4 Eylül 2011 Pazar

Vayennoye Obozreniye: ''Kürtler Büyük Patlamaya Yol Açabilir''

Rusya’da yayın yapan savunma dergisi Vayennoye Obozreniye, İran İle Kürtler arasında yaşanan çatışmaların bölgede büyük savaşlara yol açabileceğini yazdı. “İran-Kürt çatışması hangi sonuçlara yol açar” başlıklı yazıda Ortadoğu'da yeni bir savaş döneminin başladığına dikkat çekildi.

Aleksandr Samsonov’un kaleme aldığı analizde Ortadoğu'da yeni bir savaş döneminin başladığına dikkat çekilerek, İran ile Kürtler arasında yaşan çatışmaları irdeledi.

‘’İran- Irak sınırlarında Devrim Muhafızları ile Kürtler arasında çatışmalar yaşanıyor. Eğer ABD ordusu Iraktan çekilirse bu iki tarafın çatışması daha da derinleşebilir’’ diyen Samsonov, çatışmaların aynı zamanda Irak Kürdistan’ı içinde yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geldiğini kaydetti.

Aleksandr Samsonov’un analizi şöyle: ‘’Tüm bunlar sürecin belirsizlikleridir. Bu Irak’ta bir halk savaşına dönüşmesine, Türk ordusunun yeniden bu bölgeye girişine veya İran-Irak savaşına yol açabilir. (Ki Irak son yıllarda ABD’den yeni askeri teknolojiler aldı bu belli bir hazırlığa işaret ediyor.)

Bazı gözlemciler bu gibi olayların uzakta cereyan ettiğini düşünebilir, ama yanılıyorlar Kürt problemi kendi içinde muazzam bir güç kaynağını taşıyor, ki bu İsrail probleminden daha az değil. Çünkü bu problem büyük bir bölgede (Türkiye, İran, Irak, Suriye) patlatmaya yol açabilecek düzeydedir . Zaten Irak Kürdistan’ın enerji rezervleri açısından dünyada 6. sırada yer aldığını unutmamalıyız.

Kürtler zapt edilemeyen insanlardır ve bu Ortadoğu’da büyük güçler (Persler ve Osmanlı imparatorluğu) için her zaman rahatsızlık kaynağı olmuştur. Pers çarlarından Arap halifelerine ve Osmanlı sultanlarına karşı kendi öz asaletlerini korumayı başarmışlardır. Birinci dünya savaşından sonra Britanya imparatorluğu ve Fransa yeni Ortadoğu haritasını çizerken kendilerine göre suni devletler kurdular. Fakat Kürtlere hiçbir şey verilmedi. Oysa nüfus olarak Kürtler Arap, Türk ve Perslerden daha az değiller… Kürtler bütün devletlerde ikinci sınıf sayılırlardı. Türkiye de ise halk olarak bile görülmüyorlar.”

Amerika’nın Kürt sorunu konusunda ikili oynadığını vurgulayan Rus uzman, ‘’Bir taraftan Türkiye ile ilişkilerini bozmak istemiyor diğer yandın karışıklıkları kullanıyor. İran ve Suriye’deki çatışmalardan yararlanıp dize getirmeye çalışırken Türkiye’yi de yerine oturtuyor. Kürtler ve liderleri Arap ülkelerindeki devrimleri Suriye ve İran üzerindeki baskıları görüp bundan yararlanmaya çalışıyor. Örneğin son zamanlarda hakları için muazzam eylemler yapıyorlar. Özellikle Türkiye ve Irakta yaşananlar Kürt yurtseverlerini yeniden kendi devletlerini kurma düşüncesine götürüyor” diye yazdı.

PJAK TEOKRATİK SİSTEMİ DEMOKRATİKLEŞTİRMEK İSTİYOR

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK)’ın özerk yada bağımsız değil daha çok otonom bir bölge yaratmak istediğine dikkat çekilen analizde yazar şu saptamaları yapıyor: ‘’PJAK’ın programında batılı görüşler dikkat çekiyor. Örneğin kadın haklarını, dini ve etnik azınlıklar için demokratik hakları savunuyor yani teokratik rejimi demokratik bir rejime dönüştürmek istiyor.

Bu organizasyon İran’da terörist olarak nitelendirilip yasaklanmış. Bu yüzden PJAK için tek yol kalıyor o da askeri yollarla mücadele etmek. Tahran ise bir yandan asker ve polislerle içerde bir yandan devrim muhafızlarıyla sınırları geçerek PJAK ile savaşıyor. Özellikle devrim muhafızlarının komutanı General Abbas Kasimi’nin Kum şehrinde Kürt savaşçıları tarafından öldürülmesinden sonra. Alınan bilgilere göre onunla birlikte iki üst düzey olmak üzere 8 yüksek rütbeli komutan öldürüldü. Bunların içinde aynı zamanda Zerdesh ve Piranşehr askeri kamplarının komutanı Delaver Ranjbalzade ve Doğu cephesi özel timleri komutanı Haci Ağa Mağrufi de yer alıyordu.

Yaşanan operasyonlar hakkında elimizde net bilgiler yok ancak her iki tarafta kendi başarılarından söz ediyorlar. Fakat anlaşılan şu ki her iki taraf için de büyük bir başarıdan söz edilemez. Yine Devrim Muhafızları saldıranlara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladılar. Ama şu da açık ki Kürtler susmayacaktır. Yine Bağdat çağrıda bulunarak askerlerinizi çekin Saddam Hüseyin dönemine dönmeyelim diyerek tehditte bulundu. Irak’ın durumu böyle bir savaşa el vermez ama Irak Kürdistan’ın askeri güçleri savaşa dâhil olabilir ki orda 100 bin asker (peşmerge) var. Eğer böyle olursa bölgede büyük bir savaş patlak verebilir.

Ortadoğu’da Kürtler için şu anki durumlar çok kritik. İran askeri güçleriyle saldırıyor, Ankara bağımsız bir Kürt devletinin doğmasını engellemek için çalışıyor. Ayrıca ABD ordusunu çekiyor ki bu da Kerkük için bir dönemeçtir. Bu gerçekleşirse Arap, Türkmen ve Kürtler arasında büyük bir çatışma başlayabilir. BM’nin barış gücü yerleştirmesini mümkün ama bunun için somut bir şey yok. Önemli bir nokta daha var ki o da Washington’un son günlerde İran’ı El kaide ile ilişkide olmakla suçluyor.’’

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: