31 Ağustos 2012 Cuma

İngiliz Askerleri Suriye’de!

İngiliz özel kuvvetlere bağlı 200’den fazla asker, savaş bahanesi olacak kimyasal silahların yerini belirlemek için Suriye’ye gönderildiği ileri sürüldü.

Suriye’ye müdahale için bahane arayan Batılı devletler, kimyasal silahlar üzerinden baskıyı artırmaya çalışıyor. Suriyeli muhaliflere istihbarat desteği sağlayan İngiltere, Esad rejiminin elinde olduğu belirtilen kimyasal silahların peşine düştü. İngiliz gazetesi ‘Daily Star’ın iddiasına göre Özel Kuvvetlere bağlı 200’den fazla asker, Suriye’ye geçerek kimyasal silahların nerede olduğunu bulmaya çalışıyor.

İngiltere Özel Kuvvetler’i (SAS) 19. yıldan bu yana geniş çaplı operasyonlar gerçekleştirmesiyle biliniyor. İkinci Dünya Savaşı sıralarında Başbakan ‪Winston Churchill‬’ın talimatıyla “düşman hattında veya topraklarında görevini yerine getirebilecek özel eğitimli askerler“ ile kurulan SAS, şimdi Esad’ın kimyasal silahlarını arıyor. Türkiye kurulan mülteci kamplarında Suriyeli muhaliflere askeri eğitim veren SAS komandoları, Londra yönetiminin emriyle Suriye topraklarına geçti. ‘Daily Star’ın askeri kaynaklarına dayandırdığı habere göre özel seçilmiş askerlerin kimyasal silahların yerini belirlemesinden sonra İngiliz komandoları sözkonusu bölgede üslenecek.

Obama’ya baskı artıyor


Geçtiğimiz hafta da Los Angeles Times gazetesi "ABD’nin Esad rejiminin kimyasal silahları kullanmasının önüne geçmek için Pentagon’un (Savunma Bakanlığı’nın) bir plan üzerinde çalıştığını" duyurmuştu.


Kasım ayında yapılacak seçimleri düşünen ABD Başkanı Barack Obama, "Suriye’ye yönelik bir askeri operasyonu düşünmediklerini ancak ‘kimyasal silahların kullanılması’ durumunda operasyon için düğmeye basacaklarını" söylemişti. Obama, kimyasal silahların ABD için ‘kırmızı çizgi’ olduğunu dile getirmişti. ABD, 2003 yılında Irak’a müdahale ederken, kimyasal silahları bahane etmişti.


Ancak ABD’de Suriye’ye müdahale edilmesi konusunda Obama’ya baskı artıyor. Baskılar özellikle Cumhuriyet Partisi kanadından geliyor. En son Obama’yı eleştiren isim, ABD’nin bir önceki başkanı George W. Bush döneminde dışişleri bakanlığı ve ulusal güvenlik danışmanlığı görevlerini yürüten Condoleezza Rice oldu. Rice, Obama yönetimindeki Washington’un artık başta Türkiye olmak üzere Katar ve Suudi Arabistan’ı taşeron olarak kullanmaktan vazgeçmesini ve Suriye krizinde inisiyatifi ele almasını istedi. „Geriden liderlik yapılamaz“ diyen Rice ABD’nin Ortadoğu’da aktif politika yürütmesini isteyerek „iç çekişmeler ve hasmane komşuların Irak’ın genç, kırılgan demokrasisine meydan okuduğu, İran ve Suriye’deki diktatörlerin kendi halkını katlettiği ve bölgesel güvenliği tehdit ettiği, Rusya ve Çin’in buna yanıt verilmesini engellediği bir ortamda herkes, ‘Amerika nerede duruyor?’ diye soruyor. ‘’Ya hiç kimse liderlik etmeyecek ve kaos olacak ya da bizim değerlerimizi paylaşmayan birileri bu boşluğu dolduracak. Liderlik etmede isteksiz olamayız ve geriden liderlik yapamazsınız“ diyrek ABD’nin Türkiye’ye verdiği vekaleti geri alarak Suriye konusunda aktif politika yürütmesini istedi.

‘Türkiye yönetimi cahil’


Öte yandan Baas rejimi, silahlı muhaliflere aktif destek veren Türkiye’ye yönelik eleştirilerinin dozajını arttırıyor. Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye’nin ABD’nin taşeronluğunu yaptığını söylemişti. Önceki gün de Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye’de tampon bölge kurulmasını öneren Türkiye yönetiminin cahil olduğunu belirterek „Türkiye’nin tavrı malum. Suriye’de olanlarda doğrudan sorumluluğu var. Ayrıca dökülen Suriyeli kanlarıyla ilgili de sorumluluğu var“ şeklinde konuştu. 


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA 

Hiç yorum yok: