31 Ocak 2013 Perşembe

YPG Genel Komutanı: ÖSO'nun Kürt Bölgelerine Girişi Yasaklanmalı



Batı Kürdistan'ın savunma ordusu Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) Genel Komutanı Sipan Hemo, Serêkaniyê'deki saldırılarla Türkiye'nin amacının Cizîrê bölgesini ele geçirmek olduğunu söylerken, bölgeye gönderilen binlerce silahlı çete mensubunun YPG karşısında başarısız kalarak sınır hattına sıkıştıklarını kaydetti. Halkın bu grupların bölgeden çıkarılmasını kendilerinden istediğini kaydeden Hemo, çatışmaların durması için oluşturulan komiteden, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Kürt bölgelerine girişini yasaklamasını istedi. 

YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, Mart 2011'de başlayan ve kısa sürede silahlı çatışmalara dönüşen olayları değerlendirirken, radikal İslam'ın öne çıkarılmasının, Suriye devriminin kendi rayından çıkarılması için olduğunu söyledi. Hemo, "Bununla aynı zamanda Suriye rejiminin ömrü uzatılmak istendi. Sonuç olarak Suriye devrimi başlangıçtan farklı bir merhaleye girdi ve kendi çizgisinden çıktı" dedi.

Dış bağlantılı silahlı grupların ortaya çıktığına dikkat çeken Hemo, bunların hegemon güçler, Körfez ülkeleri ve Türkiye ile bağlantılı olduğunu söyledi ve "Araplar Şiilerin, Türkler ise Kürtlerin ön plana çıkmasını istemiyor. Bu nedenle radikal İslam'ı öne çıkardılar" dedi.

AMAÇLARI CİZÎRE'Yİ ELE GEÇİRMEK

19 Temmuz 2012'de Kürtlerin kentlerin yönetimini ele geçirmeye başladığını hatırlatan YPG Komutanı, Kürtlere yönelik ilk saldırıların da Afrin'de başladığını söyledi. Hemo, "Bilindiği gibi bu saldırıları yapan Kürt gruplar Türkiye'ye bağlıydı. Ancak Afrin halkı değerlerine bağlı bir halktır, bu nedenle Türkiye'nin bu politikası başarılı olmadı" diye belirtti. 

Hemo, "Bu nedenle Kürdistan'ın kalbi olan Cizîre bölgesi üzerindeki planlarını değiştirdiler. Serêkaniyê'deki saldırılarla, başından bu yana Cizîre bölgesinin işgal edilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda Kürtlerin de imha edilmesi amaçlanıyor. Rejim güçleri bir çok kentte var, ama rejim güçlerinin bulunmadığı Serêkaniyê'ye saldırılar manidardır" diye ekledi. 

Başlangıçta bu grupların Serêkaniyê'ye girmelerinin rejim güçlerinden kaynaklı olabileceğini düşündüklerini belirten Hemo, "Ancak rejimin artıklarının da kentten çıkarılması ardından silahlı gruplar halkın evlerine saldırdı, yağmaladı ve hırsızlıklara başladı. Bu nedenle YPG karşılık vermek zorunda kaldı. Bir çok kez çatışmalar yaşandı ve YPG bu çatışmalarda büyük başarılar elde etti" diye konuştu. 

ATEŞKES İSTEDİLER, ARDINDAN SALDIRDILAR, BU NAMERTLİKTİR

Hemo, 11 gün süren kuşatma ve çatışmanın ardından Girkê Legê'ye bağlı Girziro bölgesindeki Suriye ordusuna ait bir taburun 21 Ocak günü ele geçirilerek rejim güçlerinin bölgeden tamamen çıkarıldığı sırada Serêkaniyê'de Kürtlere saldırı geliştirilmesi karşısında şaşırdıklarını ifade etti.  Hemo, "Girziro Kuşatması sırasında da Serêkaniyê'de bize yönelik çok şiddetli saldırılar vardı. Ama ne gariptir ki, Girziro'yu ele geçirdikten sonra bu çeteci gruplar farklı yollarla bizden ateşkes istedi" dedi. 

YPG Genel Komutanı, "Doğrusu biz Serêkaniyê'deki son saldırıları büyük bir namertlik olarak görüyoruz. Silahlı gruplarla yapılan ve devam eden görüşmelerden dolayı biz Serêkaniyê'ye sükunet geleceğini, bir sonuç alınacağını ve sivil bir yönetimin oluşacağına inandık. Ama büyük bir namertlik yapıldı. Burada (silahlı gruplara) hem Türkiye'nin büyük bir desteği sözkonusu hem de farklı yerlerdeki güçlerini de Serêkaniyê'ye getirdiler" şeklinde konuştu.

SEREKANİYE'DE İLK KEZ BU BÜYÜKLÜKTE SALDIRI OLUYOR

16 Ocak günü Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) ilk kez Serêkaniyê'de bu kadar büyük bir güçle saldırıya geçtiğini ifade eden YPG Komutanı, "Yani İdlib, Halep, Bab, Deyr Ezor, Tilebyat ve Haseke gibi şehirlerden çok sayıda güç geldi. Hatta söyleyebilirim ki Şam'dan bile gelenler vardı. Yine Türkiye de büyük bir destek verdi ve o taraftan da geldiler" şeklinde konuştu. 

Sadece Türkiye tarafından giriş yaptığı belirtilen bin 500 çete mensubu konusunda Hemo şunları söyledi: "Sayı çok daha fazlaydı. Belki Türkiye'den bin 500 dolayında gelmiş olabilir, sayılarını tam olarak bilemiyorum ama bir o kadar da Suriye'nin diğer bölgelerinden geldiler. Büyük bir savaş yaşandı, fakat YPG güçleri başarılı oldu ve kentin büyük bir kısmının kontrolünü ele geçirdi."

TÜRKİYE ARTIK AÇIK BİR ŞEKİLDE KENDİSİ SALDIRIYOR

Hemo şöyle devam etti: "Çatışmalar Türkiye sınırındaki mahallelerde yaşanıyor. YPG'nin son başarısı ardından, bu son günlerde Türkiye artık açık bir şekilde kendisi saldırılarda bulunuyor. Biz telsizlerden dinliyoruz. Türkiye subayları çeteci gruplardan bilgi istiyor, YPG'nin yerlerine ilişkin bilgi istiyor, onları yönlendiriyor. Türkiye daha önce da savaşın içindeydi ancak bu kez açık bir şekilde içinde."

PARASIZ ASKERLER, AHMAKLAR

Türkiye'nin olası bir askeri müdahalesine ilişkin ise Hemo şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'nin böyle bir şey yapacağına inanmıyorum. Ancak bizimle resmi olarak savaşa girseydi daha iyi olurdu. Çünkü o şekilde bir sonuç almayacaktı. Ancak bu çeteler vasıtasıyla kendisine göre daha iyi sonuçlar alıyor, karışıklık çıkarıyor ve kendisini dışarıda tutuyor. O kadar çok 'parasız' askerleri, ahmaklar (silahlı gruplar) var ki, neden kendisi savaş girsin?"

Hemo, Serêkaniyê'deki çatışmalar karşısında Kürt parti ve örgütlerinin duyarlılığı konusundaki memnuniyetini de dile getirirken, "Belki de ilk kez Kürt halkı böyle bir konuda birlik oluyor. Serêkaniyê'de büyük bir destek sunuldu ve bu da YPG'nin gücünü arttırdı" dedi.

Arap ve Süryani halklarından da sözlü yardım aldıklarını ifade eden YPG, "Biz her zaman diyoruz ki, YPG sadece Kürtlerin savunmasını yapmıyor, bölgenin tüm halklarını savunuyor. Bu açıdan Kürt gençlerinin yanısıra, diğer halklardan gençlerin de YPG'ye katılması önemlidir. Onların yardımları çok önemlidir" diye belirtti.

SEREKANİYE'DE SON DURUM

Hemo 16 Ocak'tan beri çatışmaların yaşandığı Serêkaniyê'deki mevcut durum hakkında şu bilgileri verdi: "Şu an, çoğunluğu Türkiye'nin kontrolü altındaki çetec grupların bulunduğu Mehet mıntıkası dışında kentin büyük bölümü YPG'nin elindedir.Yani Haseke yolunun kuzey ve batısından kent merkezine, oradan Xiraba, Sinaa, Ebra ve Suk'a kadar YPG'nin denetiminde bulunuyor. Kalan yerler de kuşatma altındadır. Durum oldukça iyi, biz başarılıyız.

Son bir kaç gündür tüm çevreler araya girerek bizden çatışmaları durdurmamızı istediler. Savaşmak veya ateşkes yapmak sözkonusu olduğunda YPG olarak tek başımıza hareket etmiyoruz. Biz çeteci gruplar gibi değiliz. Kürt muhalefeti, Suriye muhalefeti ve aynı zamanda bizimle savaşan bir çok çevre görüşme talebinde bulundu. Biz tüm durumları değerlendiriyoruz ancak Kürt halkı hiçbir şekilde bu grupları istemiyor."

HALK ÇETECİ GRUPLARIN ÇIKARILMASINI İSTİYOR

Önceki ateşkeslere uymadıkları için halkın bu gruplara güveninin kalmadığını söyleyen Hemo, "Afrin'den Cizîrê'ye kadar hiç kimse bu grupları istemiyor. Tüm yürüyüş ve gösterilerde bu grupların çıkarılması bizden isteniyor. Nasıl kabul etsinler ki, kendilerini Özgür Ordu olarak tanıtan gruplar kendi halkını öldürüyor, bu nedenle hiçbir şekilde kabul etmiyorlar onları."

ÖZGÜR SURİYE ORDUSUNUN KÜRT BÖLGELERİNE GİRİŞİ YASAKLANMALI


Serêkaniyê için bir komite kurduklarını açıklayan Suriye muhalefeti koalisyonunun bu yaklaşımı konusunda Hemo, "Bu komite savaşın durması için Serêkaniyê'deki tüm taraflarla görüşme yapma kararı almış ama şu ana kadar bir şey yapılmadı. Onlar içerisinde yer alan bazı Kürt kişiler de görüşme talebinde bulundu ama biz kabul etmedik. Bir kez daha söylüyoruz: Bizimle görüşmek isteyenler Yüksek Kürt Konseyi ile konuşsun. Biz kimseyle konuşmayacağız.  Kürtler hakkındaki kararları Yüksek Konsey alıyor ve biz onlara bağlıyız. Bu açıdan sözkonusu komite Yüksek Konsey'le görüşmeli.  Zaten savaş söylemi iyi değil, biz de benimsemiyoruz. O halde onların yapacağı şey, Kürt bölgelerine Özgür Ordu'nun girişinin yasaklamak olmalıdır. Zire Kürtler kendi kendilerini koruyacak gücü var. "

ÇATIŞMALARIN BİLANÇOSU

Girziro ile Serêkaniyê'deki çatışmaların bilançosuna ilişkin bilgi veren YPG Komutanı, "Girziro'da Suriye ordusunun üst düzeyi bir komutanı ile 7 asker öldü. Bir arkadaşımız ise yaralandı. Serêkaniyê'de (16 Ocak'tan bu yana) 11 arkadaşımız şehit düştü. Bunlardan Serhet, Lewend ve Zerdeşt birliklerin komutanıydı ve kahramanca savaşarak şehit düştüler. Tüm arkadaşlarımız kahramanca savaştılar ve şehit düştüler. Ayrıca 11 arkadaşımız yaralandı, ancak yaraları hafiftir. Diğer tarafın kayıpları konusunda biz bir şey söylemek istemiyoruz, kendilerinin söylemeleri daha iyi olur."

ANF

Hiç yorum yok: