20 Ağustos 2011 Cumartesi

Çukurca Eylemi Operasyonun Kaderini Tayin Etti (VİDEO-Yorum)



 
Çukurca’da HPG güçleri tarafından sınır dışı operasyon için hazırlık yapmak için sınıra doğru giden Türk askerlerinin pusuya düşürülmesi sonucunda büyük kayıp verdiler.


Çukurca’da HPG güçleri tarafından sınır dışı operasyon için hazırlık yapmak için sınıra doğru giden Türk askerlerinin pusuya düşürülmesi sonucunda büyük kayıp verdiler. Bu eylem öncesi Türk başbakanı Recep Tayip Erdoğan ve Fetullah Gülen Cemaati Medyası kutsal Ramazan ayından sonra çok farklı şeyler olacak “terör” sorununu kökten çözeceğiz diyorlardı. Erdoğan sadece PKK’yi değil aynı zamanda Kürdistan’da ki tüm sivil kurum ve kuruluşları da tarafını netleştirmeye yoksa bunun bedelini ödeyecekleri açıklamasında bulunarak tehdidini sürdürdü. Bu taraf belirleme sözü tabi ki ya benim yanımda olup Kürt inkâr politikasının bir parçası olursunuz ya da Kürt olmakta direnerek katletmeyi göze alırsınız çağrısıydı. Tamda bu süreçte böylesi bir eylemin HPG güçleri tarafında yapılması Erdoğan ve ekibi için en iyi cevaptı.Şimdi Çukurca’da ki bu pusuyu bu kadar önemli kılan şey nedir? Her şeyden önce aldığımız bilgilere göre bu pusuda sınır dışı operasyonun kurmay gücünün tasfiye edildiği ve kayıpların açıklanandan daha büyük olduğudur. Bu pusu ile sınır dışı operasyon gücünün savaş kabiliyeti büyük oranda darbe aldı. Bu askerlerin tasfiyesi sonucu, sınır dışı gibi oldukça riskli bir operasyonun yapılması tehlikeye girdi. Bu operasyonun kitle ayağını etkisizleştirmek için günler öncesinde başlatılan özel savaş ve kara propaganda boyutu boşa çıktı ve savaşın psikolojik boyutunu Kürt tarafı kazandı. 

Diğer önemli bir nokta ise AKP ve Erdoğan hükümetinin bayram sonrası için adım adım hazırlık yaparak operasyonu başlatma stratejisi boşa çıktı. Operasyon erken doğum yaptı. Bunun için Türk ordusu hazırlıksız yakalandı.  Türk ordusunun bu operasyonu gözü karaca hiç bir hazırlık yapmadan başlatmasının temelinde elbette Çukurca’da verilen kayıplarını gizlemeye dönüktür. Burada öyle bir darbe aldıklar ki bu kayıpların açığa çıkmaması için ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Açığa çıkarsa Erdoğan ve AKP hükümetinin tüm tehdit ve söylemlerinin altının ne kadar boş olduğu açığa çıkacaktır. Kendi bekaları için o kadar önemsedikleri operasyonu hazırlıksız başlatmak zorunda kaldılar. 

Erken doğum yapan bu operasyonun ittifak güçleri bir iki gün önce Ankara’da anlaşmış oldukları noktalarda eskisi gibi kararlı olmayacaklar, bu operasyona tereddütle yaklaşacaklardır. Çünkü hiç bir güç baştan kaybedebileceği bir savaşa taraf olmak istemeyecektir. Operasyonun başında bozguna uğrayan Türk ordusu bu bozgun haliyle bu savaşı ne kadar devam ettirebilecek onu bilemeyiz şayet bu operasyon Kasımpaşa kabadayısı Erdoğan’a kalırsa Türkiye sadece uluslar arası alanda değil Ortadoğu ve Kürdistan’da tümden kaybedecektir. Çünkü bu savaşın birde halk boyutu olacaktır. Kürt halkı kendi iradesine yönelik yönelen böylesi bir operasyonu kabul etmeyecektir. Var gücüyle harekete geçecektir. 

Kandil, Zap, Çemço, Metina, Xınere, Xaxurk ve Lolan alanlarına yönelik defalarca üst üste yapılan uçak saldırılarında ABD’nin Afganistan’da kullandığı bombalar kullanılmaktadır. Basınç gücü oldukça yüksek ve her biri 2 tondan daha fazla kazanlar kullanıldı. Bu alanlara yönelik yapılan saldırılar sivil gerilla ayrımı yapılmadan yapıldı. Bu alanlarda bulunan birçok köy evleri yıkıldı, camları kırıldı, bağ ve bahçeleri zarar gördü. Köylüler tüm geceyi sığınaklarda geçirdiler. Yukarda ismini saymış olduğum alanlara yönelik Türk savaş uçaklarının vurduğu yerlere bakıldığında bile bu saldırının ne kadar hazırlıksız yapıldığı açığa çıkmaktadır.  Çünkü vurulan hiç bir yerde tek bir gerilla üssü söz konusu değildir. Daha önce ki keşiflerde aldıkları koordinatları olduğu gibi tekrardan vurdular. Yani 2007 yılında keşif uçakları tarafından alınan koordinatlar olduğu gibi dün gece hava saldırısı yapan uçaklara verilmiş çünkü her yerde 2007 yılında vurdukları yerler tekrardan vurulmuş. Gerilla mantığını bilen biri bilir ki gerilla bir kere deşifre olmuş bir alanı bir daha asla kullanmaz. 
 
İran’ın Kandil'e yönelik başlatmış olduğu operasyon için normal kamplarını bırakıp savaş düzeni alan gerilla güçlerinin uçak, top, obüs ve olası suikast girişimlerine karşı tedbirini aldığı biliniyor. Aynı şekilde savaş dönemlerde gerilla disiplini, duyarlılığı, olası sızma durumlara karşı oldukça tedbirli olduğu biliniyor. Onun için şu saate kadar tek tek telefonla vurulan yerleri arayarak dünkü hava saldırısı hakkında bilgi aldım. Şimdiye kadar herhangi bir alanda tek bir kayıp bile söz konusu değildir. 

AKP hükümeti bu savaşı fazla uzatamaz. Ya Erdoğan’ın külhan bey tavırlarına uyarak tümden kaybetmeyi göze alacak ki onu da AKP’yi buraya kadar getiren güçler göze alamaz. Ya da yine İmralı’ya kendilerini atarak bu sorunun diyalog ve barış ile çözmesini isteyeceklerdir. Ama bunu derken halk ve gerilla güçleri üzerinde her türlü katliamı denemeye çalışacaklar bunu denemeden ikinci yola girmezler.

Yusuf Ziyad

Hiç yorum yok: