15 Temmuz 2012 Pazar

Amed Öcalan için Direndi


DTK ve BDP tarafından düzenlenen "Öcalan'a Özgürlük" mitingine getirilen yasak ve yasakla birlikte kurulan barikatlar, alınan olağanüstü önlemler ve sert müdahalelere rağmen, . Öcalan'ın özgürlüğünü isteyen on binlerce kişi, bir kez daha Kürt sorununda muhatabın Öcalan olduğuna işaret ederek, Öcalan'a özgürlük için irade gösterdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve BDP tarafından "Öcalan'a özgürlük" amacıyla "Özgürlük İçin Demokratik Direniş" şiarıyla bugün düzenlenecek olan miting için gözlerin çevrildiği Diyarbakır, tarihi bir güne daha tanıklık etti. BDP'den, DTK'ye, bölgedeki sivil toplum örgütleri ile farklı siyasi partilere kadar, yine birçok aydın, yazar ve siyasetçinin Kürt sorununda muhatap olarak gösterdiği İmralı'da Öcalan'ın özgürlüğü için düzenlenmek istenen ve valilik tarafından yasaklanmasına rağmen 7'den 70'e sokağa çıkan, Öcalan'ın özgürlüğü konusunda bir kez daha irade ortaya koydu. Kurulan barikatlar, her sokak başına yerleştirilen onlarca polis, caddelerde konumlandırılan ve OHAL dönemini hatırlatan panzerler ile çevik kuvvet ve özel harekat timleriyle alınan olağanüstü önlemlere rağmen, barikatları aşan yurttaşlar, Öcalan'ın özgürlüğü konusunda bir kez daha irade ortaya koydu.

Zırhlı polis araçları, panzerler, havada durmadan kenti gözlem altında tutan helikopterler, özel harekat polisleri, sık sık yaşanan patlamalar ve kentten yükselen dumanlarla savaş alanına dönen Diyarbakır'ın 14 Temmuz'unda notlar…

*Günlerdir hazırlıkları yapılan mitingin valilik tarafından yasaklanmasının ardından dün akşam saatlerinde zırhlı araçlarla mahallelerde gezen polis Türkçe ve Kürtçe mitingin yasaklandığı anonsu geçmesi dikkat çekerken, yurttaşlar anonsu yuhalayarak protesto etti.

*Mitingi engellemek için tüm yollara başvuran valilik Erzurum, Bitlis, Kayseri, Malatya, İstanbul, Ankara, İzmir, Urfa, Batman, Şırnak, Dersim ve Mardin'den kente adeta bir polis ordusu takviyesi yapıldı.

*Sabah saatleriyle birlikte esnafın büyük bölümü kepenk açmazken, kentteki sessizlik ilerleyen saatlerde tekrar polis araçlarından yapılan anonslarla bozuldu.

*Kentin birçok noktasına onlarca zırhlı polis araçları, panzerler, özel harekat timleri, çevik kuvvet ve sivil polisler konumlandırılırken, yoldan geçen herkes polis sorgusuna tabi tutuldu. Önlemler kapsamında polis helikopteri sık sık kent semalarında uçarak gelişmeleri havadan aktardı.

*Alınan önlemler OHAL dönemini hatırlatırken, önlemlere ve engellemelere rağmen halk "Öcalan'a özgürlük" sloganları ile sokağa çıkarak toplanmaya başladı.

*Yenişehir, Sur ve Bağlar ilçelerinde binlerce kişi yaklaşık 10 ayrı noktada gruplar halinde toplanırken, toplanmaya izin vermeyen polis, kitleye müdahale etti.

*Müdahale sırasında polisin rasgele attığı gaz bombaları ile kent semalarında gaz bulutu oluştu.

*Polisin sert müdahalesi karşısında sokaklardaki öfke ana caddelere ve kentin en işlek noktalarına taştı.

*Polisin sert müdahalesi karşısında, kentin en işlek semtlerinden biri olan ve en son 28 Mart 2006 yılında çıkan olaylarda kitlenin girebildiği Ofis Semti'nde yurttaşlar saatlerce polisle çatıştı.

*Mahallelerde barikatlar kurulurken, yüzleri puşi kapalı gençler ellerinde ses bombaları, Molotof, taş ve havai fişeklerle polis barikatına yürüdü.

*Kitlenin ısrarı karşısında polis çılgına dönerken, müdahalenin boyutu sokak işkencesine döndü. Polis, bir genci önce ayaklar altına aldı, üstünü parçaladı, ellerini arkadan kelepçeledi daha sonra da caminin duvarına yapıştırarak çıplak sırtına arka arkaya coplar indirdi.

*Hızını alamayan polis, Ofis'te bir camiye girip, "Demokrasi uyguluyoruz" diyerek, 4 kişiyi tartakladıktan sonra gözaltına aldı.

*Yaralıları taşıyan ambulansları durduran polis, yaralıları gözaltına almak istedi.

*Kentin birçok noktasında işlek caddelere Öcalan posterleri asıldı.

*Atılan rasgele gaz bombaları evlere ve araçlara isabet ederken, bir araç atılan gaz bombası ile yandı.

*DTK, BDP, EMEP, ESP, HDK'li seçilmişler, sivil toplum örgütü temsilcileri, sanatçı Suavi ve Ferhat Tunç'un yanı sıra çok sayıda tanıdık simanın daralarında bulunduğu çok sayıda kişi Bayındırlık Caddesi üzerinde kurulan polis barikatı karşısında kavurucu sıcağa rağmen saatlerce direndi.

*BDP Grup Başkanvekili ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan İstasyon Meydanı'na girdiği sırada polislerin müdahalesiyle karşılaştı. Ayağına isabet eden gaz bombası sonucu yaralanan Buldan'ın hastaneye kaldırıldı.

*DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ile BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, BDP'li vekiller ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu kitleye polis sert müdahalede bulundu.

*DİHA muhabirleri Mahsum Sağlık ve Mehmet Begüm Ekinciler Caddesi üzerinde büroya gelirken gözaltına alındı.

*Diyarbakır'daki olaylar esnasında bir caminin avlusunda oturan genç bir kadını polisin elleriyle taciz etmesi objektiflere yansıdı.


DİHA

Hiç yorum yok: