28 Ekim 2012 Pazar

YPG Komutanı Hemo: Saldırıda Azadi Partisi’nin Parmağı Var

Batı Kürdistan'ın Givenlik ve Asayişini sağlayan Halk Savunma Güçleri(YPG)
Halk Savunma Birlikleri (YPG) Komutanı Sipan Hemo, Halep’in Eşrefiye mahallesindeki saldırı düzenleyenler arasında Azadi Partisi’ne yakın kişilerin bulunduğunu belirterek, “Bu kişilerden 7’si öldürüldü, 2’si tutuklandı. Eğer bu Azadi Partisi bu konuya açıklık getirmezse sert tutum alacağız” uyarısında bulundu. Komutan Hemo, ayrıca saldırıyı düzenleyenlerin çete olduklarını belirterek, “Özgür Suriye Ordusu olarak görmüyoruz” dedi.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Komutanı Sipan Hemo, Halep’te yaşanan saldırı ve çatışmalarla ilgili Ronahi TV’ye açıklamalarda bulundu. 25 Ekim günü, Halep’in Şeyh Meqsud ile Eşrefiye mahallerine giren silahlı bir grubun, yürüyüş düzenleyerek mahallelerinden çıkmalarını isteyen sivil halkı tarayarak 10 kişiyi öldürüp, 25 kişiyi de yaraladıklarını hatırlatan Sipan Hemo, “Hem rejim, hemde silahlı gruplar Kürtleri savaşın içine çekmeye çalışıyorlar. Bu silahlı grupların bazılarının devletle ilişkilerinin olduğu yönünde elimizde bilgiler mevcut” dedi.

SALDIRI ÇETELERİN İŞİDİR

Halep’teki saldırının, Halep ve Efrin çevresinde yerleşmiş olan, kendilerini Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) olarak tanıtan ‘çetelerin’ işi olduğunu belirten YPG komutanı Hemo, söz konusu ‘çetelerle’ bazı Kürt partilerinin de ilişkilerinin olduğunu söyledi. Komutan Hemo, “Bunlardan biri Kürt Azadi Partisi’dir. Saldırgan grubun içinde bu partiye yakın Kürtler vardı. Ölenlerin arasında –YPG’nin düzenlediği misilleme eyleminde 19 kişi ölmüştü- 7 Kürt de (6’sı Efrin’den, 1’i Kobani’den) var. Biz onların siyasi ilişkilerini de biliyoruz. Esir aldığımız 7 kişi arasında da 2 Kürt bulunuyor” dedi.

Adı geçen partilerden olaya açıklık getirmelerini isteyen Sipan Hemo, “Eğer açıklama yapmasalar, onlar katliamın ortağı olacaklar ve onlara karşı tutumumuz daha da sertleşecektir” dedi.

'SALDIRGAN GRUBU ÖSO OLARAK GÖRMÜYORUZ'

YPG Komutanı Hemo, saldırgan grubu Özgür Suriye Ordusu olarak görmediklerini de söyledi. Hemo, “Biz onlara saygılıyız. Onlara başarılar diliyoruz. Ancak kendilerini Selahaddin Eyubi Tugayı olarak tanımlayan bu grup ayrıdır. Hiçbir ilke ve ahlakları yoktur. Çetedirler” dedi.

Sipan Hemo, ayrıca saldırgan gruptan ölenlerin cenazelerinin teslim edilmesi sırasında, Halep güçlerinin sorumlularınan bir bayanın saldırgan grup tarafından tutulduğu, ayrıca Halep-Efrin yolunda çok sayıda sivilin de tutulduğunu söyledi. Hemo, söz konusu tutulanlar konusunda görüşmelerin başladığını belirtti.

Komutan Hemo, Kürt halkının savunma güçleri olduklarını belirterek, hiç kimseye karşı saldırı düzenlemediklerini, ancak halka karşı saldırı gelişmesi durumunda sert karşılık vererek halkı koruyacaklarını sözlerine ekledi.

ÖSO: BAZI KÜRT ÇEVRELER SEBEB OLDU, EŞREFİYE’YE GİRME YANLIŞTI

Bu arada, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutan yardımcısı Malik El Kurdi, Eşrefi’ye mahallesine girilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Elkurdiyenews internet sayfasına açıklamalarda bulunan El Kurdi, çatışmalar ardından bizzat devreye girerek krizin çözümü için görüşmelerde bulunduğunu belirtti. El Kurdi, söz konusu çatışmanın büyümesinin önüne geçmek için üçüncü bir taraf üzerinden YPG ile ilişkiye geçtiklerini aktardı. Çatışmalar ardından Halep-Efrin yolunda 400 sivilin tutulduğunu, bunların serbest bırakılması için girişimlerini sürdürdüklerini söyledi.

Çatışmaya neden olan Eşrefiye mahallesine girişin yanlış bir şey olduğunu belirten Malik El Kurdi, çatışmaya bazı Kürt çevrelerin sebebiyet verdiğini söyledi. Bu kesimlerin kimler olduğu sorusuna El Kurdi, “Kürt partilerine bağlı bazı güçler sebebiyet verdi. Siyasi ve askeri çevreler. Özellikle de Selahhadini Eyubi Taburu. Bu tabur ÖSO içinde, “Mahalle üzerindeki PKK kontrolünü ortadan kaldırmalıyız” söylemlerini yaymıştı. Gözlemciler ile mahalle halkı, bu taburun bizzat ÖSO ile işbirliği yaptığını ve onlardan silahlı olanların öldüğünü söylüyorlar” dedi. 


ANF

Hiç yorum yok: