23 Temmuz 2011 Cumartesi

Kandil’den Sonra Xakurkê ve Xinerê'de Savaş Hazırlığı


Kandil’de sınırı geçme girişimi HRK gerillaları tarafından durdurulan İran rejimi, Xakurke ve Xınere’ye güç yığıyor. Operasyon hazırlığında bulunduğu belirtilen İran ordusu sınır hattındaki onlarca tepeye ağır silah yerleştirdi, HPG gerillaları mevzilenmeye başladı.

16 Temmuz günü Kandil’de başlattığı operasyonda PJAK’ın askeri kolu olan HRK gerillalarından ağır darbe yiyen İran ordusunun HPG gerillalarının denetimindeki Medya Savunma Alanları’na yönelik operasyon hazırlığında bulunduğu bildirildi.

Xakurke, Xınere ve Kelaşin alanlarının İran ile sınır bölgelerinde yoğun askeri hareketlilik devam ederken bu alanlara yönelik topçu atışları durmuyor. İran, Türkiye ve Irak sınırlarının birleştiği ve halk arasında Şeytan Üçgeni olarak tabir edilen Dalamper’den Kandil zirvelerine dek tüm sınır hattına onbinlerce asker yığan İran ordusu bulunduğu tüm tepelere tank ve katuşa, obüs, havan rampaları yerleştiriyor.

HALK BÖLGEYİ TERK EDİYOR

Askeri yığınağını sürdüren İran ordusu bir yandan da propagandayla bölge halkı arasında korku yayıyor.

İran ordusunun Xınere, Xakurke ve Kelaşin yaylalarında bulunan Güney Kürdistanlı halkın alanı terk etmemeleri durumunda hedef olacakları söylentilerini yayması ardından alanda bulunan zomlar yavaş yavaş alanı terk ediyor. Araçlarla ağırlık teşkil eden eşyalarını gönderen köylülerin önümüzdeki günlerde zozanları tamamen terk etmesi bekleniyor.

“SINIRIMIZ SİDEKA”

Halk arasında korkuya neden olan diğer bir gelişme ise İran ordusunun esas sınırın Sideka olduğunu iddia etmesi. İran-Irak savaşı ardından oluşturulan sınırın Sideka kasabasına kadar olduğunu iddia eden İran ordusunun operasyon planında Berdenaze, Berdebızına, Lelikan ve Şekif dağlarını alarak, Sideka üzerinde ikinci bir sınır hattı oluşturmak olduğu kaydediliyor. Resmi sınırlara göre Irak toprakları olarak gösterilen ve Federe Kürt Bölgesi Yönetimi altında bulunan Sidekan alanı ve arazisi şu anda HPG güçleri tarafından korunuyor.

GERİLLALAR HAZIR

Kandil’de yaşanan çatışmalar ardından yaptığı bir açıklamayla İran ordusunun Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılarını durdurmaması durumunda sessiz kalmayacaklarını açıklayan HPG de harekete geçti. İran ordusunun Medya Savunma Alanları’na bağlı Xakurke, Xınere ve Kelaşin alanlarına yönelik gerçekleştirdiği yığınak karşısında HPG güçleri de mevzilenmeye başladı. Sınır hattındaki çok sayıdaki stratejik tepeye yerleşen İran ordusu karşısında HPG gerillaları da cephe tuttu. HPG güçlerinin olası bir İran operasyonuna karşı hazırlıklarının tamamladığı bildirildi.

KAMUOYU SESSİZ


Yaşanan bu sıcak gelişmelere ve Güney Kürdistan’ı işgal planı yapan İran ordusunun niyetini açıkça ilan etmesine rağmen hem Güney Kürdistan Federe Devleti yetkililerinin, hem de Irak devlet yetkililerinin sessizliği sürüyor. Çok sıcak çatışmalara tanık olması beklenen sınır hattındaki İran ordu hareketliliği karşısında süren sessizlik yöre halkı tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor.

Hiç yorum yok: