26 Ocak 2011 Çarşamba

Nijerya'yı ele geçirmişler

Bir Shell yetkilisi diyor ki Nijerya hükümetinin her bakanlığında adamlarımız var ve devletin aldığı her kilit karar hakkında içeriden bilgiye sahibiz..

Wikileaks belgelerini her gün aksatmadan dünya basını ve kamuoyu ile paylaşan Guardian gazetesinin manşetinde bugün Shell’in Nijerya hükümetine olan hükmedişi vardı. Gün geçmiyorki yaşadığımız dünya üzerinde dönen bütün dolaplar bir bir ortaya çıkıyor. Telgraflar halinde.
Shell'in, büyük petrol rezervlerinin bulunduğu Nijerya'daki en üst düzey yetkilisi Ann Pickard, her bakanlıkta adamları olduğunu, siyasetçilerin her adımını bildiklerini söylüyor. Gizli belgelerde, Hollanda-İngiltere ortaklığındaki şirketin Amerikan hükümetiyle istihbarat paylaştığı da belirtiliyor. Shell militanlara  destek verdiği bilinen kimi siyasetçilerin adını Amerikalı diplomatlara bildiriyor, sonra da gidip militanların uçak savarı var mı yok mu diye Amerikalı’lara soruyorlar.
20 Ekim 2009'da Abuja'da gerçekleşen ve zaptı tutulan görüşmede, Ann Pickard, Nijerya Hükümeti'nin Nijer Deltası'nda açılacak petrol ihalesi için Çin'e gönderdiği mektuptan söz etti. Petrolden Sorumlu Bakan, mektubun varlığını reddetti. Ama Shell'e göre, Çin ve Rusya'yla yazışmalar yapılmıştı. Amerikan Büyükelçisi Robin Renee Sanders gerisini şöyle anlatıyor:

"Shell sorumlusu, 'Hükümet ilgili her bakanlıkta adamlarımız olduğunu unutuyor' dedi. O, bakanlıklarda olan her şeyi bildiklerini söyledi."
Nijerya dünyanın 8. Büyük petrol ihracatçısı ve hepimizin bildiği gibi halkı yoksulluk sınırının altında sefaletle boğuşuyor, Guardian gazetesi bunu %70 olarak bildiriyor. Social Action Nigeria adlı örgütün program sorumlusu 'Shell her yerde. Her bakanlıkta gözü kulağı var. Her yerde maaşa bağladıkları adamları var. Bu yüzden tüm engelleri aşıyorlar. Nijerya Hükümeti'nden daha güçlüler" diyor.
Ayrıca Shell bölgedeki en güçlü operatör ve çevreyi kirlettiği gibi geri dönüşümü imkansız çevresel zararlara neden oluyor.

Nigeria Social Action’dan Celestine Akbopari adlı yetkili “Shell ve Nijerya hükümeyi aynı paranın iki yüzüdür. Nijerya’nın her bir bakanlığında ve gözleri kulakları var. Maaş dağıtılan birimlerin hepsinde birer adamları var ve bu yüzden de canları ne isterse yapabiliyorlar. Nijerya hükümetinden daha güçlüler.” Diyor.

Bir başka isim Platform’dan Ben Amunwa ise “Shell Nijerya hükümeti ile hiçbir ilişkisi olmadığını iddia ediyor ancak Shell sistemin en derinine sızmış durumda ve kendi avantajı uğruna politik kaynakların hepsinden istifade ediyor.” Dedi.

Nijerya hükümeti ise tüm belgeleri yalanlayarak bunlar sadece tek bir kişinin görüşleri diyor.
Ann Pickard , Shell yetkilisi  Rus firması Gazprom’un Nijerya topraklarından iş kapmak için çalışmaları olduğunu söylüyor. Nijerya hükümetine bir buçuk milyon sterlin değerinde bir anlaşma yapıyorlar, bunun üzerine Shell hemen paydasını kaybetmek istemediği için Amerikan Büyükelçiliğine başvuruyor. Pickard ayrıca büyükelçilik yetkilileri ile konuşmayı pek sevmediğini çünkü Amerikan hükümetinin sızdırmaya müsait bir portre çizdiğini ekliyor sözlerine.
 

Hiç yorum yok: