14 Ekim 2012 Pazar

BDP Kongresi'nden İzlenimler




3 yılı aşkın bir süredir "KCK" adı altında yapılan siyasi operasyonların hedefinde olan BDP'nin bugün Ankara'da toplanan olağanüstü kongresinde öne çıkan mesaj: Ulusal Birlik.

3 yılı aşkın bir süredir "KCK" adı altında yapılan siyasi operasyonların hedefinde olan BDP'nin bugün Ankara'da toplanan olağanüstü kongresine, halkın katılımı yoğun oldu. Kongreye, Kürdistan'ın diğer parçalarından temsilcilerin katılımı da yüksekti.

Diğer parçalardan gelen temsilcilerin ortak mesajı, Kürt ulusal birliğinin sağlanması oldu. Temsilciler ayrıca Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanmasının çözüm için şart olduğunu da belirtti. BDP eş başkanlarından Demirtaş da, AKP'nin Kürt milletvekillerine seslendi, "Ya sesinizi çıkartın, ya da zulüm kalesini terk edin" dedi.

Kongreye yoğun ilgi nedeniyle, salona girişte izdiham yaşandı, dışarıda kalan yüzlerce kişi, salon önüne konulan dev ekrandan kongreyi izledi. Salonda coşku hiç eksik olmadı.

MİLLETVEKİLLERİNE, BAŞKANLARA YOĞUN İLGİ

BDP ve DTK eş başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanları, salondakilerin yoğun alkış ve ilgisi altında salona giriş yaptı. Salondan "Biji serok Apo" sloganları yükseldi.

Kongreye Abdullah Öcalan'ın kardeşi Kesire ve Fatma Öcalan, Murat Karayılan'ın kardeşi Mehmet Karayılan, Mazlum Doğan'ın ablası Asiye Doğan da katıldı. Kongreye, 30 ülkeden elçilik, büyükelçilik düzeyinde katılım oldu.

Roboski katliamında yakınlarını kaybeden aileler, siyah yas elbiseleriyle salonda yerini aldı, Roboski'ye adalet istedi.

Sol-sosyalist siyasi partilerin yanı sıra CHP adına Gülseren Onanç ve Saadet Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Yiğital da kongrede hazır bulundu.

REHİNELER MESAJLA KATILDI

Tutuklu BDP Eş genel başkan yardımcısı Fatma Kurtulan, "siyasi operasyonlarda rehin alınan tüm tutsaklar" adına kongreye mesaj gönderdi. Tutuklu milletvekilleri de gönderdikleri mesajla kongreyi selamladı.

MESUT BARZANİ KATILMADI

Divan başkanı Hamit Geylani, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin yoğun programı nedeniyle kongreye katılamadığını açıkladı, "Aramızda olsaydı, halk olarak, parti olarak, çok sevinecektik. Kongre olarak selamlarımızı gönderiyoruz" dedi.

ROJAVA DEVRİMİ SELAMLANDI

Batı Kürdistan'daki özerklik ilanı, "Rojava devrimini selamlıyoruz" sözleriyle kutlandı. Salonda, "Şemzinan'ın sıcaklığıyla kongreyi selamlıyoruz" pankartı da asıldı. Cezaevlerinde 12 Eylül'den bu yana sürdürülen açlık grevi, "Zindanlarda çözüm için yükselen açlık grevi direnişini selamlıyor ve destekliyoruz" pankartıyla selamlandı. BDP eş başkanları da konuşmalarına başlarken, cezaevlerinde sürdürülen direnişe dikkat çekti, tüm kamuoyu tarafından desteklenmesini istedi.

Salona, Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının yer aldığı, "Öcalan'a özgürlük" yazılı büyük bir pankart da asıldı.

Kongrede "demokratik özerlik ve siyasi statü" talepleri dile getirildi. Demokratik özerkliğin, Türkiye'nin demokratikleştirilmesinin de teminatı olduğu belirtildi.

'BÜTÜN SALON ÖCALAN'A SAHİP ÇIKIYOR'


Salonda gençlerin, yüzlerini puşi ile kapatıp, Abdullah Öcalan'ın fotoğrafıyla kürsüye çıkması üzerine, kürsüden, "Yüzümüzü puşi ile kapatıp, böyle şeyler yapmaya gerek yok. Salonda posteri asılı, bütün salon sahip çıkıyor salona" anonsu yapıldı.

Salonda sık sık "PKK halktır, halk burada", "Dişe diş kana kan, seninleyiz Öcalan", "Be Serok jiyan nabe", "Biji serok Apo" sloganları atıldı.

Saygı duruşu sırasında "Çarxa şoreşe" marşı söylendi.

Sinevizyonda yer alan Roboski Katliamı'na ilişkin yer alan görüntüler, katılımcılar tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı.

Bu yılki kongreye ulusal ve uluslararası basının ilgisi de yoğun oldu.


ANF

Hiç yorum yok: