarak geliştirildiği kanaatini güçlendirdiğini bildiren KON-KURD, yanı sıra Avrupa devletleri başta olmak üzere uluslar arası güçlerin bunlara cesaret ve zemin veren politikalarına değindi. Kürt kurum, siyasetçi ve yurtseverlerinin sürekli olarak yasaklama, engelleme, baskı altında tutma, tutuklama ve kapatma uygulamalarına maruz tutulduğunu hatırlatan KON-KURD, en son Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçinin gündüz ortası vahşi bir şekilde katledildiği olay başta olmak üzere, Kürtleri hedef alan saldırıların faillerinin tespiti ve yakalanmasına ilişkin hiçbir gelişme sağlanmamasının, bu saldırıların yaygınlaşmasına neden olduğunu vurguladı. Avrupa devletlerini sözkonusu politika ve uygulamalara bir an önce son vermeye çağıran KON-KURD, ilgili ve yetkili tüm kurum ve kuruluşlardan da, saldırıların faillerinin derhal bulunmasını, Avrupa’daki Kürt kurumları, siyasetçileri, ev ve işyerlerinin güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirleri almasını istedi.

KÜRTLER VE DOSTLARINA SAHİPLENME ÇAĞRISI

Saldırılara karşı, Avrupa’daki Kürt halkı başta olmak üzere Kürdistan, Türkiye ve Avrupalı demokrat, ilerici dost tüm kesimlere de duyarlılık ve direniş çağrısını yapan KON-KURD, saldırıların boşa çıkarılmasının, ulusal ve demokratik değerlere en üst düzeyde sahiplenme ile özgürlük ve demokrasi mücadelesini yükseltmekten geçtiği mesajını verdi. 


ANF

Hiç yorum yok: