4 Eylül 2011 Pazar

BDP 2. Olağan Kongresi'nden Notlar...

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 2. olağan kongresi sürüyor. Konuk temsilcilerinin konuşmalarının ardından kongrede eşbaşkanlık seçimiyle Parti Meclisi seçimleri yapılacak.

* “Demokratik özerklikle demokratik cumhuriyeti selamlıyoruz” sloganıyla gerçekleştirilen kongrede konuşmaların çoğunda “demokratik özerklik” vurgusu yapıldı.

* BDP 2. olağan kongresi Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılan kongre, Hakkari Çukurca’da canlı kalkan yürüyüşü sırasında ölen BDP’li Van İl Genel Meclisi Üyesi Yıldırım Ayhan’a adandı.

* Kongre salonuna Ayhan’ın yanısıra 1993 yılında devlet güçleri tarafından öldürülen DEP milletvekili Mehmet Sincar, PKK’nin kurucularından Mazlum Doğan ve 1996’da Çanakkale cezaevinde bedenini ateşe veren Sema Yüce ile Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve Ulaş Bardakçı’nın posterleri asıldı.

* Salonda Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve Süryanice pankartlar yer aldı. Kongrede Türkçe ve Kürtçe şarkılar çalındı.

* Kongrenin yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nun hıncahınç dolduğu gözlenirken çok sayıda BDP’li de salon dışında kaldı.

* 12 Haziran seçimlerinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’ndan seçilen tüm milletvekilleri salonda hazır bulundu.

* BDP Eşbaşkan adayları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’la birlikte salona girdi. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ile birçok BDP’li belediye başkanı da kongreye katıldı.

* Kongre gündeminin okunmasının ardından “Özgürlük, barış ve devrim mücadelesinde şehit düşenler” anısına saygı duruşunda bulunulduğu sırada ayağa kalkmayan bazı gazetecilere bazı partililer “Yuh, basına yuh” diyerek tepki gösterdi.

* Kongreye katılan milletvekillerinin isimleri okunurken 12 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilmelerinin ardından tahliye talepleri reddedilen KCK tutuklusu milletvekilleri ile milletvekilliği YSK tarafından düşürülen Hatip Dicle’nin isimleri “Aramızda” denilerek anons edildi. Bu isimler salondan büyük alkış aldı.

* “Biji serok Apo”, “PKK halktır, halk burada”, “Öcalan” sloganları attılar. Konuşmalar sırasında Öcalan’ın ismi geçtiğinde salondan yoğun bir alkış ve tezahürat yükselirken Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi geçtiğinde “yuh” sesleri yükseldi.

* Kongreye siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinden temsilciler de katıldı. BDP kongresine katılanlar arasında TKP, ÖDP, EMEP, Sosyalist Parti, EDP, DSİP, ESP, SDP, HAK-PAR, SODAP, Halkevleri ve İHD’den temsilcilerin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Gündüz de yer aldı.

*Kongreye yurtdışından da Almanya’dan Sol Parti, Sırbistan’dan Demokrat Parti, İsveç’ten Sol Parti, Yunanistan’dan PASOK, Yeni Kıbrıs Partisi, İspanya’nın Bask bölgesinden Aramar Partisi ile Avrupa Sol Parti temsilcileri katılırken birçok büyükelçilik temsilcisi de katıldı.

* KESK, BES, SES, Türkiye Barolar Birliği, Tüm Bel Sen ve Eğitim Sen de BDP’nin kongresine çelenk gönderdi

ARDA TURAN'A SELAM

Bu arada kongreye katılan konuk siyasi parti temsilcilerin konuşmaları sürerken ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Türkiye-Kazakistan milli futbol maçından sonra “Attığım golü Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bütün halkların şehit olan evlatlarına armağan ediyorum” diyen milli futbolcu Arda Turan’a selam göndererek “Arda kardeşime buradan selam olsun” dedi. Taş’ın sözleri büyük alkış aldı.

Hiç yorum yok: