6 Ocak 2012 Cuma

Demirtaş: AKP Hükümeti Kendi Derin Yapılanmasını Oluşturuyor

Ankara - BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eski Genelkurmay başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasının sıradan bir olay olmadığını belirterek, "Makamı ne olursa olsun suç işleyenlerden adil bir yargılama ile hesap sorulması da elbette ki gereklidir. Fakat bütün bunlar iktidarın siyasi amaçları ve çıkarları içinde kullanılamaz. İktidar derin yapılardan hesap sorarken kendi derin yapısını oluşturuyor" dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklanmasını değerlendiren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Eski bir Genelkurmay başkanının ilk defa tutuklanıyor olması sıradan bir gelişme değil. Makamı ne olursa olsun suç işleyenlerden adil bir yargılama ile hesap sorulması da elbette ki gereklidir. Fakat bütün bunlar iktidarın siyasi amaçları ve çıkarları içinde kullanılamaz" dedi.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER NEDEN KÖY YAKMALARI SORUŞTURMUYOR?


Demirtaş, Orgeneral İlker Başbuğ'un özellikle bölgede görev yaptığı yıllarda köy yakmalar ve faili meçhul cinayetlerin yaygın olduğunu, dolayısıyla o dönemde o suçlarla ilgili sorumluluğunun da soruşturulması gerektiğini düşündüklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Fakat, Savcıların elinde yıllardan beri İlker Başbuğ ile ilgili bu bilgiler olmasına rağmen konunun bekletildiğini, Uludere katliamından 1 hafta sonra hayata geçirilmesi de dikkate değerdir. Hükümet, bütün bu süreçleri kendisi yönetiyor. Biz bütün derin yapılardan hesap sorulmasını destekleriz ama, hükümet bir taşla bir kaç kuş vurmaya çalışıyor. Derin bir yapılardan hesap sorarken kendi derin yapısını oluşturuyor. Ayrıca iddianameye hazırlayan savcılara özellikle bölgede köyü yakılan ve faili meçhul cinayetlerin kurban gidenlerin gidip başvuru yapması gerekir, davaya müdahil olmaları ve savcının bunları da soruşturmaya dahil etmesi gerekir. Özellikle Diyarbakır'ın Kulp ilçesi Alaca köyünden kaybedilen ve sonra kemikleri bulunun köylülerin bu davaya müdahil olması gerekir. Savcıda soruşturmayı genişletmelidir."

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDEKİ BÜTÜN FAALİYETLERİ SORGULANMALI


Demirtaş, "Gerçekten diyelim ki bir terör örgütü kurup yönetmişse bunun bir örgütünün de olması lazımdır. Örgütü açığa çıkartılması gerekir. Bir de hem Genelkurmay başkanlığı, hem terör örgütü yöneticiliği yapmışsa Genelkurmay başkanlığı döneminde yaptığı bütün faaliyetlerin sorgulanması gerekir ve meşruiyetinin tartışılması gerekir" diye konuştu.

Hiç yorum yok: