4 Mart 2011 Cuma

AKP’nin Kontrgerillası işbaşında!

Yeni_Özgür_PolitikaReferandumdan sonra AKP Hükümeti’nin hedefi haline gelen Colemêrg ve ilçelerinde devletin kontra faaliyetleri arttı. Gever’de bombalı saldırı girişiminde bulunan sivil polis suçüstü yakalandı. Saldırgan, devlet güçlerince halkın elinden zorla alındı.
Özellikle referandum sonuçlarından sonra Türk Hükümeti’nin hedefi haline gelen Hakkari ve ilçelerinden dün ilginç bir olay yaşandı. Bir süredir devletin kontra faaliyetlerini şiddetle süslemek istediği Gever’de (Yüksekova) bombalı saldırı girişiminde bulunan devlet elemanları suçüstü yakalandı. Polis olduğu anlaşılan saldırgan, devlet güçlerince zorla alındı. İlçede devlet terörü estirildi, halk ile devlet güçleri çatıştı. Bugün kente gitmesi beklenen BDP Eşbaşkanı Demirtaş, programında değişiklik yapmayacağını ve bu kirli tegahlara papuç bırakmayacaklarını söyledi.

Hakkari’nin Gever İlçesi’nde Emniyet Müdürlüğü’ne yaklaşık 400 metre uzaklıkta bulunan Zagros İş Merkezi’nin yanına dün sabah saatlerinde kimliği belirsiz bir kişi tarafından bomba konulmak istendi. Halk söz konusu kişiyi fark edince olaya müdahale etti. Bombacı halk tarafından linç edilmek istenirken, polis hemen olaya müdahale etmek istedi. Bunun üzerine halk tepki gösterip taşlarla karşılık verince polisler, havaya ateş açarak geri çekilmek zorunda kaldı. Halkla polis arasında çatışma sürerken, bir dükkandan saldırganın arkadaşı olduğu ileri sürülen kişi tarafından halka tabanca ile ateş edildi. Bunun üzerine halk ateşin açıldığı dükkandaki kişiye yönelince polis akrep aracı ile söz konusu kişiyi dükkandan aldı.

Biri çocuk 7 sivil yaralı
Bombacı ise aldığı darbeler sonucu ağır yaralandı. BDP’liler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin araya girmesi ile yaralanan kişi hastaneye götürülmek üzere olay yerinden uzaklaştırıldı. Ancak polis, bombacayı BDP’lilerden aldı. Bombacı ve arkadaşı polisin gözetimine alınırken, olaylar sırasında polisin barikatının bulunduğu alanda bisikleti ile geçmekte olan bir çocuğa, panzer çarptı. Panzerin çarpması sonucu ağır yaralanan çocuk hastanede tedavi alına alındı. Yaşanan olaylarda toplam 6 polis ile biri çocuk 7 sivil yaralandı.

Vali ve Kaymakam: Dövülen kişi polis
Olay üzerine Yüksekova Kaymakamı Üzeyir Aziz Özeren, il ve ilçe emniyet müdürleri olay yerinde incelemelerde bulundu. Kaymakam Özeren, yurttaşların bombacı sanarak dövdüğü kişinin polis olduğunu belirterek, kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir kişinin gözaltına alınmak istenmesi üzerine olayın yaşandığını ileri sürdü. Yüksekova’daki STÖ’ler ile BDP Kaymakam’dan randevu talep ederken, Hakkari Valisi Muammer Türker de Kaymakam ile aynı beyanı verdi. Türker yazılı açıklamasında şöyle dedi: “Yüksekova İlçemizde bugün saat 11.00 sıralarında, hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahsı yakalayıp ilçe emniyet müdürlüğüne götürmekte olan polis ekibi, şahsın kaçma teşebbüsü sonrasında çevredeki vatandaşlarca engellenmiş ve darp edilmişlerdir. Akabinde ilçe merkezinde polise yönelik taşlama eylemi yapılmıştır. Olaylarda görevli 3 ve sonrasında atılan taşlardan dolayı da 3 olmak üzere toplam 6 polis memuru yaralanmış olup, yaralılardan biri Van’a sevk edilmiştir. Bazı basın yayın organlarında ifade edildiği üzere bölgede herhangi bir bomba konması olayı yaşanmamıştır.”

Yakalanan polis Kırıkkaleli
Saldırı girişimindeyken yakalanan kişinin Kırıkkale nüfusuna kayıtlı polis Aziz İ. olduğu açıklandı. Aziz İ.’nin halk tarafından el konulan telefonunun ise emniyete ait olduğu ve “HKH” diye kayıtlı bir numaradan arandığı belirtildi. Yaralı polisin Yüksekova Devlet Hastanesi’nde yapılan tedavisinin ardından Van’a sevk edildiği bildirildi.

Giriş-çıkışlar kapatıldı
Olay sonrası ilçenin giriş ve çıkışları trafiğe kapatıldı. Çok sayıda zırhlı araç, özel harekat timi ve Hakkari’den takviye ekip sevk edildi. Gergin bekleyişin sürdüğü ilçede askeri helikopterin sürekli kent üzerinde tur atması dikkat çekti. İlçede esnaf, kepenk kapattı. Ancak polisler bazı esnafların işyerlerine saldırarak içerideki malzemeleri sokağa saçtı.

Zamanlama dikkat çekici
Olayın BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın “provokasyonlar” üzerine ilçeye yapacağı ziyaretten bir gün öncesine denk gelmesi dikkat çekti. BDP Eşbaşkanı Demirtaş, programında değişiklik yapmıyor ve bugün Gever’e gideceğini açıkladı. Roj TV’ye konuşan Demirtaş, “Her alanda bir sindirme politikası var. Hükümet ‘bana teslim olmazsanız, reva gördüğüm budur’ diyor. Bu tür gözdağı ve sindirme girişimleri daha büyük operasyonlarla tehdittir” dedi. Provokasyon ve takipçisi manipülasyonlara karşı uyanık olunması gerektiğini kaydeden Demirtaş, şunları söyledi: “Örgütlü duruş çok önemli. 87 yıllık imha-inkar politikalarının inceltilmiş ve ikiyüzlü halini püskürtmek zorundayız. Hükümet meselenin ciddiyetinin farkında değil. Umutsuz değiliz, örgütlü gücümüzü alanlara yansıtacağız. Başaramayacaklar.” BDP bugün Amed’de de “Yüksekova yalnız değil” sloganıyla kitlesel açıklama yapıyor.

Özel plan mı devrede?
Yüksekova’daki şüpheli olaylar özellikle 12 Eylül’de yapılan anayasa referandumunda halkın yüzde 100’üne yakının AKP paketini reddetmesi sonrasında yoğunlaştı. Referandumun ardından Başbakan Erdoğan kameraların karşısına çıkarak “Hakkari ve Şırnak’a ilişkin özel planlarımız var” demişti. Bu açıklama İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından da teyit edilmişti.

İlk bombacı kaçmıştı
Son olayların özellikle AKP’ye yakın medya tarafından yayınlanan kaynağı belirsiz provokatif haberlerin servis edilmesinin ardından gelmesi dikkat çekti. Hükümete yakın Zaman Gazetesi’nin “PKK’den kaos planı” başlığıyla verdiği provokatif haberin ardından Yüksekova’da ilk “provokasyon” denemesi başladı.

18 Şubat gecesi kendilerine, “MEZİT” adını veren bir grubun tehdit içerikli bildirileri araçlarla dağıtmasından iki gün sonra yani 21 Şubat sabahı Yüksekova şehir merkezine bomba bırakıldı. Olay esnafın fark etmesi ile önlenirken, bombacı bir esnafı bıçaklayarak kaçtı. Bu olayın yaşandığı kuyumcu da emniyete çok yakın bir mesafede bulunuyor.
DİHA/HAKKARİ

Hiç yorum yok: