20 Mart 2012 Salı

İHD: 'Hacı Zengin Polis Tarafından Öldürüldü'

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 18 Mart Pazar günü Zeytinburnu İlçesi Kazlıçeşme alanında yapılmak istenen Newroz kutlamalarına ilişkin gözlemlerini raporlaştırdı.
 
Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) talebi üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Zeytinburnu İlçesi Kazlıçeşme alanında yapılan Newroz kutlamalarına ilişkin gözlemlerini raporlaştırdı.

İHD'nin "Heyet Gözlem ve Tespit raporu" isimli raporu, dernek binasında düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı. Basın toplantısına İHD Şube Başkanı Avukat Abdülbaki Boğa, Şube Yönetim Kurulu Saymanı Meral Çaldır ve İHD Yönetim Kurulu üyesi Sevim Kalman katıldı.

Toplantıda konuşan Avukat Abdülbaki Boğa, ilk olarak heyetin nasıl oluştuğu hakkında bilgi vererek, HDK'nin İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile Newroz kutlamalarını yasaklaması üzerine 18 Mart günü gerçekleşecek olan hak ihlallerin tespit edilmesi için İHD'ye başvurduğunu ve bunun sonucunda bir heyet oluşturarak, Zeytinburnu'na gittiklerini, gün boyu tespitlere bulunduklarını anlattı. Heyetin ortaya çıkış nedenlerini de anlatan Boğa, hazırladıkları raporun ayrıntılarına dikkat çekti.

Ulaşım hakkı engellendi

Rapora göre; sabah saatlerinde tren ve gemi gibi toplu taşıma araçlarında seferlerin iptal edilmesi ile ulaşım hakkının engellendiğine dikkat çeken Boğa, "Halkın alanına gitmek için anlaştığı minibüs ve otobüslerin gitmemeleri yönünde tehdit edildiği ve hepsinin lastiklerinin patlatıldığı yönünde gerekçeler sunarak kitleleri taşımaktan alıkonulduğu gelen telefon ihbarlarından tespit edilmiştir" dedi.

Kitleye gaz sıkıldı

Alana gitmek isteyen irili ufaklı tüm gruplara tazyikli su ve gaz ile müdahale edildiğini ifade eden Boğa, polisin uyguladığı şiddet sonucu yaralı sayısının tespit edilemediğini çünkü yararlananların gözaltına alınırız tedirginliği içinde olduklarından hastanelere gitmediklerini söyledi. En ufak bir biber gazı ile karşılaşan bireyin bile hastaneye gitmesi gerektiğine vurgu yapan Boğa, gazın etkilerinin belli süre sonra ortaya çıktığına dikkat çekti. Zeytinburnu Stadyumu arkasında ve Olivium Cener Alışveriş merkezi karşısında bekleyen kitleye polis tarafından yapılan gazlı müdahalenin gösteri ve yürüyüş yasasına aykırı olduğunu belirten Boğa, heyet üyelerine de polisler tarafından bilinçli olarak gaz sıkıldığına dikkat çekti.

'Hepiniz Ermeni'siniz hepiniz piçsiniz' sloganı ile linç girişimi yapıldı

Boğa, Kazlıçeşme alanına gitmek isteyen kitleye polisin kışkırttığını iddia ettiği çok sayıda kişinin "Hepiniz Ermeni'siniz hepiniz piçsiniz" sloganı ile linç girişiminde bulunulduğu rapora geçildi. Çok sayıda Kürt gencinin bu provokasyonlar sonucu yaralandığı ve çeşitli hastanelere kaldırıldığı anımsatıldı.

Zengin polis tarafından öldürüldü

Raporun en dikkat çeken noktalarından biri de BDP Arnavutköy İlçe Başkanı Hacı Zengin'in ölümüne ilişkin oldu. Boğa, Zengin'in kafasından aldığı darbe sonucu yaşamını yitirdiğini ve Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldığını ifade ederek, kurumca hazırlanan rapor aile avukatı Ayşe Canikli tarafından talep edilmesine rağmen kendisine verilmediğini söyledi. Boğa, "Raporun verilmemesi gösteriyor ki polis tarafından öldürülmüştür. Çünkü şeffaflığın olduğu yerde kirliliğin merasına rastlanmaz. Ölüm gerekçesi açık ve nettir. Bunu tüm toplum biliyor avukatları suç duyurusunda bulunacak" diye konuştu.

Gözaltılar gün boyu bitmedi

Raporda, 120 kişinin TEM polislerince gözaltına alındığı ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından uzatıldığına dikkat çekilerek, gözaltına alınan 9 çocuğun savcılık tarafından serbest bırakıldığı ifade edildi. Rapora ilişkin değerlendirmelerini bitiren Boğa, İçişleri Bakanlığı'nı da eleştirdi. Her yıl Newroz'un kutlandığını ifade eden Boğa, İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgenin barış ortamını gerdiğini söyledi. Boğa, "Halkın bayramlarını kutlama istemlerine engel olan ve dizayn etmeye çalışan bir yaklaşım totaliter baskıcı tekçi bir yaklaşımdır" dedi.

'Basın siyasal hükümetin talepleri dışına çıkmıyor'

Boğa, Newroz gününe ilişkin yaygın basının da taraflı yayın yaptığını ifade ederek, "Ulusal ana akım yazılı ve görsel basını kutlama öncesi provokatif haberciliği ve sonrasında yaşanan ölüm, onlarca yaralı ve yüzlerce gözaltını görmemesi haber değeri vermemesi, basının tarafsız olmadığı, siyasal hükümetin taleplerin dışına çıkmadığını gösterdi. Basın hür değildir. Baskı ve sansür devam ediyor" dedi.

Kutlamalara engel olmayın çağrısı yapıldı

Kürt sorununda güvenlik konsepti ile yaklaşılmaması gerektiğine işaret eden Boğa, "Kürt sorununun çözümü bağlamında halkın barışçıl talep ve etkinliklerine karşı şiddet ve yasaklamalar, Kürt sorununa güvenlikçi yaklaşımların iflas ettiğini göstergesi olmuştur" diye konuştu.

Boğa, son olarak hükümeti gelecek yıl Newroz kutlamalarına ilişkin şimdiden uyararak, Newroz kutlamalarına engel olunmamasını talep etti

İstanbul Valisi'ne BDP'den belgeli yanıt

BDP İstanbul İl Örgütü ise, Zengin'in yöneticileri olduğuna dair belgeyi açıkladı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu dün yaptığı açıklamada, İstanbul'daki Newroz kutlamaları sırasında polisin gazlı müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Hacı Zengin'in BDP yöneticisi olmadığını savunmuştu.

BDP İstanbul İl Örgütü Hacı Zengin'in Arnavutköy İlçe yöneticileri olduğuna dair belgeyi DİHA'yla paylaştı. Belgede, Zengin'in 06 Şubat 2012 tarihinde yapılan ilçe yönetim seçimiyle göreve geldiği görülüyor.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Arnavutköy İlçe Teşkilatı'nın 06.02.201 2 tarihli seçim tutanağını Arnavutköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği aynı gün saat 13.00'da teslim ettiği belgede yer alıyor. Tutanağı imza ile teslim alan polis memuru ise M. Selami Erman olarak belgede geçiyor. Aynı belgenin İlçe Seçim Kurulu'na da teslim edildiği kaydedildi.

Vali Mutlu ne demişti?

Mutlu, dün İstanbul'da katıldığı bir etkinlikte şu iddiada bulunmuştu: "Hacı Zengin doğrudan doğruya bir parti yöneticiliği yok. Partide görev almış bir pozisyonu yok bildiğim kadarıyla, ama parti mensubu olduğu doğru."

DİHA

Hiç yorum yok: