15 Temmuz 2012 Pazar

Demirtaş: Yenilen Çürümüş Faşizan Zihniyet Oldu

AMED - Özgürlük için Demokratik Direniş" şiarı ile yapılması planlanan mitingin valilik yasağı ile engellenmesinin ardından başlatılan oturma eyleminde bir açıklama yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu halkın Önderliği'ne ne kadar sevdalı olduğunu ortaya koymuştur" dedi. Demirtaş, "Diyarbakır Meydanı'nda yenilen çürümüş faşizan zihniyet olmuştur. Artık devletin aklını başına alması lazım" şeklinde konuştu.

DTK, BDP, ESP, EMEP ve sivil toplum örgütü temsilcileri, mitingin yasaklanması ve polisin orantısız güç kullanmasını Sümerpark'ta yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Sümerpark'ta oturma eylemi yaparak müdahaleyi protesto eden ve aralarında BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, gözünden yaralanan DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Batman Milletvekili Ayla Akat, ESP, EMEP, HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Sanatçı Suavi ve Ferhat Tunç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra binlerce kişinin katıldığı açıklamada sık sık "Biji serok Apo", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Diren ha diren Amed" ve "Öcalan" sloganları atıldı.

Açıklamayı yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gün boyu baskılara boyun eğmeyen yurttaşlara teşekkür ile konuşmasına başlayarak "AKP'nin faşizmine karşı bu halkın boyun eğmediğinin, eğmeyeceğinin direnişi bu gün Diyarbakır'da ortaya konulmuştur" dedi. Halkın özgürlüğe nasıl sevdalı olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Bu halkın Önderliği'ne ne kadar sevdalı olduğunu ortaya koymuştur. Bu halkın Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü net bir şekilde istediği talep ettiği ortaya konulmuştur. Yapmak istediğimiz miting AKP'nin kurmayları tarafından bizzat Başbakan'ın talimatları ile yasaklanmış ve bu gün halka seçilmişlerine ve 7'den 70'e herkese gün boyu sokaklarda işkence yapılmıştır" dedi.

Gün boyu süren olaylar sırasında halkın kendisine yönelik işkenceye rağmen iradesinin kırılmadığına vurgu yapan Demirtaş, "Halkın iradesi teslim alınamamıştır. Bu gün Diyarbakır meydanında yenilen çürümüş faşizan zihniyet olmuştur. Hiç kimse halkı kendi kentinde köleliğe hiçbir halkı kendi ülkesinde anavatanında köleliğe mecbur mahkum edemez. Bunu dayatamaz. Bu gün bir kez daha ortaya çıkmıştır. Sömürgeci zihniyet anlayışı ile halkımıza yaklaşanlara bu gün halkımız görkemli direnişi ile cevap vermiştir. Bu böyledir; böyle olacaktır. Herkes bunu artık zihnine yazmalıdır" diye konuştu.

Polisin orantısız müdahalesi sonucu yüzden fazla yurttaşın yaralandığını yüzden fazlasının da yaralandığına dikkat çeken Demirtaş, "Buna rağmen halkımız sokak, sokak meydan, meydan direnişini ortaya koymuştur. Bizde bütün seçilmişler olarak vekillerimizle, belediye başkanlarımız ile parti meclisi merkez yürütme kurulumuz ile il-ilçe teşkilatlarımız ile birlikte bu akşam halkımıza yönelik bu faşizan tutumu protesto etmek için burada sabahlayacağız" ifadelerini kullandı.

Halkın onurlu duruşunun mutlaka demokratik zaferi ve özgürlüğü kazandıracağına işaret eden Demirtaş açıklamasında şunları belirtti: "Bu duruşa her kesin ama her kesin sahip çıkması lazımdır. Sadece Amed halkı değil! Herkesin bulunduğu her yerde bu duruşa sahip çıkması lazım. Artık devletin aklını başına alması lazım, işlerin böyle gitmediğini ve gitmeyeceğini bilmesi lazımdır. Süreç böyle bir süreçtir. Halk sürece müdahale etmiştir. Halk AKP'ye aklını başına al, durumun iyi değil durum iyi değil demiştir. AKP artık kendini gözden geçirmelidir, çünkü halk bu faşizan baskıları durdurmayı başarmıştır."

OTURMA EYLEMİ SABAHA KADAR SÜRECEK

Demirtaş ve beraberindeki milletvekillerinin yanı sıra belediye başkanları, BDP'li yöneticiler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce kişinin başlattığı oturma eylemi yarın saat 11.00'da İstasyon Meydanı'nda düzenlenecek kitlesel basın açıklaması ile sona erecek.


Fırat Haber Ajansı(ANF)

Hiç yorum yok: