7 Ocak 2012 Cumartesi

Cezayir'den Erdoğan'a: Cezayirlilerin Kanı Üzerinden Ticaret Yapma

Cezayir - Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya, Ermeni Soykırımı Tasarısı nedeniyle Fransa’yı Cezayir’de soykırım yapmakla suçlayan Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a sert tepki gösterdi: “Hiç kimsenin Cezayirlilerin kanı üzerinden ticaret yapma hakkı yoktur.”
Partisinin Ulusal Konseyi toplantısı ardından basın toplantısı düzenleyen Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya, “(Türk) dostlarımıza Cezayir’in sömürgeleştirilmesi üzerinden ticaret yapmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi.

Uyahya, “Hiç kimsenin Cezayirlilerin kanı üzerinden ticaret yapma hakkı yoktur” diye ekledi.

Ermeni Soykırımı’nı inkarı suç sayan tasarının Türkiye’nin diplomatik baskıları ve tehditlerine rağmen 22 Aralık’ta Fransız parlamentosundan geçmesi ardından Başbakan Erdoğan hakaret ve suçlamalarda bulunmuştu.

Erdoğan şöyle demişti: “Cezayir’de 1945 yılından itibaren tahminen nüfusun yüzde 15’i orada Fransızların katliamına uğramıştı. Bu bir soykırımdı. Cezayirliler fırınlarda topluca yakıldı. Eğer FransaCumhurbaşkanı Sayın Sarkozy bu soykırımı bilmiyorsa, gitsin babası Sarkozy’ye sorsun. Babası, 1940’larda Cezayir’deki Fransız lejyonunda askerlik yaptı. Eminim ki oğluna katliam hakkında söyleyecek çok sözü vardır."

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise 23 Aralık günü Erdoğan’ı saygıya davet etmişti: "Türk dostlarımızın görüşlerine saygı duyuyorum, büyük bir ülke, büyük bir uygarlıktır, bizimkilere (görüşlerimize) saygılı olmalılar."

Sarkozy, “Fransa kimseye ders vermiyor, ama kimseden de ders istemiyor” diye konuşmuştu.

Aynı gün Sarkozy’nin babası Pal Sarkozy de “Asla Cezayir’de olmadım, Marsilya’nın ötesine geçmedim” diyerek Erdoğan’ı yalanlamıştı.

Resmi olarak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Cezayir’de 1500 kişi öldü. Yine resmi olarak 8 Mayıs 1995’de Setif’te 103 kişi öldü. Ancak tarihçi Benjamin Stora, 20 bin ila 30 bin kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor. Cezayir Halk Partisi ise bu savaşta 45 bin kişinin öldüğü tahminin de bulunuyor. O dönemde bir Fransız vilayeti olan Cezayir’in nüfusu 7 milyondu.

Ermeni Soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısının Ocak ayı sonuna kadar Senato’ya gelmesi bekleniyor. İktidar partisi UMP milletvekili Valérie Boyer tarafından sunulan önerge, Fransa’nın resmi olarak 2001’de tanıdığı Ermeni Soykırımı’nı inkar edenlere bir yıl hapis ve 45 euro para cezası öngörüyor.
ANF NEWSA GENCY

Hiç yorum yok: