20 Aralık 2011 Salı

Irak’taki Suikastlerde Türkiye Parmağı

Bağdat - Amerikan ordusunun Irak’ı terk etmesinden 48 saat sonra ülkede siyasi kaos başladı. Irak'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el Haşimi suikast talimatı verdiği gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. Eylemleri gerçekleştiren bir sanık ifadesinde, Türkiye’de 25 gün eğitim gördüğünü ve Haşimi’den emirler aldığını söyledi.

Irak yargısı, siyasi suikast eylemlerine katıldığı gerekçesiyle tutuklanan bir sanığın verdiği ifadeye dayanarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi hakkında suikast eylemleriyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklama kararı aldı ve seyahat yasağı çıkardı. Irak Yüksek Yargısı tarafından alınan kararların, parlamentonun onayı alındıktan sonra tatbik edilebileceği bildirildi.

Irak güvenlik kaynakları, Tarık El Haşimi ile bazı kişisel koruma görevlileri hakkındaki tutuklama kararının beş kişilik bir yargıç komitesi tarafından verildiğini açıkladı. Güvenlik güçlerinin El Haşimi'ye bağlı Bağdat'taki bürolara baskın düzenlediği ve aralarında Haşimi’nin damadının ve çalışanların bulunduğu 7 kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor.

Irak güvenlik güçleri, önceki gün öğleden sonra Tarık Haşimi’yi, Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Hdayir El Huzai’yi Hewler’e gitmeye çalıştığı sırada Irak Başbakan Yardımcısı Salih El Mutlak ile Maliye Bakanı Rafi El İsavi'yi Uluslararası Bağdat Havaalanı'nda alıkoymuş, bazı korumaları tutuklamıştı. Uygulama nedeniyle Haşimi’nin içinde bulunduğu uçak birkaç saat rötar yapmıştı. Bu arada, Tarık El Haşimi’nin, Salih El Mutlak’ın ve Rafi El İsavi'nin parlamentoda El Irakiye Listesi üyesi olmaları dikkati çekiyor.

İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye koalisyonundan milletvekili seçilen Tarık Haşimi de, sözkonusu gelişmeler sonrasında bir bildiri yayımlayarak, tutuklananların serbest bırakılmasını istedi.

İTTİFAK BAKANLARI İSTİFA ETTİ


Tarık Haşimi hakkında tutuklama kararı yayımlanmasından sonra El-Irakiye İttifakı’nın tüm bakanlarını hükümetten çekildiği bildirildi. Fars Haber Ajansı’na demeç veren el-Irakiye İttifakı’nın Sözcüsü Meysun Demluci, El-Irakiye mensubu bakanların resmi olarak istifa edip hükümetten çekildiklerini açıkladı.

El-Irakiye İttifakına mensup bakanların hükümetten topluca istifa etmesi kararında ittifakın üyesi Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hakkında verilen tutuklama kararı ile Başbakan Nuri el-Maliki’nin Başbakan Yardımcısı Salih El Mutlak hakkında verilen güvenoyunun geri alınması için Meclis’e çağrı yapmasının etkili olduğu belirtiliyor. Ancak, Başbakan Nuri el-Maliki’nin Salih Mutlak’a verilen güvenoyunun geri alınması için çağrıda bulunduğu Irak Meclisi, konuyu ocak ayına erteledi.

BİZE PARA ÖDÜLÜ VERDİ

Irak Meclisi’nde düzenlenen ve Başbakan Nuri el-Maliki’yi hedef aldığı belirtilen bombalı saldırının sanığının, Tarık Haşimi’yi sıkıntıya sokacak itiraflarda bulunduğu belirtiliyor. El Alem televizyonunun haberine göre, Irak Meclisi’ne düzenlenen saldırıyla ilgili olarak yakalanan bir sanık, televizyonda yayımlanan itiraflarında, Tarık Haşimi’nin saldırının azmettiricisi olduğunu, Haşimi’nin bazı korumalarının saldırının arkasında yer aldığını söyledi. Bombalı saldırının sanığı televizyonda yayımlanan ifadesinde,

“Tarık Haşimi, bir polis aracının geçiş güzergahına yerleştirilen ve üç kişinin ölümüyle sonuçlanan bombanın patlamasından sonra, şahsen bize para ödülü verdi” dedi.

“SİLAHI ÖZEL KALEM MÜDÜRÜNDEN ALDIK”

Saldırılarda kullandıkları bombaları ve susturuculu silahları Tarık Haşimi’nin Özel Kalem Müdürü Ahmed Kahtan aracılığıyla temin ettiklerini belirten sanık, Haşimi’nin özel kalem müdüründen Ahmed İhsan adlı birini öldürmesi için emir aldığını öne sürerek, “Bana verilen görevlerden biri de bir Dışişleri Bakanlığı görevlisinin en-Nasur Meydanı’nda susturucu silahıyla öldürülmesiydi. Silahı Haşimi’nin özel kalem müdüründen teslim aldık” diye konuştu. Tarık Haşimi’nin bu suikastın karşılığı olarak kendisine 3 bin dolar ödediğini iddia eden sanık, “Katıldığımız diğer bir operasyon da Bağdat’ın Mevali Meydanında er-Rısafe sağlık genel müdürünün aracının geçiş güzergahına bomba yerleştirilmesiydi. Bana bombaları Tarık Haşimi’nin Yermuk’teki silah yapımı için kullanılan özel evinden almam için emir verildi” dedi.

Tarık Haşimi’nin 2009 yılından beri ailesini tehdit ederek, kendisini tehlikeli görevler yapması için zorladığını iddia eden sanık, Türkiye’ye gönderildiğini ve burada 25 gün eğitim aldığını öne sürdü.

İLK TEPKİ BARZANİ’DEN


Diğer yandan, El Haşimi'yle ilgili gelişmelere ilk tepki Federe Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'den geldi. Barzani, El Haşimi, Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Hdayir El Huzai’nin Hewler’e gitmeye çalıştığı sırada Irak Başbakan Yardımcısı Salih El Mutlak ile Maliye Bakanı Rafi El İsavi'nin Uluslararası Bağdat Havaalanı'nda güvenlik güçleri tarafından sıkıştırılıp bazı korumalarının tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Yaşanan son olaylardan sonra Irak'taki siyasi hayatın tehlikede olduğunu ifade eden Barzani, siyasi hayatın kurtarılması için acil bir ulusal konferans düzenlenmesi çağrısında bulundu.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok: