26 Eylül 2012 Çarşamba

İspanya'da Halk Parlamentoyu İşgal Etmek İstiyor

Madrid - İspanya’nın başkenti Madrid’de parlamentoyu işgal etmek isteyen göstericiler ile polisler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı, en az 74 kişi yaralanırken, 38 kişi de gözaltına alındı. Eylemciler parlamentodakilere yönelik “Dışarı çıkın! Siz bizi temsil etmiyorsunuz!” diye haykırdı. Zengin Katalonya bölgesi ise bağımsızlık istiyor.

Kemer sıkma politikasına karşı yapılan gösterilerde Salı akşamı parlamento önünde çatışmalar yaşandı. 6 bin aşkın kişi gösteriye katıldı. En az bin 500 kadar polis eylemcileri durdurmak için harekete geçirildi. Parlamento etrafında geniş güvenlik önlemeleri alındı. Polis coplarla eylemcilere saldırırken, eylemciler de taş ve şişelerle karşılık verdi.

Kent merkezi eylemden dolayı bloke oldu. “Dışarı çıkın! Siz bizi temsil etmiyorsunuz! Kovun onları!” sloganı ile yürüyüşe geçen eylemciler, parlamentoya 250 metre kadar yaklaşabildi.

Hükümetin Perşembe günü 2013 bütçesi ve bir dizi reform açıklaması bekleniyor. Ertesi gün de uluslar arası bir şirket İspanyol bankalarına yeni bir “stres testi” uygulayacak. Ülke, yüzde 25’e varan işsizlik oranı ile son üç yılda ikinci kez resesyon aşamasında bulunuyor. Bu durum karşısında zengin Katalonya bölgesi de Kasım ayında genel seçimlere gidilmesini isterken, kendi kaderini tayin hakkının da zamanının geldiğini savunuyor. Bölge başkanı geçtiğimiz günlerde bu yönlü bir açıklama yaptı.

DEMOKRASİ GASPEDİLDİ

Madrid’de yapılan gösteri sosyal ağlar üzerinden örgütlendi. Sağcı hükümetin dayattığı kemer politikasına tepki artarken, 80 kolektif Ağustos ayından bu yana Parlamentoyu işgal etmeye veya sembolik olarak kuşatmaya çağırıyor. Bununla aynı zamanda “halkın egemenliğini gasp eden üçlü (Avrupa Merkez Bankası, Uluslar arası Para Fonu ve Avrupa Komisyonu) ile mali pazarlar” protesto ediliyor. Kolektifler, mali pazarlar için demokrasinin gasp edildiğini belirtirken, “Ocupa el Congreso" çağrısına Facebook üzerinde 50 bin kişi yanıt verdi.

HÜKÜMET KORKU İÇİNDE

Hükümet de gösterilerin büyümesinden endişe ediyor. Bu nedenle 15 Eylül günü “25-S Yürüyüşü” (25 Eylül) pankartını asmak isteyen dört kişiyi gözaltına alarak pankartı kaldırdı. Sonraki gün gösterinin hazırlığı için Madrid’deki Retiro park alanına girmek isteyen 40 kişi kimlik kontrolünden geçirildi. 20’yi aşkın kişinin ''bildirim yapmadan toplanması'' buna gerekçe olarak gösterildi. Polis göstericilerden 8’ini gözaltına aldı.

İHBARCILIK DAYATMASI

Şiddetli gösterilerin yayılması gerekçesiyle Ulusal Polis 25 Eylül’deki gösteriden beş gün önce anonim ihbar hattı kurdu. Vatandaşlara çağrı yapan polis, ''vandalizm eylemlerinde bulunanların ihbar edilmesi'' için bir mail adresi açtı.

İktidardaki Halk Partisi (PP), “25-S” eylemine karşı öfkeli. PP’nin Genel Sekreteri Maria Dolores de Cospedal, gösteri çağrısını kınayarak ''1981’de askerler tarafından yapılan darbe teşebbüsüyle'' kıyaslayacak kadar ileri gitti. Madrid Valiliği de bir açıklama yaparak ''parlamentonun işgalinin 6 aydan 12 aya kadar hapis cezalandırılacağı'' tehdidinde bulundu.

KATALONYA BAĞIMSIZLIK İSTİYOR

25-S göstericileri hükümetin “baskı” ve “kriminalize” etme politikasına tepki gösteriyor. Madrid’de hükümet sosyal bir krizle karşı karşıya kalırken, zengin Katalonya bölgesinde de sular ısınıyor. 11 Eylül günü 1,5 milyon kişi Barselona sokaklarına çıkaran bağımsızlık istedi. Katalonya bölge başkanı Artur Mas, Salı günü yaptığı açıklamada 25 Kasım’da genel bölgesel seçimlere gidilmesini istedi. Mas, Katalonya bölgesi için “kendi kaderini tayin hakkını icra etmenin zamanı geldi” dedi.

Mas, “Eğer Katalonya bir devlet olsaydı, dünyanın en büyük 50 ihracatçısı arasında olacaktık” diyerek, bu bölgenin İspanya’nın birinci ihracatçı ekonomisi olduğunu kaydetti. İspanya’nın eski motor ekonomisi olan 7,5 milyon nüfuslu Katalonya, bugün yurt için gayrı safi milli hasılanın yüzde 22’sine denk gelen yaklaşık 44 milyar euro ile en borçlu bölge haline geldi. Bu nedenle merkezi devletin 17 bölge için ayırdığı yardım fonundan 5 milyar euro mali yardım için Ağustos sonunda talepte bulundu.

Öte yandan İspanyol sivil toplumun büyük bir kesimi de Anayasa’nın gözden geçirilmesi ya da parlamentonun feshedilmesini isterken, Başbakan Mariano Rajoy’u istifaya çağırıyor. 


ANF

Hiç yorum yok: