23 Aralık 2011 Cuma

Baba Sarkozy Erdoğan'ı Yalanladı: Cezayir’e Hiç Gitmedim

Pal Sarkozy
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin babası Pal Sarkozy, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın suçlamalarına yanıt verdi. Pal Sarkozy, “Asla Cezayir’de olmadım, Marsilya’nın ötesine geçmedim” dedi.

Fransız parlamentosunda 22 Aralık günü Ermeni Soykırımı’nı inkarı suç sayan yasa tasarısı ardından Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sarkozy’ye yönelttiği Cezayir suçlamalarına baba Sarkozy’den yanıt geldi.

BFMTV’ye konuşan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin babası Pal Sarkozy, “Asla Cezayir’de olmadım, Marsilya’nın ötesine geçmedim” dedi.

EDOĞAN’IN İDDİALARI GÜLÜNÇ

Bunu öğrenmen için kendisinin yazdığı “Tant de vie” (Bunca Yaşam) kitabını satın almanın yeterli olacağını ifade eden Pal Sarkozy, “İçerisinde tüm belgeler var” diyerek Erdoğan’ın söylediklerinin “tamamen gülünç” olduğunu belirtti.

Erdoğan şöyle demişti: “Cezayir’de 1945 yılından itibaren tahminen nüfusun yüzde 15’i orada Fransızların katliamına uğramıştı. Bu bir soykırımdı. Cezayirliler fırınlarda topluca yakıldı. Eğer FransaCumhurbaşkanı Sayın Sarkozy bu soykrımı bilmiyorsa, gitsin babası Sarkozy’ye sorsun. Babası, 1940’larda Cezayir’deki Fransız lejyonunda askerlik yaptı. Eminim ki oğluna katliam hakkında söyleyecek çok sözü vardır.”

Resmi olarak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Cezayir’de 1500 kişi öldü. Yine resmi olarak 8 Mayıs 1995’de Setif’te 103 kişi öldü. Ancak tarihçi Benjamin Stora, 20 bin ila 30 bin kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor. Cezayir Halk Partisi ise bu savaşta 45 bin kişinin öldüğü tahminin de bulunuyor. O dönemde bir Fransız vilayeti olan Cezayir’in nüfusu 7 milyondu.

Eski Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Havel’in cenaze törenine katılmak üzere Prag’da bulunan Cumhurbaşkanı Sarkozy, Erdoğan’a verdiği yanıtta, “Türk dostlarımızın görüşlerine saygı duyuyorum, büyük bir ülke, büyük bir uygarlıktır, bizimkilere (görüşlerimize) saygılı olmalılar” dedi.

Sarkozy, “Fransa kimseye ders vermiyor, ama kimseden de ders istemiyor” diye konuştu. Fransa’nın egemen bir şekilde kendi politikasını belirlediğini vurgulayan Sarkozy, her koşulda soğukkanlılık ve sükunetin korunması gerektiğini ifade etti. Sarkozy, "Fransa izin istemez, Fransa'nın kendi görüşleri, insan hakları, hafızaya saygısı vardır" diye ekledi.

Hiç yorum yok: