23 Nisan 2013 Salı

Kalkan: Sonuç Garanti Değil, Ama Koşullar Bizden Yana

KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan, geri çekilme konusunda "ciddi bir sorun" kalmadığını belirterek, "Bir mücadeleye başladığınızda sonuç garanti değildir ama koşulların bizden yana olduğu kanaatindeyim" dedi.

Duran Kalkan ve kadın ordusu YJA Star Anakarargah Komutanı Delal Amed, Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır'a konuştu.  Geri çekilme konusunda ciddi bir sorun kalmadığını ifade eden Kalkan "Bizden yana ciddi sorun olacak bir durum yok. Fakat tabii ki koşulların oluşması, pratikleşmesi gerekiyor. Çekilme bir saatlik, bir günlük iş değil" dedi.

"Yasal güvence" gibi sorunların da "önemli ölçüde bittiği" kanaatinde olduğunu ifade eden Kalkan, "Bu konudaki açıklamayı birkaç gün içinde yönetim yapacak. Sanmıyorum ki sorun olsun. Fakat yönetimimizin bazı görüşleri, önerileri, talepleri olabilir" şeklinde konuştu.

Kalkan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın mektubunun kendisini "tatmin ettiğini" belirtirken, Kürt hareketinin üst düzey yöneticilerinin dile getirdiği tereddütlerin kalmadığına işaret etti. Kalkan şöyle konuştu:  "Evet, kalmadı. Aslında bizim o açıklamalarımız gerillanın ikna edilmesine dönüktü. Yıllardır oluşmuş bir sistem, bir çalışma ve mücadele var. İnsanlar oralara kolay gitmemişler, boşa gitmemişler, bir amaç uğruna gitmişler. Bunu tersine çevirmek bir anda, öyle kolay olacak bir iş değil. Bir de salt kuru bir emirle de olmuyor. Askerdirler tabii ama bir amaç uğruna mücadele ediyorlar, yani mecburi askerlik yapmıyorlar. Onları ancak Önder Öcalan ikna edebilirdi. Bu nedenle biz “İmralı’dan daha çok çağrı, mesaj gelmeli” dedik; bunlar yerine geliyor."

"Başlangıç açısından" gerillanın ikna edildiğini söyleyen Kalkan, "Tümü ne olur, o sürece bağlı" diye ekledi.

Delal Amed ise kendisine yöneltilen "Sürecin başından bu yana dağdakiler ne tür beklenti ve kaygı dile getirdi?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bu yıl yeni bir hamle süreci başlayacaktı. Tüm hazırlıklar, motivasyon buna dönüktü. Çok kararlıydılar, ama yeni süreçle birlikte en çok Önderlik’in (Öcalan) durumunu dile getirdiler. Somut adımlar bekliyorlar. Ayrıca hükümetten somut adımlar görmek istiyorlar. Bir de, geçmişte atmış olduğumuz çok sayıda adıma hükümetlerden karşılık gelmemiş olmasının yarattığı kaygı var."

Duran Kalkan,  gazeteci Ruşen Çakır'ın "Bir ara “Hükümet geri çekilmeyle zaman mı kazanmak istiyor” diye özetlenebilecek kaygılar dile getiriyordunuz. Öcalan’ın son mektubuyla bu da bitti mi?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Yönetim olarak bu konuyu enine boyuna tartıştık. Böyle bir anlaşma olmadığını, durumun siyasi süreç değerlendirmesinden kaynaklandığını, bir görüş ve strateji belirleyerek mücadele edip birtakım şeyleri değiştirmemiz gerektiğini anladık. İmralı’dan bize gelen mesaj, verilen bilgiler bu temeldedir. Artık şunu biliyoruz: Birileri bize hazır bir şeyler vermeyecek, bizler yöntemi değiştirerek mücadele edeceğiz ve kazanacağımıza da inanıyoruz."

Hükümetin "net bir projesi" olmadığını ifade eden Kalkan, şöyle konuştu: Hiç yok da değil, bazı söylemler var, fakat çok kopuk birbirinden ve muğlak. Biz buna rağmen, kendi kararımızla yapıyoruz. Çünkü her şeyin önü açılsın istiyoruz. Sanki her şeyin önünü PKK tıkıyormuş gibi bir hava yaratılmak istendi. Zaten değildik ama onlara göre de engel olmaktan çıkıyoruz ama tabii ki bir kenara çekilmiyoruz. Bu süreç de yeni başlayan bir mücadele süreci."

"Ama bu süreçte elinizde silah olmayacak..." sorusu karşısında Kalkan, "Olmayacak tabii ki. Risklidir, bir mücadeleye başladığınızda sonuç garanti değildir ama koşulların bizden yana olduğu kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Geri çekilmenin önemli olduğunu ancak esas olanın siyasi çözüm olduğunu belirten Kalkan, "Devletin bölgede çok daha fazla gücü var. Bizim çekilmemiz, bu bölgenin tümüyle savaş gücünden arınmasını ifade etmeli. O zaman siyaset öne çıkabilir, toplumun değişik kesimleri görüşlerini daha rahat, özgürce ifade edebilir. Bu anlamda geri çekilme önemli ama esas olan siyasi çözüm, siyasi iradenin atacağı adımdır" diye konuştu.

"Süreç sorunsuz ilerlerse sonunda ne olacak?"  Kalkan'ın yanıtı şöyle: "Karşılıklı adımlar atılırsa hızla sonuç alınabilir. Sonuçta şu olacak: Türkiye’nin mevcut durumunda köklü siyasi değişiklikler olacak. Yeni anayasa Kürtleri ve diğer azınlıkları inkar eden, tekçi bir anayasa olarak mı kalacak yoksa çoğulcu mu olacak? Ardından buna uygun yasal düzenlemeler tabii ki. Kürt sorunu hem çok zor, hem çok kolay bir sorun. Yeter ki çoğulcu bir zihniyet olsun."

Geri çekilmenin zaman alacağının altını çizen Delal Amed, "Fazlasıyla alır. Belli hazırlıklar lazım. Sonuçta biz nasıl girdiysek öyle çıkacağız. Güvenlik tedbirlerinin alınması gerekir ki bunu kendimiz sağlayacağız, kimseden öyle bir beklentimiz yok. Bir de güçlerimiz sayıca çok, yani zaman alır" ifadelerini kullanırken, Kalkan ise şunları ekledi:

"Dağlar hep kardır. Karlar eriyince her dere bir çay olacak. Onları geçmek bu mevsimde çok zordur. Haziran ortasına kadar birçok suyu geçmek imkansız. Ayrıca Karadeniz’den bir birim yola çıksa Dersim’e 3 ayda gelir. Dersim’den buraya da yürüse 3 ay."

ANF

Hiç yorum yok: