3 Eylül 2011 Cumartesi

Mehmet Metiner Yine Kıvırdı

 

AKP Adıyaman milletvekili Mehmet Metiner, Youtube düşen ses kaydında Başbakan Erdoğan hakkında söylediği sözleri yalanlayarak, "Ben 2001 yılında HADEP'in Genel Başkan Yardımcısı'ydım. Bu dönemde böyle bir konuşma yapmış olabilirim" dedi. Oysa Metiner'in bahsettiği tarihte ne AKP iktidardaydı, ne de Başbakan Erdoğan diye biri vardı.

Youtebe'ye düşen ses kaydında "Ben Tayyip Erdoğan'la demokratik bir Türkiye inşaa edileceği kanaatinde değilim. Bir yerlerden icazet almaya çalıştı. Kürt sorununda çok antidemokratik ve geri..." sözlerini yalanlamayan AKP Adıyaman milletvekili Mehmet Metiner, ses kaydının internette yer alması sonrasında açıklama yaptı.

Böyle bir konuşmayı hatırlamadığını, Adıyaman'daki bayramlaşma sohbetleri sırasında böyle bir beyanda bulunmadığını belirten Metiner, "Eğer bu ses kaydının Adıyaman'daki bayramlaşma ziyaretinde çekilmiş bir ses kaydı olduğunu ispatlarlarsa ben hemen partimden ve milletvekilliğinden istifa etmeye hazırım" dedi.

Ses kaydını yalanmayan, sadece Adıyaman'da söylenmediğini ifade eden Metiner, açıklamasının devamında, "Ben 2001 yılında HADEP'in Genel Başkan Yardımcısı'ydım. Bu dönemde böyle bir konuşma yapmış olabilirim" iddiasında bulundu.

Oysa Metiner'in bahsettiği 2001 yılında ne AKP iktidardaydı, ne de Başbakanlık koltuğunda Recep Tayyip Erdoğan oturuyordu.

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlını yürütürken, Siirt'te okuduğu Mehmet Akif Ersoy'un bir şiiri nedeniyle hakkında dava açıldı ve cezaevine konuldu. Aldığı 4 ay hapis cezasını Pınarhisar Cezaevi'nde geçirdikten sonra 24 Temmuz 1999 tarihinde tahliye oldu.

Refah Partisi'nin kapatılması ardından Erdoğan ve şimdiki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de içinde olduğu 'yenilikçi' kanat, 14 Ağustos 2001 tarihinde AKP'yi kurdu.

3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde AKP tek başına iktidara geldi ve Abdullah Gül Başkanlığı'nda 58. hükümet kuruldu.

Recep Tayyip Erdoğan siyaset yasağı nedeniyle meclise giremeyince, o tarihte CHP'nin de desteğiyle Anayasa değişikliğine gidildi ve 8 Mart 2003 tarihinde Siirt'te yenilenen seçimlerde Erdoğan meclise girdi. 11 Mart 2003 tarihinde Abdullah Gül hükümeti istifasını verdikten sonra, yeni hükümeti kurma görevi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Erdoğan'a verildi. Erdoğan başkanlığındaki 59. hükümet ise 15 Mart 2003 tarihinde kuruldu.

Yani Mehmet Metiner'in, "HADEP Genel Başkan Yardımcısı iken Başbakan Erdoğan hakkındaki sözleri söylemiş olabilirim" sözleri gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü Metiner'in anlattığı tarihlerde Erdoğan Başbakan değildi.

Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde Mehmet Metiner uzun dönem Erdoğan'ın danışmanlığı görevini yürütüyordu. Erdoğan'ın özel kaleminde yaşanan bir kadın meselesi nedeniyle Erdoğan tarafından belediyeden kovuldu.

İslamcılardan rantı kesilen Metiner, daha radikal bir karar alarak Gündem gazetesi ve HADEP'ten rant sağlama arayışına girdi. 2000 yıllarında gündem gazetesini telefonla arayan Metiner, gazetenin yetkili kişisiyle görüşmek istediğini söyledi. Genel Yayın Yönetmeni'ne, "Kürt olduğum için Erdoğan beni Büyükşehir Belediyesi'nden kovdu" diyerek gazetede köşe yazmak istediğini söyledi.

Gazete yönetimi, politikası gereği Kürt ve sol muhaliflere kapısını açtığı için Genel Yayın Yönetmeni konuyu gazetenin yönetim toplantısında dile getirdi. Yapılan toplantı sonucunda Metiner'e de köşe verilmesi oy birliğiyle kararlaştırıldı. Metiner de zaman zaman eşi ve kızı ile gazetenin İstanbul Kazlıçeşme'de bulunan merkezini ziyaret etmeye başladı.

"Bilgasayarım yok" diyen Metiner'in evine bizzat Gündem gazetenin teknik ekipleri bilgisayar satın alıp evine bilgisayar ve teknik donanımı kurdu. Metiner daha sonra HADEP'e üye oldu, Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Kendisine maaş bağlandı.

Köşesinde dilediği gibi at koşturacağını sanan Metiner 2002 yılında gazeteden kovuldu. HADEP'den de istediği rantı sağlayamayacağını anlayınca buradan da atıldı.

15 Mart 2003 tarihinde Başbakan Erdoğan'ın hükümeti kurması ardından bazı gazetelerde ve çıktığı televizyon programlarında Erdoğan'a methiyeler düzdü. AKP ve cemaatle paslaşması sonucunda Güney Kürdistan'a defalarca gitti ve burada müteahhitlik yaptı. Halen Güney Kürdistan'da iş alanında yatırımları var.

Metiner, 2003 yılından itibaren Erdoğan'a gazetelerde ve ekranlarda dizdiği methiyeler ve yaptığı dalkavukluğun karşılığını 12 Haziran 2011 tarihinde Adıyaman'dan AKP milletvekili olarak aldı.

TAYLAN ESMER - ANF

Hiç yorum yok: